Ízből tíz

Spárgás-kecskesajtos palacsinta

A spárgaszezon lassan a végéhez közeledik, de én még hoztam nektek egy zseniális reggeli receptet, amiben ez a szezonális zöldség a főszereplő.

Hozzávalók:

  • 250 g finomliszt
  • 2 teákanál sütőpor
  • 250 g félzsíros túró
  • 200 ml tej
  • 4 nagy méretű tojás szétválasztva
  • 80 g friss kecskesajt
  • nagy csipet só, frissen őrölt bors
  • 500 g spárga (tisztítatlan súly)
  • tejföl és füstölt lazac a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A spárgát megmossuk, fás végeit eltávolítjuk, majd körülbelül 6-7 cm-es darabokra vágjuk. Lobogó, sós vízben 2 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
  2. A palacsintákhoz egy tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval, a borssal és a sütőporral.
  3. Hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, az előre kimért tejet, és a villával áttört túrót.
  4. Könnyedén elkeverjük.
  5. Lágyabb habbá verjük a tojásfehérjéket.
  6. A hab 1/3-át hozzáadjuk a keverékhez, itt nem kell vigyáznunk, nyugodtan keverhetjük erősebben is, a cél, hogy fellazítsa a keveréket.
  7. Ezután a maradék habot további két részletben összeforgatjuk a keverékkel. Itt már figyeljünk, hogy a habot ne törjük össze. A kecskesajtot az elkészített palacsintatésztába morzsoljuk.
  8. Egy tapadásmentes serpenyőt közepes hőfokon felmelegítünk,  vékonyan kikenjük olajjal.
  9. A masszából kisebb halmokat szedünk a serpenyőbe, és elterítjük őket, hogy kb. 8 cm átmérőjűek legyenek, és mindegyikbe teszünk 2-3 spárgadarabot.
  10. Mikor már elválik az alja a serpenyőtől, megfordítjuk, és készre sütjük.
  11. A palacsintákat tejföllel és füstölt lazaccal tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Citromos mascarponekrémes tészta spárgával, parmezánnal, grillezett csirkemellel

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 g fettuccine
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma,reszelve
  • 200 ml habtejszín
  • 150 g mascarpone
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 50-60 g parmezán, reszelve
  • ízlés szerint citromlé
  • 500 g zöld spárga (tisztítatlan súly)
  • 1 nagy csokor petrezselyem, durvára vágva

A grillezett csirkemellhez:

  • 500 g csirkemell
  • só, bors, kakukkfű

 

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és forró serpenyőben 2 evőkanál olajon néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük.
  2. A spárgákat megtisztítjuk, fás végeit eltávolítjuk, majd lobogó, sós vízben 1-2 perc alatt ressre főzzük, leszűrjük, majd mikor picit hűlt, 3-4 centis darabokra vágjuk.
  3. A citromos mascarponekrémhez a fokhagymát a vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a mascarponét, sózzuk, majd az egészet összeforraljuk.
  4. Közben a tésztát lobogó, sós vízben fogkemény állagúra főzzük. A kifőtt tésztát a mártásba tesszük. Hozzáadjuk a spárgát, néhány evőkanál tésztafőzővizet, a reszelt parmezánt, és a reszelt citromhéjat. Alaposan összeforgatjuk, végül meglocsoljuk citromlével, és megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel.
  5. A tésztát az előzőleg kisütött csirkemellel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Rizstészta kacsamellel és pirított zöldségekkel

IMG_5454 (2)

A rizstészta szintén egy olyan alapanyag, amit mindig tartok itthon. Nem is értem, hogy miért nem került fel eddig a blogra egy rizstésztás recept sem, pedig tényleg sokszor kerül az asztalra nálunk ehhez hasonló étel.

A receptben szereplő szójaszószos-gyömbéres ízesítéstől nem igazán szoktam eltérni, de a szezontól függően a zöldségeket előszeretettel variálom. A hús tekintetében sem kell feltétlenül ragaszkodnunk a kacsamellhez, hátszínből, csirkemellből vagy épp sertésszűzből is ugyanolyan jó lesz a végeredmény. Sőt, hús nélkül, rengeteg zöldséggel isteni vega kaja is készülhet belőle. 🙂

IMG_5448 (2)IMG_5456 (2)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű kacsamell
  • 1 lapos teáskanál kínai ötfűszer keverék
  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 20 dkg zöld spárga
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál pirított szezámolaj
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 20 g friss gyömbér, reszelve
  • fél teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 20 dkg rizstészta

A tálaláshoz:

  • pirított szezámmag
  • 3-4 szál újhagyma, felaprítva
  • 1 csokor friss korianderzöld

IMG_5447 (2)

Elkészítés:

