Ezek a tartelette-ek tulajdonképpen ennek az epres-rebarbarás pitének a sárgabarackos változatai, csak épp mini piteformában készültek. Ezeket az egyszerű, de mégis nagyszerű pitéket szeretem mindig valamivel kicsit izgalmasabbá tenni, így került most a sárgabarack mellé az igazán karakteres rozmaring, amit szilvával is előszeretettel párosítok. Egyébként ha valaki tartana ettől a fűszernövénytől, vagy éppen nem szereti a rozmaringot, használjon kakukkfüvet, az is nagyszerű ízpárost alkot a sárgabarackkal.
Mellesleg a sárgabaracklekvárt is érdemes különböző fűszernövényekkel ízesíteni. Én minden nyáron csinálok többfélét a natúr változat mellett, többek között kakukkfüveset, rozmaringosat, levendulásat, illetve ami tavaly készült először, és egyből nagy kedvenccé vált, az a thai citromfüves variáció, nagyon-nagyon jók együtt. Nekem idén sajnos még nem sikerült eltennem egy üveg sárgabaracklekvárt sem, de ma a piacon sikerült vásárolnunk egy jó pár kilót a szezon utolsó darabjaiból, így már meg is van a hétvégi programom. Hiszen ez az a lekvár nálunk, ami nem hiányozhat a kamra polcairól.
Habár már a szezon végén járunk, de ezt a süteményt még feltétlenül próbáljátok ki.
Hozzávalók a tésztához (24 cm-es piteformához):
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 70 dkg sárgabarack (kimagozva)
- 1 ek.keményítő
- 1-2 ek. cukor
- 1 ek. friss, aprított rozmaring
Hozzávalók a morzsához:
- 8 dkg liszt
- 6 dkg mandulapehely durvára törve
- 6 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- csipet só
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben. (Nekem a 6 mini piteformához a tészta kicsivel több mint fele elég volt, így a többit lefagyasztottam)
A pihentetések alatt a tölteléket és a morzsát is elkészítjük.
A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, majd a cukorral, az aprított rozmaringgal és a keményítővel jól összekeverjük.
A morzsához a lisztet, a mandulát és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük. Kivesszük, megtöltjük a sárgabarackos töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: