Ezt a receptet már számtalanszor elkészítettem, na persze általában nem áfonyával és szederrel, hanem valamilyen más gyümölccsel, ami többnyire szilva, és sárgabarack volt.
A recept ezekkel is tökéletesen működik. A szilvás verziót többnyire friss rozmaringgal fűszerezem, vagy a klasszikus fahéjás változatnál maradok, a sárgabarack esetében pedig a levendulával való párosítást favorizálom.
Ezt az áfonyás-szedres variációt én most csak egy kis citrommal ízesítette, de hozzá tudom képzelni a rozmaringot és persze a levendulát is, úgyhogy lehet bátran kísérletezni.
Hozzávalók a tésztához (26-cm-es totaformához):
- 40 dkg finomliszt
- 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
- 7 dkg kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 7,5 dkg vaj
- 2 dl langyos tej
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 30 dkg áfonya
- 30 dkg szeder
- 1 púpos ek. kukoricakeményítő
- fél citrom leve
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba átszitáljuk, összekeverjük a cukorral, a csipet sóval, a szárított élesztővel (ha friss élesztővel dolgozunk, azt előbb a langyos tejben egy evőkanál cukorral elkeverjük, és hagyjuk felfutni), valamint a citrom reszelt héjával. A vajat megolvasztjuk, és a langyos tejhez adjuk a tojással együtt. Jól elkeverjük, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk. Simára, fényesre dagasztjuk, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (körülbelül 45 perc).
A töltelékhez az áfonyát és a szedret megmossuk, a felesleges vizet papírtörlővel leitatjuk. A gyümölcsöket összekeverjük a citromlével és a kukoricakeményítővel.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 30X35 cm-es téglalappá nyújtjuk, megszórjuk a töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük. Körülbelül 10 egyforma csigára vágjuk, és a tortaformába rakosgatjuk. Konyharuhával letakarva további 15 percig pihentetjük.
A csigákat 190°C-ra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: