Ízből tíz

Sajttorta kecskesajttal, levendulás feketeribizlivel

Igazán különleges, ütős ízkombináció a kecskesajt-feketeribizli-levendula triója. És habár merész párosításnak  tűnhet, de az enyhén sós kecskesajt  tökéletesen harmonizál a feketeribizli frissítő, kesernyés ízével, valamint a levendula enyhe parfümösségével.

 Ha szeretitek a kecskasajtot, akkor ez a recept nektek való! 🙂

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

Az alaphoz

  • 150 g zabkeksz
  • 75 g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez

  • 280 g lágy kecskesajt
  • 125 g krémsajt
  • 125 g görög joghurt
  • 80 g kristálycukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 7-8 g keményítő

A levendulás feketeribizlihez

  • 300 g feketeribizli, megtisztítva
  • 2-3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több)
  • 1/4 teáskanál szárított levendulavirág (ízlés szerint)

Receptötlet: innen

Elkészítés:

  1. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes töltelékhez a kecskesajtot a joghurttal, a krémsajttal, a cukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgát, a vaníliát. Homogén masszává keverjük.
  5. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  6. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. A tetejét is befedjük egy réteg alufóliával.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni. 
  10. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  11. A megmosott, megtisztított feketeribizlit egy lábasba tesszük a cukorra és a levendulavirággal. Kis lángon kissé összefőzöm, épp csak addig, amíg a feketeribizli kicsit össze nem esik. Tűzről levéve hűlni hagyjuk.
  12. A levendulás feketeribizlit a lehűtött sajttorta tetejére kanalazzuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Epres-bodzás sajttorta

Gondolom, aki szerette volna, már elkészítette az idei adag bodzaszörpöt, így jól jöhet ez a recept is, amiben ezt a mennyei italt a sajttorta ízesítésére használom.  

A bodzaszörpben marinált eper eszméletlenül finom, és tapasztalatból mondhatom, hogy érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, mert még azelőtt elfogy, hogy a torta tetejére kerülne.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 75g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g 20%-os tejföl
  • 15 g keményítő
  • 125 ml bodzaszörp
  • 2 darab M-es méretű tojás

A tetejére:

  • 300 g megtisztított, félbevágott eper
  • 3-4 evőkanál bodzaszörp
  • néhány csepp citromlé

 

Elkészítés:

  1. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes töltelékhez a mascarponét a tejföllel és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a bodzaszörpöt és a tojásokat. Homogén masszává keverjük.
  5. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  6. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. A tetejét is befedjük egy réteg alufóliával.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni. 
  10. A feldarabolt epret összekeverjük a bodzaszörppel és a citromlével. Körülbelül fél órát állni hagyjuk.
  11. Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük a tortát.
  12. Tálaláskor a tetejére halmozzuk a bodzaszörpben marinált epret.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Két kedvenc egy sütiben – Répatortás sajttorta

Ilyen, amikor két kedvenc klasszikus, a fűszeres, szaftos répatorta, és a krémesen lágy sajttorta egy sütiben találkozik. Tuti bombasiker, garantálom! 

Hozzávalók (22-23 cm-es tortaformához):

A répatortához:

  • 160 g finomliszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 140 ml repceolaj vagy napraforgóolaj
  • 110 g kristálycukor
  • 60 g nádcukor
  • 2 egész tojás
  • 225 g reszelt répa (kislyukú reszelőn reszelve)

A sajttortás réteghez:

  • 375 g krémsajt (Philadelphia- 3 doboz)
  • 100 ml magas zsírtartalmú tejföl
  • 120 g porcukor
  • 1 púpos evőkanál keményítő
  • 2 nagy méretű egész tojás
  • 1 tojássárgája

A krémsajtos mázhoz:

  • 120 g krémsajt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 60 g magas zsírtartalmú tejföl

Receptötlet: innen

 

Elkészítés:

  1. A répatortához a lisztet egy nagy tálba mérjük. Elkeverjük a fűszerekkel (fahéj, gyömbér, narancshéj), a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
  2. Egy másik tálban a cukrot kikeverjük az olajjal és a tojásokkal. A lisztes keveréket hozzáadjuk, elkavarjuk, végül a reszelt répával is összeforgatjuk. 
  3. A sajtkrémes töltelékhez a krémsajtot a porcukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojásokat, a tojássárgáját. Homogén masszává keverjük.
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A répatortás massza felét öntjük alulra, erre a sajtkrém 1/3-a kerül, majd a maradék répatorta, végül a megmaradt sajtkrém.
  5. A 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 1 óra alatt készre sütjük. A 40. percnél pillantsunk rá, ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk rá alufóliát. Tűpróbáva ellenőrizzük, hogy a sütink elkészült-e.
  6. Ha a torta kész, a sütőből kivesszük, és a formában hagyjuk kihűlni. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  7. A krémsajtos mázhoz a krémsajtot összekeverjük a porcukorral és a tejföllel, majd a kihűtött tortára kenjük. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a máz megszilárduljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mákos-citromkrémes sajttorta

