Ízből tíz

Citromos mascarponekrémes tészta spárgával, parmezánnal, grillezett csirkemellel

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 g fettuccine
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma,reszelve
  • 200 ml habtejszín
  • 150 g mascarpone
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 50-60 g parmezán, reszelve
  • ízlés szerint citromlé
  • 500 g zöld spárga (tisztítatlan súly)
  • 1 nagy csokor petrezselyem, durvára vágva

A grillezett csirkemellhez:

  • 500 g csirkemell
  • só, bors, kakukkfű

 

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és forró serpenyőben 2 evőkanál olajon néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük.
  2. A spárgákat megtisztítjuk, fás végeit eltávolítjuk, majd lobogó, sós vízben 1-2 perc alatt ressre főzzük, leszűrjük, majd mikor picit hűlt, 3-4 centis darabokra vágjuk.
  3. A citromos mascarponekrémhez a fokhagymát a vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a mascarponét, sózzuk, majd az egészet összeforraljuk.
  4. Közben a tésztát lobogó, sós vízben fogkemény állagúra főzzük. A kifőtt tésztát a mártásba tesszük. Hozzáadjuk a spárgát, néhány evőkanál tésztafőzővizet, a reszelt parmezánt, és a reszelt citromhéjat. Alaposan összeforgatjuk, végül meglocsoljuk citromlével, és megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel.
  5. A tésztát az előzőleg kisütött csirkemellel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés csokoládétorta

Őszinte leszek, ha egy szelet  tortát kell választanom egy cukrászdában, akkor a csokitorta nálam a sor végén foglal helyet. Ugyanakkor, a hétvégén a Pinterestet görgetve megláttam ezt a csodát, és egyből jött is az ihlet, hogy nekem bizony most ezt a klasszikust meg kell sütnöm. És milyen jól tettem , hogy a megérzéseimre hallgatva elkészítettem, hiszen a csokoládétorta egy egésszen más dimenzióba került. 🙂  Ez a változat igazi kedvencünk lett TG-vel, számunkra ez A CSOKITORTA. 

 A vajkrémben a hozzáadott kakaópor, az étcsokoládé és a kávé keserűsége remekül ellensúlyozza a vaj és a porcukor töménységét, így a végeredmény egy igazán kiegyensúlyozott, cseppet sem geil csokikrém lesz. 

 

 

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A piskótához:

  • 200g étcsokoládé (70%-os)
  • 480 g finomliszt
  • 4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 240 g puha vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 120 g nyers nádcukor
  • 6 tojás 
  • 250 g tejföl 
  • 350 ml espresszó

A csokoládékrémhez:

  • 200 g étcsokoládé
  • 300 g vaj
  • 450 g porcukor
  • 100 g cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
  • 7 evőkanál habtejszín
  • fél-1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 csapott evőkanál instant kávé
  • 2 narancs reszelt héja

A mascarponekrémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 100 ml habtejszín

Receptötlet: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. Először a pikótát készítjük el.
  3. A csokoládét megolvasztjuk. A lisztet egy tálba mérjük, összekeverjük a sóval, a szódabikarbónával és az őrölt kardamommal.
  4. A puha vajat habosra keverjük a kétfajta cukorral, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, elektromos habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az olvasztott csokoládét és az eszpresszót. Homogén tésztává dolgozzuk. Ezután a lisztes keveréket is hozzáöntjük, alaposan összedolgozzuk.
  5. A tortaformák alját sütőpapírral kibéleljük. A piskótatésztát 3, 18 cm-es tortaformában eloszlatjuk. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük a lapokat. Ha nincs három tortaformánk egyesével süssük ki a lapokat. 
  6. A kisült piskótákat hűlni hagyjuk. Az eredet recept a három lapból állítja össze a tortát, de nekem elég magasra sikerültek a piskóták, így kettőt felbevágtam, és csak ezeket használtam fel, a harmadikat le is lehet fagyasztani, de akár pohárkrémbe is felhasználhatjuk.
  7. A csokoládékrémhez az étcsokit felolvasztjuk. Még melegen belekeverjük az instant kávét, hogy feloldódjon. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, az olvasztott, lehűtött étcsokoládét, a tejszínt és a kardamomot. Elektromos habverővel homogén állagú krémmé dolgozzuk.  A krémet kettéosztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a narancsok reszelt héját.
  8. A mascarponekrémhez a mascarponét elektromos habverővel fellazítjuk, hozzákeverjük a porcukrot, végül a tejszínt. Addig keverjük, amíg kellőképpen be nem sűrűsödik. 
  9. A torta összeállításához egy piskótalapot helyezünk alulra. Ezt a narancsos csokikrém felével egyenletesen megkenjük. Újabb piskótaréteg következik, amit most a mascarponekrémmel kenünk meg. Újabb piskota, rá a maradék narancsos csokikrém, végül az utolsó lapot is a tortára helyezzük. A natúr csokikrémmel egyenletesen bevonjuk a tortát kívülről. 
  10. Az elkészült csokitortát ízlés szerint dekorálhatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Sütés nélküli szilvás pite mascarponekrémmel

IMG_7740 (2)

Habár a szilvák megjelenése a piacon már jelzi a közelgő ősz beköszöntét, és ezzel együtt a meleg, napsütéses nyár végét, de én mégis minden évben nagyon várom. Egyrészt, mert ez az egyik kedvenc gyümölcsöm, legjobban akkor szeretem amikor még kissé savanykás és nem túl érett, szinte még kemény, másrészről  a szilva magában rejti  az őszi hangulatot, amiért annyira rajongok.

IMG_7598 (2) IMG_7612 (2)

IMG_7666 (2)

Az ilyen, és ehhez hasonló sütés nélküli piték számtalan lehetőséget rejtenek magukban, hiszen mind a krémet, mind a “feltétet”, sőt a kekszes alapot is ízlésünknek megfelelően variálhatjuk. Úgyhogy nem árt, ha van egy alapreceptünk, amiből kiindulhatunk. 

Néhány szilvás receptem a blogról, amiket egytől egyig most azonnal elkészítenék:

Kardamomos sültszilva fagylalt

Rozmaringos szilvakrémleves

Vaníliás-ánizsos-szilvás tarte tatin

IMG_7716 (2)

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):

A kekszes alaphoz:

  • 215 g zabkeksz
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 110 g olvasztott vaj

A krémhez:

  • 250 dkg mascarpone
  • 200 g habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 g méz (ha édesebben szeretitek, tegyetek bele többet)

A rozmaringos szilvához:

  • 8-9 darab szilva, felezve, kimagozva
  • 2 evőkanál cukor 
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagyobb ág rozmaring

IMG_7752 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, összekeverjük a kakaóporral, a fahéjjal, a gyömbérrel és az olvasztott vajjal. A masszát a piteformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  2. A krémhez a mascarponét kézi habverővel fellazítjuk, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd a tejszínt. Addig keverjük, amíg a krém besűrűsödik, homogénné válik, ekkor hozzáadjuk a mézet. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még adhatunk hozzá mézet. (Mi nem szeretjük a túl édes sütiket 🙂 )
  3. Az elkészült krémet a kekszes alapra simítjuk. Hűtőbe rakjuk pihenni.
  4. A szirupos, rozmaringos szilvához egy serpenyőbe tesszük a vajat, a cukrot és a vizet. Addig melegítjük, amíg elkezd karamellizálódni, ekkor hozzáadjuk a rozmaringot, majd a szilvákat is belehelyezzük vágott felükkel lefelé.
  5. Néhány perc alatt a szilvákat kissé megpároljuk. Fontos, hogy még ress maradjon, ne legyen túl puha.
  6. A szirupban hagyjuk kihűlni a szilvákat.
  7. Ha a pite kellően lehűlt és összeállt, a tetejére rakosgatjuk a szilvákat, és meglocsoljuk a maradék sziruppal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

Töltött cukkini mascarponés-kapros csirkével, basmati rizzsel, tetején füstölt sajttal

IMG_6492 (2)

Töltött cukkinit elég ritkán szoktam készíteni, de már napok óta ezt az ételt kívántam. Így született meg a fejemben ez  a kánikulához tökéletesen passzoló, nyárias ízvilágú változat, amiben a friss kapor és citrom tökéletes párost alkot a krémes mascarponéval. Hús nélkül, dupla mennyiségű rizzsel készítve is szuper lehet.

