A vaníliafagylalt recept David Lebovitz-tól származik. Már jó ideje csak ezt a receptet használom, mert nagyon krémes és lágy, habár cseppet sem kalóriaszegény. Fagylaltgép hiányában én a mélyhűtős-mixeres verziót szoktam alkalmazni, de akinek van otthon, használja a fagylaltgépet, azzal még tökéletesebb állagot fog elérni.
Hozzávalók a vaníliafagylalthoz:
Elkészítés:
A tejet a csipet sóval és a vaníliarúd kikapart magjával egy lábasba tesszük, összemelegítjük.
Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük.
A tűzről lehúzzuk a tejet, hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgás keveréket. Visszatesszük a tűzre. Nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Az állaga akkor megfelelő, ha a fakanálon, vagy spatulán végighúzzuk az ujjunkat, és a krém már nem folyik össze, a csík megmarad.
Tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt.
Hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
Hozzávalók az áfonyás galette-hez (1 db 18 cm átmérőjű lepényhez) :
Elkészítés:
A lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az áfonyát a keményítővel elkeverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, a tepsire helyezzük. Halmozzuk rá az áfonyát úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Tegyük a sütőbe. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!