  1. A rizstésztát lobogó vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  2. A kacsamellek bőrös részt eltávolítjuk, a húst vékony csíkokra vágjuk, majd sóval és kínai ötfűszerrel ízesítjük. Az egészet alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszer egyenletesen bevonja.
  3. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a kacsamellet, majd nagy lángon néhány perc alatt megsütjük. Az elkészített húst tányérra szedjük.
  4. A spárgákat megtisztítjuk, és körülbelül 3 cm hosszú darabokra vágjuk. A káposztát félbevágjuk, torzsáját eltávolítjuk, és vékonyan felszeleteljük.
  5. Egy serpenyőben (ugyanabban, amiben a kacsamellet sütöttük) 2 evőkanál olajon, kis lángon néhány perc alatt megpároljuk a gyömbért és a fokhagymát. Ezután a lángot felvesszük, beletesszük a káposztát és a cukrot, majd addig pirítjuk, amíg össze nem esik. 
  6. Ekkor a spárgát is hozzáadjuk, 2-3 perc alatt ezt is átpirítjuk. 
  7. Tűzről levéve hozzáadjuk a kifőtt tésztát, az előzőleg kisütött kacsamelleket, a szójaszószt, a rizsecetet és a szezámolajat. Az egészet alaposan összeforgatjuk.
  8. Tálaláskor megszórjuk pirított szezámmaggal, friss korianderrel és a felkarikázott újhagymával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Spárgás-kolbászos tészta

IMG_5234 (2)

Nálam a május egyik alapzöldsége a spárga! Szinte nem telik el úgy bevásárlás, hogy ne vennék egy-két köteggel.

Ebben a receptben a kolbász – spárga párosítás kissé szokatlannak tűnhet, de a kolbász zsírosságát a spárga friss, zsenge íze nagyon jól kiegészíti. Kétségkívül nem a legdiétásabb recept, sőt egyáltalán nem az , de ehhez a szeszélyes időjáráshoz szerintem remekül passzol. 

Elkészíteni a spárgák megtisztításával együtt nem több, mint 20 perc, úgyhogy  akár fáradtan, munkából hazaérve is gyorsan összedobhatjuk vacsorára. Én is így tettem. 🙂

IMG_5227 (2)IMG_5231 (2)

IMG_5215 (2)

Hozzávalók:

  • 500 g zsenge zöld spárga (tisztítatlan súly)
  • 200 g chorizo vagy más félszáraz kolbász 
  • 300 g tészta (nálam most penne)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • facsarásnyi citromlé
  • 1 nagy csokor petrezselyem, felaprítva

Recept: Hugh Fearnley-Whittingstall – Három jó dolog a tányéron

IMG_5196 (2)IMG_5188 (2)

 

Elkészítés:

  1. A spárgát megmossuk, fás végeit eltávolítjuk, majd körülbelül 3 cm-es darabokra vágjuk.
  2. A kolbász bőrét leszedjük, és a spárgával megegyező hosszúságú, vékony gyufaszálra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a kolbászcsíkokat, és közepes lángon, óvatosan 5 -10 perc alatt megpirítjuk. Akkor jó, ha kissé már ropogósra sül, és szépen szaftot enged.
  4. A tésztát sós, lobogó vízben harapható, azaz  al dente állagúra főzzük. Az utolsó 1-2 percben a spárgákat is hozzáadjuk a tésztához. 
  5. A spárgát és a tésztát leszűrjük (a főzővízből hagyjunk meg 3-4 evőkanálnyi mennyiséget), majd a kolbászhoz adjuk a főzővízzel együtt. Alaposan átforgatjuk, hogy a kolbászból kisült zsír a tészta minden részét befedje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarásnyi citromlével ízesítjük.
  6. Tálaláskor megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Tavaszi kenyérsaláta spárgával

IMG_4613 (2)

Végre itt a spárgaszezon! Azt hiszem az elkövetkező egy- másfél hónapban tele lesz a blog spárgás recepttel, mert egyszerűen imádom. 

Íme, itt az első, egy egyszerű kenyérsaláta formájában, ami olyan szenzációsra sikeredett, hogy a szezonban tuti az asztalunkra kerül  még néhányszor. 🙂

A receptnél fontos, hogy tényleg zsenge sárgával dolgozzunk. Ha nem tudunk ilyet beszerezni, akkor forrásban lévő vízben 2-3 percig főzzük elő a zöldséget, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, legyen roppanós. Koriander helyett friss petrezselyemmel is megszórhatjuk a végén, de kétségkívül ezzel lesz igazán ütős az ízkombináció!

IMG_4625 (2)

Hozzávalók (2-3 személyre):

A pirított kenyérkockához:

  • 300 g szikkadt kenyér
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve

Az öntethez:

  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 60 ml olívaolaj
  • 1/2 teáskanál dijoni mustár

A salátához:

  • 300 g zsenge, zöld spárga, 4-5 cm-es darabokra vágva
  • 1 konzerv fehérbab, lecsöpögtetve
  • 1 csokor koriander, durvára aprítva
  • só, frissen őrölt bors

Receptötlet: innen

IMG_4641 (2)

Elkészítés:

  1. Az olívaolajat a reszelt fokhagymával összekeverjük.
  2. A kenyeret felkockázzuk, nagy tálba tesszük, ráöntjük a fokhagymás olívaolajat, majd jól összekeverjük.
  3. A kenyérkockákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 220°C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítjuk.
  4. Ezalatt elkészítjük az öntetet. Ehhez a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, és egy tálkába tesszük. Ráöntjük a citromlevet, a fehérborecetet, majd néhány percre félre tesszük. Ezután az olívaolajt és a mustárt is hozzákeverjük.
  5. Egy nagy salátás tálba tesszük a megpirított kenyérkockákat, hozzáadjuk a lilahagymás öntete, a nyers spárgát, a babot, valamint a durvára vágott koriandert. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül az egészet alaposan összeforgatjuk. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!