IMG_6489 (2) IMG_6494 (2)

IMG_6487 (2)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 2 fej sonkahagyma  (1 fej vöröshagymával helyettesíthető)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 g friss gyömbér
  • 60 dkg csirkemell filé
  • só, frissen őrölt bors
  • 7 púpos evőkanál mascarpone
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 citrom reszelt héja
  • néhány facsarásnyi citromlé
  • 3 evőkanál olaj
  • 120 g basmati rizs
  • 10 dkg füstölt sajt, reszelve

A tálaláshoz:

  • 200 g tejföl
  • fél csokor kapor

IMG_6505 (2)

Elkészítés:

  1. A rizst dupla mennyiségű vízben megfőzzük. 
  2. A csirkemellet apró kockákra vágjuk. 
  3. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, és konyhai aprítóban felaprítjuk. 
  4. Egy serpenyőben 3 evőkanál olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymás keveréket, majd a csirkemell darabokat is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a csirkemellet készre sütjük.
  5. A tűzről levéve belekeverjük a mascarponét, a felaprított kaprot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a megfőtt rizst. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még ilyenkor  sózhatjuk.
  6. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk.
  7. Az előkészített cukkiniket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mindegyiket megtöltjük a töltelékkel, végül megszórjuk a reszelt sajttal.
  8. 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
  9. A tejfölt kikeverjük a felaprított kaporral és a sóval. A kész cukkiniket a kapros tejföllel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_6507 (2)

 

 

 

 

 

Csokoládés mogyorótorta Nutellával, kávés mascarponekrémmel

IMG_5094 (2)

A törökmogyorót igazán szeretem, de ami a Nutellát illeti, ritkán kerül a bevásárlólistámra. Házi mogyorókrémet már készítettem, na az egy egészen más kategória (abban van bővel mogyoró és nincs agyon cukrozva) . Na de akkor felmerülhet bennetek a kérdés, hogy miért is használom ehhez a recepthez a bolti változatot. A válasz nagyon egyszerű. Megfelelően alkalmazva sütikben szuperül működik, mert hiányosságai nagyon jól kompenzálhatók ( mogyoró hozzáadásával és azzal, hogy az édességhez nem adunk plusz cukrot). 

A receptre egyébként az egyik kedvenc édességes könyvemben, a Hogyan váljunk házi istennőkké-ben találtam, és már nagyon régen bejelöltem kipróbálásra, mert Nigella is ódákat zengett róla. Nem túlzott, ez a torta tényleg fantasztikus. Míg Nigella a tetejére egy étcsoki ganache-t álmodott meg, én egy krémesen lágy kávékrémet halmoztam a mogyorótorta közepére.

Az elkészítése rém egyszerű, leendő ” házi istennők” is bátran álljanak neki! 🙂

 

IMG_5076 (2) IMG_5123 (2)

IMG_5107 (2)

Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):

A tortához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva
  • 65 g puha vaj
  • 200 g Nutella
  • 1,5 evőkanál barna rum
  • 50 g darált törökmogyoró
  • 50 g étcsokoládé, megolvasztva
  • nagy csipet só

A kávés mascarponekrémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 2 evőkanál nádcukor

A tetejére:

  • 100 g pirított, egész törökmogyoró

Receptötlet: Nigella Lawson- hogyan váljunk házi istennőkké

IMG_5141 (2) IMG_5165 (2)

