Ízből tíz

Epres-rebarbarás francia pite

Ha nem akarunk sokat a konyhában bíbelődni, ám mégis szeretnénk egy könnyű desszertet az asztalra varázsolni, ez a recept tökéletes. Bármelyik szezonális gyümölccsel kíváló ez a rusztikus francia pite. Én most egy igazi klasszikus párost, az eper-rebarbara mennyei kombinációját használtam, de a meggyes-csokoládés, sárgabarackos-levendulás, nektarinos-szedres verziók éppúgy tízpontosak.  

Sőt, reggelire a zöldségekkel készült sós változatok is igazán nagyszerűek.

Hozzávalók (4 darab közepes méretű galette-hez):

  • 360 g finomliszt
  • 250 g hideg, felkockázott vaj
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor
  • nagy csipet só
  • 2-4 evőkanál hideg víz (vagy amennyit a tészta felvesz)

A töltelékhez:

  • 400 g rebarbara, tisztítva, feldarabolva (kb. 2 cm-es darabokra)
  • 400 g eper, tisztítva, félbe/negyedekre vágva
  • 15 g friss gyömbér, reszelve
  • 3-4 evőkanál nádcukor (ízlés szerint több is lehet)
  • 1 púpos evőkanál keményítő

A tálaláshoz (opcionális):

  • labneh (házi krémsaj), narancsvirágvíz, méz

Elkészítés:

  1.  A lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Hozzáadunk annyi vizet, hogy a tészta összeálljon.  Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 
  3. A töltelékhez a rebarbarát egy lábasba tesszük a reszelt gyömbérrel, a cukorral és 2 evőkanál vízzel. Közepes lángon néhány perc alatt kissé megpuhítjuk. A cél, hogy enyhén megpuhuljon, ne essen szét. Ekkor hozzákeverjük az feldarabolt epret és a keményítőt. Alaposan elkeverjük.
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből, négy egyforma darabba vágjuk, majd mindegyiket nagyjából kör formájúra nyújtjuk. Ráhalmozzuk a tölteléket, hogy a szélén kb. 2 cm-es sávot  szabadon hagyunk. A tészta üresen maradt részét a töltelékre hajtogatjuk. Az előmelegített sütőbe tesszük, majd 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Tálalhatjuk a fent említett sűrű, házi krémsajttal, amihhez a labneht ízlés szerint kekeverjük pici mézzel és narancsvirágvízzel, de egyszerűen vaníliás-joghurtos mascarponekrémet is adhatunk mellé. Ezt úgy szoktam készíteni, hogy nagyjából azonos mennyiségű sűrű, görög joghurtot és mascarponét kikeverek egy kis mézzel, porcukorral, majd vaníliakivonattal, vaníliarúddal vagy vaníliás cukorral ízesítem.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kardamomos kuglóf

Szuper egyszerű kevert süteményről van szó, amit akár egy sima tortakarikában (18 cm-es) is kisüthettek, ha éppen nincs kéznél ilyen formátok. Bár a látvány kétségkívűl nem lesz ugyanaz, de lehet, hogy csak a kuglóf formák iránti rajongásom beszél belőlem.

Ahogy már többször is mondtam, nem vagyok édesszájú, de az ilyen, és ehhez hasonló, puha, fűszeres, tartalmas süteményekből bármennyi jöhet, főleg, ha két nagy kedvencem, a kardamom és a narancsvirágvíz párosa a domináló íz. 🙂

 

Hozzávalók (6-7 db mini kuglófhoz):

A kuglófokhoz:

  • 1 nagy méretű tojás
  • 240 ml zsíros tejföl
  • 150 g kristálycukor ( fele-fele arányban használtam nyers nádcukrot és kristálycukrot)
  • 100 g zabpehelyliszt (ha nincs, finomliszttel helyettesítjük)
  • 125 g finomliszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

A mázhoz:

  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 5 púpos evőkanál porcukor
  • fél-1 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

A díszítéshez:

  • durvára vágott, sós pisztácia
  • szárított rózsaszirom

Receptötlet: Rachel Allen- A család kedvencei

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az átszitált finomlisztet, a zablisztet, a szódabikarbónát, a sót, a kardamomot és végül a narancsvirágvizet. Az egészet összekeverjük, de ne kavarjuk túl. A tésztát a kuglóf formákba töltjük.
  3. A süteményeket 18-20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha tortaformában sütjük, körülbelül 35 perc alatt sül készre.)
  4. A kuglófokat a formában hűlni hagyjuk.
  5. Közben elkészítjük a mázat. Ehhez a tejfölt és a mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a narancsvirágvizet.
  6. A kihűlt süteményeket kivesszük a formákból, és a mázzal bevonjuk. Megszórjuk durvára vágott pisztáciával, és szárított rózsaszirommal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Vaníliás-mandarinos kuglóf

IMG_3167 (2)

 Gyönyörű mandarinokat kaptam a hétvégi bevásárlás alkalmával, és mivel a mandarin igencsak mellőzött alapanyag ha sütésről van szó , mindenképpen szerettem volna, ha édességként végzi. 

