Tökéletes desszert ez a rusztikus, kissé szabálytalan formájú francia lepény. A siker garantált, hiszen roppant egyszerűen elkészíthető, rendkívül mutatós, és az illatozó sült gyümölcs az omlós tésztával mennyei párost alkot. Ha mindezt még házi vaníliafagylalttal is megkoronázzuk, az élvezet teljessé válik. A gyümölcs ízlés szerint variálható, én biztos vagyok benne, hogy a nyáron minden szezonális gyümölccsel el fogom készíteni. A következő alkalommal valószínű, hogy a sárgabarack-levendula, vagy a sárgabarack-thai citromfű kombináció mellett fogok dönteni.
A vaníliafagylalt recept David Lebovitz-tól származik. Már jó ideje csak ezt a receptet használom, mert nagyon krémes és lágy, habár cseppet sem kalóriaszegény. Fagylaltgép hiányában én a mélyhűtős-mixeres verziót szoktam alkalmazni, de akinek van otthon, használja a fagylaltgépet, azzal még tökéletesebb állagot fog elérni.
Hozzávalók a vaníliafagylalthoz:
- 250 ml teljes tej
- 500 ml habtejszín
- 10 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- 1 rúd vanília kikapart magja
- csipet só
Elkészítés:
A tejet a csipet sóval és a vaníliarúd kikapart magjával egy lábasba tesszük, összemelegítjük.
Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük.
A tűzről lehúzzuk a tejet, hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgás keveréket. Visszatesszük a tűzre. Nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Az állaga akkor megfelelő, ha a fakanálon, vagy spatulán végighúzzuk az ujjunkat, és a krém már nem folyik össze, a csík megmarad.
Tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt.
Hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
Hozzávalók az áfonyás galette-hez (1 db 18 cm átmérőjű lepényhez) :
- 180 g finomliszt
- 125 g hideg vaj
- 1 csapott ek. cukor
- csipet só
- 1-3 ek. hideg víz
- 250 g áfonya
- 1 ek. keményítő
Elkészítés:
A lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az áfonyát a keményítővel elkeverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, a tepsire helyezzük. Halmozzuk rá az áfonyát úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Tegyük a sütőbe. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Szia Laura!
Valószínű, hogy kicsapódott a tojás, túl sokáig főzted a “krémet”. legközelebb hamarabb vedd le a tűzről, akkor, amikor éppen látod, hogy picit elkezd sűrűsödni.
Szia! Meg szerettem volna csinálni a fagyit, de sárgatúró lett belőle :/ hogy kellett volna?