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. Egy nagy tálban a Nutellát kikeverjük a puha vajjal. Hozzáadjuk a 3 tojássárgát, a darált mogyorót, a nagy csipet sót, a rumot, valamint a megolvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűlt étcsokoládét.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd három részletben, óvatosan a Nutellás alapba forgatjuk.
  4. A keverékünket a tortafomába öntjük, majd az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krémhez a tejszínben elkavarjuk a kávét és a cukrot, majd a mascarponéhez öntjük. Addig keverjük kézi habverővel, amíg kellőképp sűrűvé nem válik, de ügyeljünk, nehogy túlverjük. Krémesen lágy krémet kell kapnunk, aminek van tartása.
  6.  A kihűlt tortát egy tortatálra vagy tálcára tesszük, megkenjük a krémmel, végül pedig megszórjuk a pirított mogyoróval.
  7. Azonnal tálalhatjuk, de ha nem fogyasztjuk rögtön, tegyük hűtőbe, nehogy a krém “megolvadjon”.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Tízperces pohárkrém vaníliás-joghurtos mascarponekrémmel, amaretti keksszel, rózsavizes málnával

IMG_4829 (2)

A pohárkrém igazán szerethető műfaj, ha édességekről van szó. Pillanatok alatt összedobható (ennek a változatnak az elkészítése is maximum 10 percet vett igénybe) , mindenki szereti, milló féleképpen variálható, és sokszor a maradékok megmentésére is tökéletes alternatíva lehet. 

A desszerthez én most fagyasztott málnát és áfonyát használtam, de a bogyós gyümölcsök bármelyikével szuperül működik. Mivel a rózsa parfümös illatáért és ízéért egyenesen rajongok, ezért a málnás változatot egy leheletnyi rózsavíz hozzáadásával tettem kicsit egzotikusabbá.

 

IMG_4848 (2) IMG_4839 (2)

 

IMG_4863 (2)

IMG_4814 (2)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 300 g mascarpone
  • 300 g görög joghurt
  • 70 g méz
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 40-50 darab amaretti keksz
  • 300-350 g málna vagy áfonya (lehet fagyasztott is)
  • 1,5 teáskanál rózsavíz (opcionális, ha málnát használunk)

Elkészítés:

  1. A krémhez a mascarponét kikeverjük a joghurttal, a mézzel, valamint a vaníliakivonattal.
  2. Az amaretti kekszet durvára törjük, a málnát összekeverjük a rózsavízzel (ha használunk).
  3. Egyszemélyes poharakba rétegezzük a desszertet. Elsőként a durvára tört amaretti kekszet szórjuk a poharak aljába, majd a vaníliás-joghurtos mascarponekrém következik, végül pedig a málnaréteg vagy az áfonya. A rétegzést addig folytatjuk, amíg a pohárkákat teljesen meg nem töltjük.
  4. Hűtve fogyasszuk!

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_4849 (2)

Sütőtökös tiramisu

 

IMG_1659 (2)

Ez a desszert nagyon nagy kedvenc. Maga a tél és a karácsony. Emlékszem, nagyjából két évvel ezelőtt december környékén készítettem először Reni receptje alapján, azóta picit változtattam rajta, de már az első kóstolásnál elvarázsolt az íze.

Azóta, ha megkezdődik a sütőtökszezon egyből az asztalra is kerül. Nem mellesleg az ünnepi menüt is tökéletesen megkoronázzhatja.

Egyébként a képekre (még november közepén készültek) kissé nosztalgikus hangulattal tekintek vissza, mert a ma reggeli sietség közben a talpas üvegtálkától sajnos szilánkokban kellett megválnunk.  

IMG_1671 (2)

Hozzávalók:

  • 400 g mascarpone
  • 300 g sütőtökpüré
  • 3 tojás szétválasztva
  • 3 ek. cukor
  • 1 tk fahéj
  • 0,5-1 tk őrölt gyömbér
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 2-3 mandarin reszelt héja vagy 1 nagy narancsé
  • 300 g babapiskóta
  • 1-1,5 dl erős kávé
  • 2 ek. barna rum
  • 2-3 ek. keserű kakaópor

 

IMG_1666 (3)

 

Elkészítés:

A sütőtökpüréhez adjuk a mascarponét, a fahéjat, a gyömbért, a reszelt mandarinhéjat és a vaníliamagokat, majd alaposan kikeverjük.

A tojások sárgáit a cukorral habosra keverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük.  A mascarponés-sütőtökös krémhez adjuk a cukros tojássárgáját, majd a felvert tojásfehérjét is a masszába forgatjuk óvatosan.

A kávét mély tányérba öntjük a rummal együtt. A babapiskótákat 1-1 másodpercig megforgatjuk a kávéban, majd egy üvegtál alját kibéleljük az áztatott piskótákkal. Ezután ráöntjük a sütőtökös krém harmadát, megszórjuk keserű kakaóporral, majd ezt még kétszer megismételjük. A tetejét szórjuk meg kakaóporral.

Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is

IMG_1669 (2)

 

 

Narancsos-gyömbéres sütőtöktorta vaníliás mascarponekrémmel

IMG_9947 (2)

Néhány napja sütőtököt sütöttem, és kimaradt néhány szelet amiket már sehogy sem tudtam betuszkolni a sütőbe. Na nem volt nagy mennyiség, csak épp annyi, hogy nem  nagyon tudtam vele mit kezdeni, így gondoltam a klasszikus répatortához nyúlok, csak most sütőtököt reszelek bele. 
Szerintem mindenki el tudja képzelni mennyire isteni illatok járták be a házat, amíg sült a torta.
Többek között az ilyen sütikért is imádom az őszt!

IMG_9975 (2)

IMG_9949 (2)

 

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához, 24 cm-esben is elkészíthető, de akkor csak a tetejét tudjuk megkenni mascarponekrémmel, mert laposabb lesz):

Tortához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • Csipet só
  • 15 dkg nádcukor (eredeti receptben 25 dkg szerepel, de így is elég édes volt nekünk)
  • 15 dkg reszelt sütőtök (nálam most kanadai fajta)
  • 200 ml olaj (napraforgó)
  • Negyed narancs leve
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 15 dkg dió durvára vágva

Vaníliás mascarponekrémhez:

  • 35 dkg mascarpone vagy más krémsajt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja (ha nincs, 1 csomag vanílíliáscukor)

 

Elkészítési idő:1 és negyed óra, plusz hűtés

Receptötlet: Nigel Slater

IMG_9967 (2)IMG_9958 (2)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a narancs reszelt héját és a csipet sót. Jól elkavarjuk.

A 3 tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk (legalább addig, amíg az eredeti térfogat kétszerese nem lesz).

A tojásfehérjét is felverjük.

A száraz anyagokhoz adjuk a cukros-tojássárgájás keveréket, a reszelt sütőtököt, az olajat és a narancs levét.

Az egészet összedolgozzuk. Ilyenkor még elég sűrű.

A felvert tojásfehérjék 1/3-át szintén a masszához adjuk. Ezt bátran bele is keverhetjük, nem kell vigyázni, hogy összetörjük a habot, ez csak fellazítja a keveréket.

A tojásfehérje maradék részét 2 adagban, óvatosan a masszához keverjük (itt már vigyázunk, hogy ne törjük össze a habot).

Végül a durvára felaprított diót is hozzáadjuk.

A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a tésztát.

Sütőbe tesszük, 45 perc – 1 óra alatt sütjük készre.

Tűpróbát végezzünk, az eredeti recept 45 percet ír, de nekem 1 óra volt, szóval sütőfüggő.

Ha nagyon barnulna a teteje fedjük le alufóliával.

A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk. 

A mascarponekrém felét a két lap közé töltjük, a maradékkal pedig megkenjük a torta tetejét.

