Ízből tíz

Tejfölös-szilvás süti fahéjjal

IMG_8164

Ez a torta egy héten belül kétszer is az asztalunkra került. Az első alkalommal sajnos nem tudtam lefotózni, de mivel  a blogra mindenképpen fel szerettem volna tenni a receptet (mert annyira jó, és egyszerű), így “kénytelen” voltam még egyszer elkészíteni. Na nem mintha nagyon bántuk volna. 🙂

Igazán gazdag, de a szilvától mégis könnyű sütemény, amit igazából bármilyen más gyümölccsel elkészíthetünk, de a legjobb, ha valamilyen savanykásabb fajtát választunk. Én most vaníliás tejföllel tálaltam, de anélkül is pazar.

 

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

  • 180 g vaj
  • 170 g kristálycukor
  • 3 nagy méretű tojás
  • 250 g finomliszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 2-3 teáskanál őrölt fahéj
  • nagy csipet só
  • 45 g őrölt mandula
  • 330 g zsíros tejföl
  • 60 dkg szilva

Receptötlet: http://www.lacigale.co.nz/recipes/sour-cream-plum-cake/

IMG_8158

Elkészítés:

  1. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat.
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót és az őrölt mandulát, elkeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk a tejföllel együtt. Homogén masszává keverjük a tésztaalapot.
  3. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A szilvák felét nyolcadokba vágjuk, és a tésztába keverjük.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tepsibe öntjük. Tetejét a maradék, felezett szilvákkal kirakjuk.
  5. 180°C-ra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a sütemény elkészült-e.
  6. Az elkészült sütit a formában hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük.
  7. Tálalhatunk mellé vaníliás tejfölt vagy görög joghurtot is.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

Zablisztes-túrós palacsinta vaníliás-fahéjas-mézes sült szilvaszósszal

IMG_8075

Az ősz beköszöntének egyértelmű jele nálunk a fűszerektől mennyeien illatozó sült szilva. Már tavaly is lelkesen írtam róla, nincs az a mennyiség, ami villámgyorsan el ne fogyna nálunk. Zseniális sűrű görög joghurtra, tejberizsre, esetleg tejbegrízre kanalazva, vagy mint ahogy a receptben is szerepel, mini palacsintákkal tálalva.

Nehéz lenne eldöntenem, hogy maga a sült, fűszeres gyümölcsszósz vagy a légiesen könnyed palacsinták voltak finomabbak, de igazából ez nem is lényeges, mert külön-külön is pazar mindkettő, együtt viszont egyértelműen abbahagyhatatlan párost alkotnak. 

Ha megkóstolod ezeket a palacsintákat, akkor legközelebb, ha a túrós palacsintáról esik szó, már garantáltan nem a klasszikus változat fog eszedbe jutni! 🙂

IMG_8084

Hozzávalók:

  • 250 g zabliszt
  • 2 evőkanál cukor (vagy bármilyen más édesítő)
  • 2 teákanál sütőpor
  • 250 g félzsíros túró
  • 200 ml tej
  • 4 nagy méretű tojás szétválasztva
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  •  csipet só

A sült szilvaszószhoz:

  • 1 kg szilva, kimagozva, kettévágva
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1-2 szem csillagánizs (2 szemmel intenzív csillagánizs ízt kapunk)
  • 0,5-1  teáskanál fahéj (ízlés szerint)
  • 1 rúd vanília kikapart magja

IMG_8073

Elkészítés:

  1. Először a sült szilvaszószt készítjük el.
  2. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük. A szilvákat összeforgatjuk a mézzel, a fahéjjal, a vaníliarúd kikapart magjaival és a csillagánizzsal. Hőálló tálba tesszük, alufóliával letakarva a sütőbe tesszük. Addig sütjük a szilvákat, amíg megpuhulnak, levet eresztenek. (ez körülbelül 15-25 perc). A megsült szilvákat a lével együtt összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, mézzel édesíthetjük.
  3. A palacsintákhoz egy tálba mérjük a zablisztetlisztet, elkeverjük a sóval, a reszelt citromhéjjal, a sütőporral és a cukorral.
  4. Hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, az előre kimért tejet és a villával áttört túrót.
  5. Könnyedén elkeverjük.
  6. Lágyabb habbá verjük a tojásfehérjéket.
  7. A hab 1/3-át hozzáadjuk a keverékhez, itt nem kell vigyáznunk, nyugodtan keverhetjük erősebben is, a cél, hogy fellazítsa a keveréket.
  8. Ezután a maradék habot további két részletben forgassuk össze a keverékkel, itt már figyeljünk, hogy a habot ne törjük össze.
  9. Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes hőfokon, kenjük meg egy kis olajjal.
  10. A masszából szedjünk kisebb halmokat a serpenyőbe és terítsük el őket, hogy kb. 10 cm átmérőjűek legyenek.
  11. Mikor már elválik az alja a serpenyőtől, fordítsuk meg, és süssük készre.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

 

Sütés nélküli szilvás pite mascarponekrémmel

IMG_7740 (2)

Habár a szilvák megjelenése a piacon már jelzi a közelgő ősz beköszöntét, és ezzel együtt a meleg, napsütéses nyár végét, de én mégis minden évben nagyon várom. Egyrészt, mert ez az egyik kedvenc gyümölcsöm, legjobban akkor szeretem amikor még kissé savanykás és nem túl érett, szinte még kemény, másrészről  a szilva magában rejti  az őszi hangulatot, amiért annyira rajongok.