A klasszikus sajttortával nem vállalunk nagy kockázatot sosem, hiszen mindenki szereti ezt a krémesen lágy desszertet. Ha azonban egy kis extrát szeretnénk a hagyományos változatba csempészni, akkor ez tökéletes megoldás lehet, főleg azok számára, akik hozzám hasonlóan rajonganak a mák-citrom zseniális kombinációjáért.  A sajtkrémes részben megbújó egész mákszemek ropogós textúrájukkal még tovább fokozzák az ízélményt, de a tökéletes összhangot a torta tetején elterülő savanykás, üde citromkrémmel érjük el.

Még néhány sajttorta receptem:

Csokoládés-mogyoróvajas sajttorta

Villámgyors Nutellás sajttorta sütés nélkül

Narancsos-mézes-túrós sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 75 g olvasztott vaj
  • 1 evőkanál darált mák

A sajtkrémes töltelékhez:

  • 375 g (3 doboz) Philadelphia krémsajt
  • 100 ml tejföl
  • 2 egész tojás
  •  1 tojássárgája
  • 120 g porcukor
  • 1 púpos evőkanál keményítő
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál darálatlan, egész mák

A citromkrémhez:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • Csipet só 

 

Elkészítés:

  1. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
  2. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. Robotgépben a kekszet morzsává törjük, hozzáadjuk a mákot és az olvasztott vajat, majd jól összedolgozzuk.
  4. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  5. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  6. A sajtkrémes töltelékhez a krémsajtot a porcukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojásokat, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját, a citromlevet, végül az egész mákot is. Homogén masszává keverjük.
  7. A tortaformánkat erős alufóliával csomagoljuk be szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  8. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  9. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  10. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  11. Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor a tetejére kenjük a citromkrémet (nagyjából az elkészített mennyiség fele fog kelleni). 
  12. Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Csokoládés-mogyoróvajas sajttorta

Egy igazi hedonista édesség Nigellától, amiben három nagy kedvencem, a krémes sajttorta, a sós mogyoróvaj és a lágy csokoládékrém találkozik egymással. Ha hozzám hasonlóan szeretitek a mogyoróvajat, akkor ez a ti desszertetek is, mindenképpen készítsétek el. Én legalább annyira szerettem, mint ezt a sütés nélküli Nutellás sajtortáját.

Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 200 g zabkeksz
  • 50 g sós mogyoró
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g sótlan, olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 500g g krémsajt (Philadelphia)
  • 3 nagy méretű tojás
  • 3 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor (eredeti receptben 200 g szerepel, ha édesebben szeretitek ti is használjatok többet)
  • 125 ml tejföl
  • 250 g mogyoróvaj

A tetejére:

  • 250 ml tejföl
  • 100 g tejcsokoládé
  • 15 g cukor (eredeti receptben 30 g)

Eredeti recept Nigellától

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz az olvasztott vaj kivételével a hozzávalókat konyhai aprítóba tesszük, összedaráljuk, majd hozzáöntjük a vajat, és alaposan összekeverjük. A tortaforma aljába nyomkodjuk az alapot. Amíg a krémet elkészítjük, a hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, és kézi habverővel krémesre kikeverjük. A krémet a kekszes alapra öntjük.
  3. A 170°C-ra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd (közepe még remeghet). Ekkor kivesszük a sütőből, amíg elkészítjük a tejcsokoládés réteget.
  4. Ehhez a tejfölt egy kis lábasba öntjük, majd kis lángon felmelegítjük. A kisebb darabokra tördelt tejcsokoládét és a cukrot hozzádjuk. Addig keverjük, amíg a csokoládé el nem olvad. A krémet óvatosan a torta tetejére öntjük, kanál segítségével elegyengetjük.
  5. Visszatesszük a sütőbe, és további 10 percig sütjük.
  6. A sajttortát a formában hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Villámgyors Nutellás sajttorta sütés nélkül

IMG_5711 (2)

Egy biztos, ezt a receptet kötelező mindenkinek legalább egyszer elkészítenie. Hogy miért? Mert a végeredmény egy brutálisan mogyorós, fantasztikusan krémes, “Nutella mámor”, és mert már-már nevetségesen könnyen elkészíthető. Mindössze 20 perc aktív munkával az asztalra varázsolhatjuk ezt a csodát.