Díszítésként megszórjuk a tetejét dióval és reszelt narancshéjjal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9946 (2)

Guinness torta

IMG_9285 (2)

Már nagyon régóta szerettem volna ezt a tortát elkészíteni, végre eljött ennek is az ideje.
A Guinness-től a torta kissé kesernyés, de ezt a tetején található vaníliás-krémsajtos réteg nagyon jól kiegészít. A sör nemcsak különleges ízt, hanem igazán szaftos állagot is kölcsönöz a tésztának.
A recept Nigellától származik, ő a tortához 400 gramm cukrot használ, ami nekem túlzásnak tűnt, így a felére csökkentettem a mennyiséget, de ha valaki édesebben szereti, használjon több cukrot, nekünk így tökéletes volt.

Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):

A tortához:

  • 250 ml Guinness
  • 250 g vaj
  • 75 g jó minőségű keserű kakaópor
  • 200 g kristálycukor
  • 140 ml tejföl (20%-os)
  • 2 tojás
  • 275 g finomliszt
  • 2,5 tk. szódabikarbóna

A tetejére:

  • 300 g krémsajt (mascarponét használtam)
  • 100-150 g porcukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magja

IMG_9268 (2)

 

Elkészítés:

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A Guinness sört és a vajat egy lábasban összemelegítjük.

Amikor a vaj felolvadt, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot.

Egy nagyobb tálba összekeverjük a tojásokat a tejföllel, és a vajas-sörös kakaós keverékhez adjuk.

Végül a lisztet és a szódabikarbónát is jól belekeverjük.

A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A tortaformában teljesen kihűtjük.

Közben elkészítjük a tetejére a krémet.

 A krémsajtot lazítsuk fel kézi vagy elektromos habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart magját. Verjük tovább, amíg kellőképp sűrűvé nem válik.

A krémet a kihűlt tortára halmozzuk, végül megszórjuk kakaóporral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9266 (2)

Cukkiniszószos fusilli pirított törökmogyoróval és grillezett cukkinivel

IMG_7650 (2)

Már említettem, hogy imádjuk a tésztaételeket, így elég gyakran kerül nálunk asztalra valamilyen formában.

A mostani recept igazán nyári. A sok citrom és petrezselyem teszi rendkívül üdévé és frissé.

Nagyon szeretem ha az ételekben különböző textúrák találkoznak, így került ebbe a pastába is a pirított törökmogyoró és a grillezet cukkini, ami egy plusz roppanósságot eredményez. A különböző szószok, mártások sűrítésére előszeretettel használom a mascarponét, ami krémes és gazdag állagot kölcsönöz mindennek.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg fusilli
  • 70 dkg cukkini (50 dkg a szószhoz, 20 dkg a grillezett cukkinihez)
  • 4 ek. mascarpone
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek reszelt parmezán
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg törökmogyoró vagy mandula
  • olívaolaj
  • só,bors

 

IMG_7663 (2)

 

Elkészítés:

A cukkiniket megmossuk, hosszában kettévágjuk, és 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk.

A grillezett cukkinihez  egy serpenyőben néhány evőkanál olívaolajon 20 dkg cukkinit néhány perc alatt aranybarnára pirítunk. Tányérra szedjük.

A serpenyőbe öntünk még egy kis olívaolajat. Ezen megfuttatjuk az előzőleg lereszelt fokhagymákat, majd a maradék 50 dkg cukkinit hozzáadjuk. Felöntjük egy kis vízzel, és a cukkinit puhára pároljuk. Mikor  megpuhult hozzáadjuk a mascarponét, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Végül a reszelt parmezánt is belekeverjük. Sózzuk,borsozzuk.

Közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük. A  tészta főzőlevéből körülbelül 5 evőkanállal (lehet több is, ha a szósz nagyon sűrű) a cukkinis szószoz adunk, majd leszűrjük a fusillit, és a szószhoz keverjük.

A petrezselymet felaprítjuk, a felét a tésztához adjuk a citrom reszelt héjával együtt.

A törökmogyorót száraz, forró serpenyőben megpirítjuk, a héját eltávolítjuk és feldaraboljuk.

Tálaláskor a tésztára helyezzük a grillezett cukkini szeleteket, megszórjuk a mogyoróval és az aprított petrezselyemmel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!