Első körben Nigella mandarintortája ugrott be, amiben egyben megfőzi a mandarinokat, majd pépesítve teszi a torta tésztájába. Mivel ehhez hasonlót már nemrég csináltam narancsból  (recept itt), így most erre a variációra esett a választásom.

Az, hogy szirupot locsolunk a kuglóf tetejére egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez egy geil édes desszert. Ugyanis a szirupban lévő mandarin – és citromlé savassága igazán jó ellensúlyozza a cukor jelenlétét. Mi nagyon szeretjük a kuglófnak keleties hangulatot kölcsönző narancsvirágvizet, de aki nem érzi közel magához, nyugodtan elhagyhatja, anélkül is szuperül működik.

IMG_3164 (2)IMG_3075 (2)

Hozzávalók ( 17 cm átmérőjű kuglóf formához):

A tésztához:

  • 200 g puha vaj
  • 170 g kristálycukor
  • 3 nagy tojás (L-es)
  • 4 mandarin reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 200 g darált mandula
  • 70 g finomliszt
  • nagy csipet só

A sziruphoz:

  • 4 mandarin leve
  • 1 citrom leve
  • 40 g kristálycukor
  • 3-4 teáskanál narancsvirágvíz (ízlés szerint)

Receptötlet: innen

IMG_3074 (2)IMG_3189 (2)

Elkészítés:

  1. A puha vajat egy nagyobb tálba tesszük. Hozzámérjük a cukrot, majd habverővel habosra kavarjuk.
  2. A tojásokat egyesével hozzáütjük a cukros-vajas keverékhez. Minden hozzáadott tojás után alaposan kikavarjuk a keveréket.
  3. Ezután a sót, a mandulát, a vaníliamagokat, a lisztet, valamint a citrusok reszelt héját is a tésztamasszához adjuk. Ezekkel is alaposan összekeverjük.
  4. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  5. A kuglóf formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát.
  6. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  7. Miközben sül a kuglóf elkészítjük a szirupot.
  8. Ehhez a citrusok levét a cukorral egy lábasba tesszük. Felforraljuk, majd 3-4 perc alatt sziruposra főzzük. 
  9. A végén hozzákeverjük az ízlés szerinti narancsvirágvizet.
  10. A megsült kuglófot a sütőből kivéve megszurkáljuk (maradjon a formába), majd megöntözzük a sziruppal úgy, hogy mindenhova jusson. 
  11. Hagyjuk, hogy a szirupot beszívja, majd mikor már egy kicsit hűlt  kivehetjük a formából.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

 

Krémes tejberizs fűszeres-szirupos fügével

IMG_0397 (2)

A recept mindkét része önmagában megérdemelne egy külön posztot, mert annyira finomak, de mivel a kettőt együtt fotóztam, ezért most így kerül fel a blogra.
A tejberizs vagy risotto receptjét Segal Viktor: Ízek és formák című zseniális könyvében találtam.
Bevallom, alapvetően egyáltalán nem szeretem a tejberizst, na de ez a recept gyökeresen megváltoztatta az eddigi hozzáállásomat. Ilyen krémes és lágy tejberizst még sosem kóstoltam. Amióta rátaláltam a receptre, azóta hetente egyszer biztos, hogy megcsinálom. 
Sült szilvával is tízpontos volt, de azt hiszem nekem most mégis a fügés a kedvencem.
A szirupos füge egyszerű joghurtra kanalazva is isteni. 

IMG_0372 (2)

Hozzávalók:

A risottóhoz (2 nagy adaghoz):

  • 2 közepes nagyságú zöld kardamom magjai őrölve
  • 7 dl teljes tej
  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg risottóhoz való rizs (arborio, carnaroli)
  • 1  egész rúd fahéj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja

A fűszeres, szirupos fügéhez:

  • 50 dkg friss füge
  • 2 dl víz
  • 250 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • fél narancs leve
  • fél citrom leve
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 3 közepes rúd fahéj
  • 1-2 tk narancsvirágvíz (ízlés szerint)

IMG_0395 (2)

Elkészítés:

A fügéket megmossuk, szárukat eltávolítjuk, majd mindegyiket félbevágjuk.

Egy lábasba öntjük a vizet, beletesszük a cukrot és az összes többi hozzávalót a narancsvirágvíz kivételével. 

A fűszeres szirupot közepes lángon 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a friss fügéket. További 5 percig főzzük, amíg a fügék kissé megpuhulnak. 

A tűzről levéve hozzákeverjük a narancsvirágvizet.

Befőttes üvegekbe töltjük az elkészült szirupos fügét. Hűtőben körülbelül egy hétig eláll. 

A risottóhoz a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a rizst, a kardamomot, a fahéjat, és a cukrot.

Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett 30 percig főzzük. Félidőben a reszelt citromhéjat is hozzákeverjük.

Ha kész a tejberizs, eltávolítjuk a fahéjat, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejszínt lágy habbá verjük, és a kihűlt risottóhoz keverjük óvatosan, 2 részletben.

Tálaláskor a tányérra kanalazzuk a tejberizset, és erre helyezzük a fügéket, végül meglocsoljuk a sziruppal is.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!