Ízből tíz

Áfonyás galette

IMG_5043 (2)Tökéletes desszert ez a rusztikus, kissé szabálytalan formájú francia lepény. A siker garantált, hiszen roppant egyszerűen elkészíthető, rendkívül mutatós, és az illatozó sült gyümölcs az omlós tésztával mennyei párost alkot. Ha mindezt még házi vaníliafagylalttal is megkoronázzuk, az élvezet teljessé válik. A gyümölcs ízlés szerint variálható, én biztos vagyok benne, hogy a nyáron minden szezonális gyümölccsel el fogom készíteni. A következő alkalommal valószínű, hogy a sárgabarack-levendula, vagy a sárgabarack-thai citromfű kombináció mellett fogok dönteni.

A vaníliafagylalt recept David Lebovitz-tól származik. Már  jó ideje csak ezt a receptet használom, mert nagyon krémes és lágy, habár cseppet sem kalóriaszegény. Fagylaltgép hiányában én a mélyhűtős-mixeres verziót szoktam alkalmazni, de akinek van otthon, használja a fagylaltgépet, azzal még tökéletesebb állagot fog elérni.

 

 

Hozzávalók a vaníliafagylalthoz:

  • 250 ml teljes tej
  • 500 ml habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • csipet só

 

 Elkészítés:

A tejet a csipet sóval és a vaníliarúd kikapart magjával egy lábasba tesszük, összemelegítjük.

Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük.

A tűzről lehúzzuk a tejet, hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgás keveréket. Visszatesszük a tűzre. Nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Az állaga akkor megfelelő, ha a fakanálon, vagy spatulán végighúzzuk az ujjunkat, és a krém már nem folyik össze, a csík megmarad.

Tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt.

Hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.

 

IMG_5032 (2)IMG_5007 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók az áfonyás galette-hez (1 db 18 cm átmérőjű lepényhez) :

  • 180 g finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 1 csapott ek. cukor
  • csipet só
  • 1-3 ek. hideg víz
  • 250 g áfonya
  • 1 ek. keményítő

Elkészítés:

 A lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon.  Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az áfonyát a keményítővel elkeverjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, a tepsire helyezzük. Halmozzuk rá az áfonyát úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Tegyük a sütőbe. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5049 (2)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szűcs Réka says: (előzmény @Laura Kocsis)

    Szia Laura!

    Valószínű, hogy kicsapódott a tojás, túl sokáig főzted a “krémet”. legközelebb hamarabb vedd le a tűzről, akkor, amikor éppen látod, hogy picit elkezd sűrűsödni.

  2. Laura Kocsis says:

    Szia! Meg szerettem volna csinálni a fagyit, de sárgatúró lett belőle :/ hogy kellett volna?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!