Ízből tíz

Rozmaringos-sárgabarackos mini piték mandulás ropogós morzsával

IMG_7580 (2)

Ezek a tartelette-ek tulajdonképpen ennek az epres-rebarbarás pitének a sárgabarackos változatai, csak épp mini piteformában készültek. Ezeket az egyszerű, de mégis nagyszerű pitéket szeretem mindig valamivel kicsit izgalmasabbá tenni, így került most a sárgabarack mellé az igazán karakteres rozmaring, amit szilvával is előszeretettel párosítok. Egyébként ha valaki tartana ettől a fűszernövénytől, vagy éppen nem szereti a rozmaringot, használjon kakukkfüvet, az is nagyszerű ízpárost alkot a sárgabarackkal.

Mellesleg a sárgabaracklekvárt is érdemes különböző fűszernövényekkel ízesíteni. Én minden nyáron csinálok többfélét a natúr változat mellett, többek között kakukkfüveset, rozmaringosat, levendulásat, illetve ami tavaly készült először, és egyből nagy kedvenccé vált, az a thai citromfüves variáció, nagyon-nagyon jók együtt. Nekem idén sajnos még nem sikerült eltennem egy üveg sárgabaracklekvárt sem, de ma a piacon sikerült vásárolnunk egy jó pár kilót a szezon utolsó darabjaiból, így már meg is van a hétvégi programom. Hiszen ez az a lekvár nálunk, ami nem hiányozhat a kamra polcairól.

Habár már a szezon végén járunk, de ezt a süteményt még feltétlenül próbáljátok ki.

Hozzávalók a tésztához (24 cm-es piteformához):

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 70 dkg sárgabarack (kimagozva)
  • 1 ek.keményítő
  • 1-2 ek. cukor
  • 1 ek. friss, aprított rozmaring

Hozzávalók a morzsához:

  • 8 dkg liszt
  • 6 dkg mandulapehely durvára törve
  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • csipet só

 

IMG_7582 (2)IMG_7570 (2)

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben. (Nekem a 6 mini piteformához a tészta kicsivel több mint fele elég volt, így a többit lefagyasztottam)

A pihentetések alatt a tölteléket és a morzsát is elkészítjük.

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, majd a cukorral, az aprított rozmaringgal és a keményítővel jól összekeverjük.

A morzsához a lisztet, a mandulát és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük. Kivesszük, megtöltjük a sárgabarackos töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!