A bagel New York egyik emblematikus étele. Történetéről bővebben itt olvashattok. A valódi bagel kissé rágós, tömörebb szerkezetű, nem levegős, nem morzsálódik. Különleges állagát és ízét a készítési folyamatnak köszönheti, ugyanis sütés előtt forró vízben meg kell füröszteni, ennek az eljárásnak köszönheti továbbá jellegzetes édeskés, fényes kérgét is.
A tetejét megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, vagy akár fekete hagymamaggal (Nigella) is. A klasszikus bagelt krémsajttal és füstölt lazaccal kínálják (nekem ez a kedvencem), de ízlés szerint mindenki azt tehet rá, amit akar.
Ráérős hétvégéken érdemes vele próbálkozni, hiszen igazán pazar reggeli készülhet belőle, és ne tántorítson el senkit a fürösztés része, szerintem rém egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók (6 db-hoz):
- 50 dkg finomliszt
- fél ek. só
- 7 g szárított élesztő
- 1 ek. cukor
- fél ek. olaj
- 2,5 dl langyos víz
- 2 ek. cukor a bagel áztatásához
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a sóval, a cukorral és az élesztővel. Az olajat öntsük a langyos vízbe, majd adjuk a száraz alapanyagokhoz. Kézzel dagasszuk legalább 10-15 percig, amíg a tészta simává és rugalmassá nem válik. A tésztából formázzunk gombócot, helyezzük egy kiolajozott tálba, takarjuk le, és kelesszük 1 órán keresztül.
A kelesztési idő leteltével alaposan gyúrjuk át, és vágjuk 6 egyenlő darabra. Mindegyikből sodorjunk egyforma hosszúságú hurkákat, majd a két végüket csípjük össze. Kendővel letakarva hagyjuk kelni a tésztákat további 20 percig.
Közben egy fazékban forraljuk fel a vizet. Amikor felforrt adjuk hozzá a 2 ek. cukrot. A bageleket tegyük a forró vízbe 1 percre, egyszer fordítsuk meg őket. Áztatás után a bageleket helyezzük át egy sütőpapírral bélelt tepsire.
190°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: