Ízből tíz

Epres-bodzás sajttorta

Gondolom, aki szerette volna, már elkészítette az idei adag bodzaszörpöt, így jól jöhet ez a recept is, amiben ezt a mennyei italt a sajttorta ízesítésére használom.  

A bodzaszörpben marinált eper eszméletlenül finom, és tapasztalatból mondhatom, hogy érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, mert még azelőtt elfogy, hogy a torta tetejére kerülne.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 75g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g 20%-os tejföl
  • 15 g keményítő
  • 125 ml bodzaszörp
  • 2 darab M-es méretű tojás

A tetejére:

  • 300 g megtisztított, félbevágott eper
  • 3-4 evőkanál bodzaszörp
  • néhány csepp citromlé

 

Elkészítés:

  1. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes töltelékhez a mascarponét a tejföllel és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a bodzaszörpöt és a tojásokat. Homogén masszává keverjük.
  5. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  6. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. A tetejét is befedjük egy réteg alufóliával.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni. 
  10. A feldarabolt epret összekeverjük a bodzaszörppel és a citromlével. Körülbelül fél órát állni hagyjuk.
  11. Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük a tortát.
  12. Tálaláskor a tetejére halmozzuk a bodzaszörpben marinált epret.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mákos guba torta

Újabb klasszikus kissé felturbózva!  

Érdemes rögtön dupla adaggal, egy 23 cm-es tortával indítani, mert ez a pici sajnos pikk-pakk elpárolog. Mákos süti rajongóknak kötelező darab!

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

  • 250 g kalács felkockázva (én ezt az alap kalácstésztát szoktam használni, persze levendula és lekvár nélkül 🙂 )
  • 300 ml tej
  • 150 ml tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 40 g vaj
  • 40 g porcukor
  • 40 g méz
  • 80 g darált mák
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

A vaníliás krémhez (bavaroise, recept a Praliné Paradicsom blogról):

  • 250 g tej
  •  1 vaníliarúd
  •  2 tojássárgája
  • 50 g nádcukor
  •  3 lap zselatin
  •  225 g habtejszín
A fehérjehabhoz:
  • 50 g tojásfehérje
  • 50 g porcukor
  • 50 g kristálycukor
  • 25 g víz

Elkészítés:

  1. A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
  2. A tejet a tejszínnel és a vajjal forráspontig melegítjük. A tojássárgát a porcukorral és a mézzel habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg. tejszínes, vajas tejet. Ezt a felaprított kalácsra öntjük, hozzáadjuk a darált mákot és a reszelt citromhéjat. Az egészet alaposan összeforgatjuk. 
  3. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd belenyomkodjuk a kalácsos masszát.
  4. Az előmelegített sütőbe toljuk, és nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.
  5. Sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük  a cukorral, hozzáadjuk a tejet és a vaníliarudat. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (kb. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük az angolkrémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a vaníliás krémhez keverjük.
  7. Az elkészült bavaroise-t a tortaalapra öntjük. (Ha a tortaformánk nem elég magas ahhoz, hogy a krém beleférjen, akkor vegyük ki a formából az alapot, és vágjunk le a tetejéből néhány centit, hogy a krém elférjen, majd tegyük vissza a formánkba, és így öntsük rá a krémet.)
  8. Néhány órára a hűtőbe tesszük, amíg a krém megszilárdul.
  9. A tojásfehérjehabhoz a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk, 120°C-ig melegítjük. Eközben a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Amikor a szirup elkészült, vékony sugárban a habunkhoz csorgatjuk, közben a habverővel fogyamatosan keverjük. Addig folytatjuk a habverést, amíg a habunk ki nem hűl, és szép fényes lesz.
  10. Ekkor habzsákba töltjük, tetszőleges formában a kihűtött torta tetejére nyomjuk. Végül zsebsárkánnyal a fehérjehabot megkaramellizáljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Két kedvenc egy sütiben – Répatortás sajttorta

Ilyen, amikor két kedvenc klasszikus, a fűszeres, szaftos répatorta, és a krémesen lágy sajttorta egy sütiben találkozik. Tuti bombasiker, garantálom! 

Hozzávalók (22-23 cm-es tortaformához):

A répatortához:

  • 160 g finomliszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 140 ml repceolaj vagy napraforgóolaj
  • 110 g kristálycukor
  • 60 g nádcukor
  • 2 egész tojás
  • 225 g reszelt répa (kislyukú reszelőn reszelve)

A sajttortás réteghez:

  • 375 g krémsajt (Philadelphia- 3 doboz)
  • 100 ml magas zsírtartalmú tejföl
  • 120 g porcukor
  • 1 púpos evőkanál keményítő
  • 2 nagy méretű egész tojás
  • 1 tojássárgája

A krémsajtos mázhoz:

  • 120 g krémsajt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 60 g magas zsírtartalmú tejföl

Receptötlet: innen

 

Elkészítés:

  1. A répatortához a lisztet egy nagy tálba mérjük. Elkeverjük a fűszerekkel (fahéj, gyömbér, narancshéj), a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
  2. Egy másik tálban a cukrot kikeverjük az olajjal és a tojásokkal. A lisztes keveréket hozzáadjuk, elkavarjuk, végül a reszelt répával is összeforgatjuk. 
  3. A sajtkrémes töltelékhez a krémsajtot a porcukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojásokat, a tojássárgáját. Homogén masszává keverjük.
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A répatortás massza felét öntjük alulra, erre a sajtkrém 1/3-a kerül, majd a maradék répatorta, végül a megmaradt sajtkrém.
  5. A 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 1 óra alatt készre sütjük. A 40. percnél pillantsunk rá, ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk rá alufóliát. Tűpróbáva ellenőrizzük, hogy a sütink elkészült-e.
  6. Ha a torta kész, a sütőből kivesszük, és a formában hagyjuk kihűlni. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  7. A krémsajtos mázhoz a krémsajtot összekeverjük a porcukorral és a tejföllel, majd a kihűtött tortára kenjük. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a máz megszilárduljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés csokoládé mousse torta

 

Maga a csokoládé mennyország. Vékony, mogyorós piskótán egy igazán könnyű, krémes, lágy csokoládéhab, amibe ha beleharapunk máris szétolvad a szánkban. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A mogyorós alaphoz:

  • 60 g tojásfehérje
  • 35 g nádcukor
  • 35 g porcukor
  • 35 g darált mogyoró
  • 20 g finomliszt
  • 10 g kakaópor
  • 60 g olvasztott vaj

A kávés csokoládé mousse-hoz:

  • 300 g étcsokoládé felaprítva (legalább 65% kakaótartalommal) 
  • 4 evőkanál jó minőségű eszpresszó
  • 3 nagy tojás
  • 30 g kristálycukor
  • 3 evőkanál méz
  • 300 ml tejszín (legalább 30%-os)
  • kakaópor, a szóráshoz

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
  2. A mogyorós alaphoz a tojásfehérjét egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a porcukrot, a darált mogyorót, a lisztet és a kakaóport. Az egészet kihabosítjuk. Végül az olvasztott vajat a tojásfehérjés keverékhez csorgatjuk, elkeverjük.
  3. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a mogyorós keveréket. 
  4. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. A kávés csokoládéhabhoz a felaprított csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük, hűlni hagyjuk, majd a kávét belekeverjük. A lábasban lévő vizet a tűzhelyen hagyjuk gyöngyözni.
  6. A tojásokat hőálló tálba ütjük, elektromos habverővel felverjük. Amikor a tojás már könnyű, habos, a cukrot és a mézet is hozzákeverjük.
  7. A tálat a gyöngyöző víz felé helyezzük. Elekromos habverővel 10 percig verjük, hogy térfogata nagyjából háromszorosára nőjön. A tálat levesszük, és addig verjük, amíg a hab kissé kihűl.
  8. A tejszínt lágy habbá verjük, a felvert tojásba forgatjuk, végül az olvasztott csokoládét is belekeverjük.
  9. A csokoládéhabot a kihűlt piskótára öntjük. Körülbelül 6 órára a hűtőbe tesszük.
  10. A kihűtött tortát tálaláskor megszórjuk kakaóporral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés csokoládétorta

Őszinte leszek, ha egy szelet  tortát kell választanom egy cukrászdában, akkor a csokitorta nálam a sor végén foglal helyet. Ugyanakkor, a hétvégén a Pinterestet görgetve megláttam ezt a csodát, és egyből jött is az ihlet, hogy nekem bizony most ezt a klasszikust meg kell sütnöm. És milyen jól tettem , hogy a megérzéseimre hallgatva elkészítettem, hiszen a csokoládétorta egy egésszen más dimenzióba került. 🙂  Ez a változat igazi kedvencünk lett TG-vel, számunkra ez A CSOKITORTA. 

 A vajkrémben a hozzáadott kakaópor, az étcsokoládé és a kávé keserűsége remekül ellensúlyozza a vaj és a porcukor töménységét, így a végeredmény egy igazán kiegyensúlyozott, cseppet sem geil csokikrém lesz. 

 

 

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A piskótához:

  • 200g étcsokoládé (70%-os)
  • 480 g finomliszt
  • 4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 240 g puha vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 120 g nyers nádcukor
  • 6 tojás 
  • 250 g tejföl 
  • 350 ml espresszó

A csokoládékrémhez:

  • 200 g étcsokoládé
  • 300 g vaj
  • 450 g porcukor
  • 100 g cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
  • 7 evőkanál habtejszín
  • fél-1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 csapott evőkanál instant kávé
  • 2 narancs reszelt héja

A mascarponekrémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 100 ml habtejszín

Receptötlet: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. Először a pikótát készítjük el.
  3. A csokoládét megolvasztjuk. A lisztet egy tálba mérjük, összekeverjük a sóval, a szódabikarbónával és az őrölt kardamommal.
  4. A puha vajat habosra keverjük a kétfajta cukorral, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, elektromos habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az olvasztott csokoládét és az eszpresszót. Homogén tésztává dolgozzuk. Ezután a lisztes keveréket is hozzáöntjük, alaposan összedolgozzuk.
  5. A tortaformák alját sütőpapírral kibéleljük. A piskótatésztát 3, 18 cm-es tortaformában eloszlatjuk. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük a lapokat. Ha nincs három tortaformánk egyesével süssük ki a lapokat. 
  6. A kisült piskótákat hűlni hagyjuk. Az eredet recept a három lapból állítja össze a tortát, de nekem elég magasra sikerültek a piskóták, így kettőt felbevágtam, és csak ezeket használtam fel, a harmadikat le is lehet fagyasztani, de akár pohárkrémbe is felhasználhatjuk.
  7. A csokoládékrémhez az étcsokit felolvasztjuk. Még melegen belekeverjük az instant kávét, hogy feloldódjon. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, az olvasztott, lehűtött étcsokoládét, a tejszínt és a kardamomot. Elektromos habverővel homogén állagú krémmé dolgozzuk.  A krémet kettéosztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a narancsok reszelt héját.
  8. A mascarponekrémhez a mascarponét elektromos habverővel fellazítjuk, hozzákeverjük a porcukrot, végül a tejszínt. Addig keverjük, amíg kellőképpen be nem sűrűsödik. 
  9. A torta összeállításához egy piskótalapot helyezünk alulra. Ezt a narancsos csokikrém felével egyenletesen megkenjük. Újabb piskótaréteg következik, amit most a mascarponekrémmel kenünk meg. Újabb piskota, rá a maradék narancsos csokikrém, végül az utolsó lapot is a tortára helyezzük. A natúr csokikrémmel egyenletesen bevonjuk a tortát kívülről. 
  10. Az elkészült csokitortát ízlés szerint dekorálhatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mákos-citromkrémes sajttorta

A klasszikus sajttortával nem vállalunk nagy kockázatot sosem, hiszen mindenki szereti ezt a krémesen lágy desszertet. Ha azonban egy kis extrát szeretnénk a hagyományos változatba csempészni, akkor ez tökéletes megoldás lehet, főleg azok számára, akik hozzám hasonlóan rajonganak a mák-citrom zseniális kombinációjáért.  A sajtkrémes részben megbújó egész mákszemek ropogós textúrájukkal még tovább fokozzák az ízélményt, de a tökéletes összhangot a torta tetején elterülő savanykás, üde citromkrémmel érjük el.

Még néhány sajttorta receptem:

Csokoládés-mogyoróvajas sajttorta

Villámgyors Nutellás sajttorta sütés nélkül

Narancsos-mézes-túrós sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 75 g olvasztott vaj
  • 1 evőkanál darált mák

A sajtkrémes töltelékhez:

  • 375 g (3 doboz) Philadelphia krémsajt
  • 100 ml tejföl
  • 2 egész tojás
  •  1 tojássárgája
  • 120 g porcukor
  • 1 púpos evőkanál keményítő
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál darálatlan, egész mák

A citromkrémhez:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • Csipet só 

 

Elkészítés:

  1. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
  2. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. Robotgépben a kekszet morzsává törjük, hozzáadjuk a mákot és az olvasztott vajat, majd jól összedolgozzuk.
  4. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  5. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  6. A sajtkrémes töltelékhez a krémsajtot a porcukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojásokat, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját, a citromlevet, végül az egész mákot is. Homogén masszává keverjük.
  7. A tortaformánkat erős alufóliával csomagoljuk be szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  8. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  9. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  10. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  11. Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor a tetejére kenjük a citromkrémet (nagyjából az elkészített mennyiség fele fog kelleni). 
  12. Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Csokoládés-mogyoróvajas sajttorta

Egy igazi hedonista édesség Nigellától, amiben három nagy kedvencem, a krémes sajttorta, a sós mogyoróvaj és a lágy csokoládékrém találkozik egymással. Ha hozzám hasonlóan szeretitek a mogyoróvajat, akkor ez a ti desszertetek is, mindenképpen készítsétek el. Én legalább annyira szerettem, mint ezt a sütés nélküli Nutellás sajtortáját.

Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 200 g zabkeksz
  • 50 g sós mogyoró
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g sótlan, olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 500g g krémsajt (Philadelphia)
  • 3 nagy méretű tojás
  • 3 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor (eredeti receptben 200 g szerepel, ha édesebben szeretitek ti is használjatok többet)
  • 125 ml tejföl
  • 250 g mogyoróvaj

A tetejére:

  • 250 ml tejföl
  • 100 g tejcsokoládé
  • 15 g cukor (eredeti receptben 30 g)

Eredeti recept Nigellától

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz az olvasztott vaj kivételével a hozzávalókat konyhai aprítóba tesszük, összedaráljuk, majd hozzáöntjük a vajat, és alaposan összekeverjük. A tortaforma aljába nyomkodjuk az alapot. Amíg a krémet elkészítjük, a hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, és kézi habverővel krémesre kikeverjük. A krémet a kekszes alapra öntjük.
  3. A 170°C-ra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd (közepe még remeghet). Ekkor kivesszük a sütőből, amíg elkészítjük a tejcsokoládés réteget.
  4. Ehhez a tejfölt egy kis lábasba öntjük, majd kis lángon felmelegítjük. A kisebb darabokra tördelt tejcsokoládét és a cukrot hozzádjuk. Addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad. A krémet óvatosan a torta tetejére öntjük, kanál segítségével elegyengetjük.
  5. Visszatesszük a sütőbe, és további 10 percig sütjük.
  6. A sajttortát a formában hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Vaníliás mandulatorta fügével

image

Csak úgy sorakoznak a kipróbálásra váró fügés receptek a fejemben és a jegyzetfüzetemben egyaránt.

Kezdésként ezt az izgalmas mandulatortát hoztam, amit a csillagánizs tesz igazán elegánssá, és ad a desszertnek mélységet. A desszertet tíz pontossá a puha, szaftos tésztába süppedt, sült fügék karamellizálódott szélei teszik.

Azt hiszem az elkövetkező néhány hétben bombázlak még titeket fügés receptekkel, mert olyan rövid a szezonja, hogy muszáj gyorsan minden ötletemet megvalósítani.

Már lassan éjfélt üt az óra, de épp most vettem ki a sütőből egy adag kaukkfüves gránátalmaszirupban pácolt grillezett fügét, amik a holnapi krémes tejberizzsel töltött piték tetején kapnak majd helyet. A szuper krémes tejberizs receptjét már tavaly feltettem, érdemes rákukkantani, mert a receptben szereplő fűszeres-szirupos füge is zseniális. Recept itt.

 

imageimage

image

 

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

  • 200 g puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 3 nagy méretű tojás
  • 180 g darált mandula
  • 100 g finomliszt
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 szem csillagánizs, mozsárba összetörve (már eleve őrölt csillagánizst is használhatunk)
  • nagy csipet só
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 100 g görög joghurt
  • 12 darab friss füge, negyedekbe vágva

Recept innen.

image

Elkészítés:

  1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. 
  2. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A vajas-cukros-tojásos keveréket homogén masszává kavarjuk.
  3. Hozzákeverjük a sót, a vaníliát, az őrölt csillagánizst, a citromhéjat, a darált mandulát és a lisztet, végül a joghurttal is kikeverjük. 
  4. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd az elkészült tortaalapot beleöntjük.
  5. Tetején ízlés szerint elrendezgetjük a negyedekbe vágott fügéket. 
  6. Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd 170 °C-ra mérsékeljük a hőfokot, így további 35-40 percre van szükség. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a torta elkészült-e.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

 

 

 

 

 

 

 

Villámgyors Nutellás sajttorta sütés nélkül

IMG_5711 (2)

Egy biztos, ezt a receptet kötelező mindenkinek legalább egyszer elkészítenie. Hogy miért? Mert a végeredmény egy brutálisan mogyorós, fantasztikusan krémes, “Nutella mámor”, és mert már-már nevetségesen könnyen elkészíthető. Mindössze 20 perc aktív munkával az asztalra varázsolhatjuk ezt a csodát.

Top desszert, aminek kétségkívül helye van  az alapreceptjeink között.

IMG_5684 (2) IMG_5725 (2)

IMG_5723 (2) IMG_5678 (2)

 

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 250 g zabkeksz
  • 75 g vaj, olvasztva
  • 1 evőkanál Nutella
  • 25 g darált mogyoró

A krémhez:

  • 500 g mascarpone ( legtöbbször Lidl-ben szoktam venni, nekem ez vált be a legjobban, mind ízben, mind állagban)
  • 400 g Nutella
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat

A tetejére:

  • 130 g durvára vágott, pirított törökmogyoró

Receptötlet – Nigella Lawson 

IMG_5749 (2) IMG_5703 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, majd az olvasztott vajjal, a darált mogyoróval, valamint a Nutellával alaposan összekeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  2. A krémhez a mascarponét kézi habverővel kissé fellazítjuk, hozzáadjuk a mogyorókrémet,a vanília kivonatot és a sót. Alaposan kikeverjük.
  3. A krémet a kekszes alapra simítjuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük szilárdulni. (Ha nagyon sietünk a fagyóba is rakhatjuk, ott körülbelül fél óra alatt meg is van.) 
  4. Amikor megszilárdult, a tetejét megszórjuk a durvára vágott mogyoróval.
  5. Legjobb, ha közvetlenül a hűtőből kivéve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Csokoládés mogyorótorta Nutellával, kávés mascarponekrémmel

IMG_5094 (2)

A törökmogyorót igazán szeretem, de ami a Nutellát illeti, ritkán kerül a bevásárlólistámra. Házi mogyorókrémet már készítettem, na az egy egészen más kategória (abban van bővel mogyoró és nincs agyon cukrozva) . Na de akkor felmerülhet bennetek a kérdés, hogy miért is használom ehhez a recepthez a bolti változatot. A válasz nagyon egyszerű. Megfelelően alkalmazva sütikben szuperül működik, mert hiányosságai nagyon jól kompenzálhatók ( mogyoró hozzáadásával és azzal, hogy az édességhez nem adunk plusz cukrot). 

A receptre egyébként az egyik kedvenc édességes könyvemben, a Hogyan váljunk házi istennőkké-ben találtam, és már nagyon régen bejelöltem kipróbálásra, mert Nigella is ódákat zengett róla. Nem túlzott, ez a torta tényleg fantasztikus. Míg Nigella a tetejére egy étcsoki ganache-t álmodott meg, én egy krémesen lágy kávékrémet halmoztam a mogyorótorta közepére.

Az elkészítése rém egyszerű, leendő ” házi istennők” is bátran álljanak neki! 🙂

 

IMG_5076 (2) IMG_5123 (2)

IMG_5107 (2)

Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):

A tortához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva
  • 65 g puha vaj
  • 200 g Nutella
  • 1,5 evőkanál barna rum
  • 50 g darált törökmogyoró
  • 50 g étcsokoládé, megolvasztva
  • nagy csipet só

A kávés mascarponekrémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 2 evőkanál nádcukor

A tetejére:

  • 100 g pirított, egész törökmogyoró

Receptötlet: Nigella Lawson- hogyan váljunk házi istennőkké

IMG_5141 (2) IMG_5165 (2)

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. Egy nagy tálban a Nutellát kikeverjük a puha vajjal. Hozzáadjuk a 3 tojássárgát, a darált mogyorót, a nagy csipet sót, a rumot, valamint a megolvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűlt étcsokoládét.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd három részletben, óvatosan a Nutellás alapba forgatjuk.
  4. A keverékünket a tortafomába öntjük, majd az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krémhez a tejszínben elkavarjuk a kávét és a cukrot, majd a mascarponéhez öntjük. Addig keverjük kézi habverővel, amíg kellőképp sűrűvé nem válik, de ügyeljünk, nehogy túlverjük. Krémesen lágy krémet kell kapnunk, aminek van tartása.
  6.  A kihűlt tortát egy tortatálra vagy tálcára tesszük, megkenjük a krémmel, végül pedig megszórjuk a pirított mogyoróval.
  7. Azonnal tálalhatjuk, de ha nem fogyasztjuk rögtön, tegyük hűtőbe, nehogy a krém “megolvadjon”.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!