Top desszert, aminek kétségkívül helye van  az alapreceptjeink között.

IMG_5684 (2) IMG_5725 (2)

IMG_5723 (2) IMG_5678 (2)

 

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 250 g zabkeksz
  • 75 g vaj, olvasztva
  • 1 evőkanál Nutella
  • 25 g darált mogyoró

A krémhez:

  • 500 g mascarpone ( legtöbbször Lidl-ben szoktam venni, nekem ez vált be a legjobban, mind ízben, mind állagban)
  • 400 g Nutella
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat

A tetejére:

  • 130 g durvára vágott, pirított törökmogyoró

Receptötlet – Nigella Lawson 

IMG_5749 (2) IMG_5703 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, majd az olvasztott vajjal, a darált mogyoróval, valamint a Nutellával alaposan összekeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  2. A krémhez a mascarponét kézi habverővel kissé fellazítjuk, hozzáadjuk a mogyorókrémet,a vanília kivonatot és a sót. Alaposan kikeverjük.
  3. A krémet a kekszes alapra simítjuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük szilárdulni. (Ha nagyon sietünk a fagyóba is rakhatjuk, ott körülbelül fél óra alatt meg is van.) 
  4. Amikor megszilárdult, a tetejét megszórjuk a durvára vágott mogyoróval.
  5. Legjobb, ha közvetlenül a hűtőből kivéve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Narancsos-mézes-túrós sajttorta

IMG_3651 (2)

Az egyszerű, de nagyszerű kategóriás desszertek sorát bővíti ez a recept. Összeállítani tíz percünkbe se telik, de garantált, hogy az elfogyasztása is körülbelül ennyi időt vesz majd igénybe.

A klasszikus citrom-túró duóban a citrom szerepét  most a narancs váltja fel, ami szintén szuperül működik a túróval. A  méz és a narancsvirágvíz pedig igazán egzotikus, keleties hangulatot kölcsönöz a tortánknak.

A vízfürdős technika senkit ne tántorítson el, mert nem egy bonyolult művelet, mindössze csak annyira figyeljük oda, hogy tényleg jól bugyoláljuk be a tortaformánkat. Nem érdemes kispórolni ezt a lépést, mert a módszernek köszönhetően a sajttorta állaga sokkal bársonyosabb, krémesebb lesz.

A megadott mennyiségek kis tortához elegendőek, ha duplázzuk a mennyiségeket, akkor az egy normál, 26-cm-es tortaformához elég.

IMG_3685 (2) IMG_3648 (2)

Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 120 g zabkeksz
  • 60 g vaj, megolvasztva

A krémhez:

  • 200 g félzsíros tehéntúró
  • 200 g mascarpone vagy Philadelphia krémsajt
  • 50 g méz
  • 1 evőkanál kristálycukor (ha édesebben szeretjük több)
  • 2 nagy tojás
  • 2 nagy tojássárgája
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 2 teáskanál narancsvirágvíz (elhagyható)
  • néhány csepp citromlé
  • csipet só

IMG_3657 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszet konyhai aprítóban morzsává törjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól összedolgozzuk.
  2. A tortaforma aljába nyomkodjuk a vajas kekszet. (Kanállal vagy egy pohár aljával a legkönnyebb).
  3. Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
  4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  5. A krémhez a túrót simára keverjük a mascarponéval. Kézi vagy gépi habverő segítségével hozzákeverjük a mézet, a cukrot, a sót, a narancs reszelt héját, a vanília kivonatot, a narancsvirágvizet, a citromlevet , a tojásokat, valamint a tojássárgákat.
  6. 1,5-2 liter vizet felforralunk.
  7. A tortaformát kivesszük a hűtőből, majd vastag alufóliával becsomagoljuk úgy, hogy az alját és az oldalát is jól befedje, majd becsomagoljuk egy újabb réteg alufóliába. 
  8. A bebugyolált tortaformát egy magas falú sütőtepsire helyezzük, majd a tortaforma köré öntjük a felforralt vizet úgy, hogy a víz körülbelül a forma magasságának feléig érjen.
  9. Az előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 40-50 perc alatt készre sütjük.
  10. Akkor jó, ha a közepe még kissé remeg, nem teljesen szilárd.
  11. Ha kész, kivesszük a vízből, és a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni. 

IMG_3670 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!