Ízből tíz

Áfonyás-szedres csigák

IMG_6624 (2)

Ezt a receptet már számtalanszor elkészítettem, na persze általában nem áfonyával és szederrel, hanem valamilyen más gyümölccsel, ami többnyire szilva, és sárgabarack volt.

A recept ezekkel is tökéletesen működik. A szilvás verziót többnyire friss rozmaringgal fűszerezem, vagy a klasszikus fahéjás változatnál maradok, a sárgabarack esetében pedig a levendulával való párosítást favorizálom.

Ezt az áfonyás-szedres variációt én most csak egy kis citrommal ízesítette, de hozzá tudom képzelni a rozmaringot és persze a levendulát is, úgyhogy lehet bátran kísérletezni.

 

 

 

Hozzávalók a tésztához (26-cm-es totaformához):

  • 40 dkg  finomliszt
  • 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 30 dkg áfonya
  • 30 dkg szeder
  • 1 púpos ek. kukoricakeményítő
  • fél citrom leve

 

IMG_6418 (2)IMG_6612 (2)

 

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba átszitáljuk, összekeverjük a cukorral, a csipet sóval, a szárított élesztővel (ha friss élesztővel dolgozunk, azt előbb a langyos tejben egy evőkanál cukorral elkeverjük, és hagyjuk felfutni), valamint a citrom reszelt héjával. A vajat megolvasztjuk, és a langyos tejhez adjuk a tojással együtt. Jól elkeverjük, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk. Simára, fényesre dagasztjuk, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (körülbelül 45 perc).

A töltelékhez az áfonyát és a szedret megmossuk, a felesleges vizet papírtörlővel leitatjuk. A gyümölcsöket összekeverjük a citromlével és a kukoricakeményítővel.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán 30X35 cm-es téglalappá nyújtjuk, megszórjuk a töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük. Körülbelül 10 egyforma csigára vágjuk, és a tortaformába rakosgatjuk. Konyharuhával letakarva további 15 percig pihentetjük.

A csigákat 190°C-ra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_6626 (2)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!