IMG_7598 (2) IMG_7612 (2)

IMG_7666 (2)

Az ilyen, és ehhez hasonló sütés nélküli piték számtalan lehetőséget rejtenek magukban, hiszen mind a krémet, mind a “feltétet”, sőt a kekszes alapot is ízlésünknek megfelelően variálhatjuk. Úgyhogy nem árt, ha van egy alapreceptünk, amiből kiindulhatunk. 

Néhány szilvás receptem a blogról, amiket egytől egyig most azonnal elkészítenék:

Kardamomos sültszilva fagylalt

Rozmaringos szilvakrémleves

Vaníliás-ánizsos-szilvás tarte tatin

IMG_7716 (2)

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):

A kekszes alaphoz:

  • 215 g zabkeksz
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 110 g olvasztott vaj

A krémhez:

  • 250 dkg mascarpone
  • 200 g habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 g méz (ha édesebben szeretitek, tegyetek bele többet)

A rozmaringos szilvához:

  • 8-9 darab szilva, felezve, kimagozva
  • 2 evőkanál cukor 
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagyobb ág rozmaring

IMG_7752 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, összekeverjük a kakaóporral, a fahéjjal, a gyömbérrel és az olvasztott vajjal. A masszát a piteformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  2. A krémhez a mascarponét kézi habverővel fellazítjuk, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd a tejszínt. Addig keverjük, amíg a krém besűrűsödik, homogénné válik, ekkor hozzáadjuk a mézet. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még adhatunk hozzá mézet. (Mi nem szeretjük a túl édes sütiket 🙂 )
  3. Az elkészült krémet a kekszes alapra simítjuk. Hűtőbe rakjuk pihenni.
  4. A szirupos, rozmaringos szilvához egy serpenyőbe tesszük a vajat, a cukrot és a vizet. Addig melegítjük, amíg elkezd karamellizálódni, ekkor hozzáadjuk a rozmaringot, majd a szilvákat is belehelyezzük vágott felükkel lefelé.
  5. Néhány perc alatt a szilvákat kissé megpároljuk. Fontos, hogy még ress maradjon, ne legyen túl puha.
  6. A szirupban hagyjuk kihűlni a szilvákat.
  7. Ha a pite kellően lehűlt és összeállt, a tetejére rakosgatjuk a szilvákat, és meglocsoljuk a maradék sziruppal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

Kardamomos sült szilva fagylalt

IMG_9907 (2)

Igazi kora őszi nyalánkság ez a kardamomos sült szilvás fagylalt.
Az ősz egyértelműen favorit gyümölcse nálam a szilva. Imádom magában (kizárólag a savanykás, nem túl érett szilvát), de például a sült szilvából szerintem nincs az a mennyiség, amit ne tudnánk villámgyorsan elfogyasztani.
Általában sűrűbb görög joghurtot kavarok ki egy kis mézzel, és erre kanalazzuk a sült szilvát, de fantasztikus krémes tejberizzsel vagy tejbegrízzel is.
Az ízesítés természetesen mindenkinek a fantáziájára van bízva.
Mennyei vaníliával és ánizzsal, de rozmaringgal és az örök klasszikus fahéjjal is igazán pazar.

 IMG_9936 (2)

 

IMG_9910 (2)

Hozzávalók:

Sült szilvához:

  • Fél kg szilva kimagozva (én most ringlót használtam, de természetesen bármilyen fajta szilvával elkészíthető)
  • 4 ek. méz
  • 5 szem zöld kardamom

Fagylaltalaphoz:

  • 250 ml teljes tej
  • 500 ml habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • csipet só

 

IMG_9924 (2)

IMG_9927 (2)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A kardamomot megtörjük, magjait kikaparjuk, mozsárban finomra őröljük.

A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, majd tűzálló tálba helyezzük vágott  felükkel felfelé, meglocsoljuk a mézzel, majd megszórjuk az őrölt kardamommal.

Alufóliával lefedve 30 perc alatt puhára sütjük.

A szilvákat egy mixertálba szedjük a kisült lével együtt, és botmixerrel pürésítjük.

Miközben sül a szilva elkészítjük a fagyialapot.

A tejet a csipet sóval egy lábasba tesszük, összemelegítjük.

Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük.

A tűzről lehúzzuk a tejet, hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgás keveréket.

Visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Az állaga akkor megfelelő, ha a fakanálon, vagy spatulán végighúzzuk az ujjunkat, és a krém már nem folyik össze, a csík megmarad.

Tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és a sült szilvás pürét.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9934 (2)

IMG_9929 (2)

Rozmaringos szilvakrémleves

IMG_8823 (2)

Ez a leves nálunk ősszel igazi favorit, egyszerűen nem tudjuk megunni.
A rozmaring-szilva kombó elképesztően jól működik együtt, a pirított, karamellizált zabpehely pedig nagyon jól kiegészíti a krémes állagú levest roppanósságával.
Az időjárástól függően fogyaszthatjuk forrón vagy hidegen egyaránt. 

Hozzávalók (4-6 személyre):

A leveshez:

  • 1 kg szilva kimagozva
  • 1,2 liter víz
  • 1 nagy ág rozmaring
  • 15-20 dkg cukor (a szilva édességétől függően)
  • 1 citrom leve
  • csipet só

A vaníliás joghurthoz:

  • 25 dkg sűrű joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor

A pirított zabpehelyhez:

  • 100 dkg zabpehely
  • 2 ek. cukor

Elkészítési idő: 25 perc plusz a hűtés, ha hidegen szeretnénk fogyasztani

Rozmaringos szilvakrémleves

Elkészítés:

A kimagozott szilvákat egy lábasba tesszük.

Felöntjük a vízzel, belerakjuk a rozmaringot.

Közepes lángon körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük a szilvát.

Eltávolítjuk a rozmaringot, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.

A forró leveshez keverjük a cukrot, a csipet sót, illetve a citrom levét.

Teljesen kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük lehűlni.

Közben elkészítjük a vaníliás joghurtot, és a pirított zabpelyhet.

A joghurtot kikavarjuk a vaníliás cukorral, majd hűtőbe tesszük.

A zabpelyhet összekeverjük a cukorral, és közepes lángon egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a cukor meg ne égjen.

Amikor a cukor már teljesen elolvadt le is vehetjük a tűzről.

Hűlni hagyjuk.

Tálaláskor a jéghideg levesre kanalazunk egy evőkanál joghurtot, és megszórjuk a pirított, karamellizált zabpehellyel.

Vaníliás-ánizsos-szilvás tarte tatin

IMG_9192 (2)

A tarte tatin egy igazán gyors desszert. Az eredeti receptben alma szerepel, de készíthetjük körtéből, szőlőből, szilvából, sőt még banánból is, de akár zöldséges változatokkal is kísérletezhetünk (lilahagymás, paradicsomos, répás), viszont ebben az esetben sós omlós tésztát készítsünk.
A tészta lehet boltban vásárolt kész leveles tészta, de én sokkal jobban szeretem omlós tésztával készíteni.
Ezt a verziót, és persze a többit is mindenki kedve szerint feldobhatja kedvenc fűszerével, én most vaníliát és ánizst választottam, de a rozmaring is nagyon passzolna hozzá. Ha valaki az almás változattal próbálkozna, ajánlom a kardamomot vagy a kínai őtfűszer keveréket is. A banánhoz nagyon jól illik a feketebors és vanília ízpárosa.
Ha a pite nem lenne önmagában elég kényeztető, bátran kanalazzunk rá valamilyen krémes fagylaltot (gyömbér, vanília, fahéj). Mi ehhez fahéjfagyit ettünk.

IMG_9212 (2)

Hozzávalók (23 cm-es formához):

A tésztához:

  • 320 g finomliszt
  • 225 g hideg vaj
  • 110 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só

A gyümölcsös réteghez:

  • 70 g kristálycukor
  • 70 g vaj
  • 2 darab csillagánizs
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 20 darab közepes méretű szilva

 

Elkészítés:

A lisztet a porcukorral és a sóval jól elkeverjük, majd a hideg, apró kockákra vágott vajat a lisztes keverékhez adjuk. Kezünkkel elmorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük 1 órára.

Közben elkészítjük a gyümölcsös réteget.

A cukrot egy serpenyőbe tesszük és karamellizáljuk, mikor ez megtörtént, hozzáadjuk a vajat , a vaníliarúd kikapart magjait és a csillagánizst.

Hagyjuk a vajat felolvadni, majd a a fűszeres-vajas karamellt egy piteformába öntjük (lehetőleg ne kivehető aljút válasszunk, mert ebből kifolyna a karamell). A vaníliarudat és a csillagánizst is beletehetjük a forma aljár, így mutatósabb lesz a végeredmény.

A szilvákat megmossuk, kettévágjuk és kimagozzuk.

Vágott felükkel a karamellás rétegre helyezzük körkörös formában.

A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd ráborítjuk a gyümölcsre. A szélét alaposan benyomkodjuk.

190°C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Sütőből kivéve a formában pihentetjük 5 percet, majd egy nagy tányérra borítjuk.

Ízlés szerint kínálhatunk hozzá fagylaltot (fahéj, gyömbér, vanília, kardamom szerintem igen jól passzol hozzá).

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9214

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!