Ízből tíz

Mákos-citromkrémes-málnás torta

Ez a recept igazi nyári kedvenc lehet mindazoknak, akik szeretik a frissítő, üde, citrusos süteményeket. A puha, vajas-mákos piskóták között, könnyű, savanykás citromos mascarponekrém pihen, melyben az édes, pirosló málnaszemek tökéletes egyensúlyt teremtenek a fanyar citromkrémmel.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A vajas-mákos piskótához

  • 200 g puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 200 g porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 200 g tojás
  • 180 g finomliszt
  • 40 g darálatlan, egész mák

A málnás citromkrémhez

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 90 g kristálycukor 
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • csipet só 
  • 500 g mascarpone
  • 200 g friss málna

A tetejére

  • 100-150 g friss málna

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. A piskótához a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd belekeverjük az enyhén felvert tojásokat, a lisztet, a citromhéjat, a vaníliát, és az egész mákot.
  3. A masszát 2 db, 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Amíg a piskóta sül, elkészítjük a citromkrémet. Ehhez egy lábasba tesszük a tojásokat, a citromlevet, a kristálycukrot, a sót és a citromok reszelt héját.
  5. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sűrű szövésű szűrön átpasszírozzuk, átszűrjük, hogy a citromhéjdarabokat, és az esetlegesen kicsapódott tojást eltávoítsuk. Hűlni hagyjuk.
  6. Ha a citromkrém teljesen kihűlt, elkeverjük a mascarponével, megkóstoljuk, ha kell porcukorral édesíthetjük. Fél-egy órára a hűtőbe tesszük.
  7. A kihűlt piskótalapokat félbevágjuk.
  8. A lapokat egyenletesen megkenjük a mascarponés citromkrémmel, és megszórjuk a friss málnával. Az utolsó lapot is megkenjük a krémmel, valamint a torta külsején is egyenletesen eloszlatjuk. A kész tortát friss málnaszemekkel díszítjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mákos guba torta

Újabb klasszikus kissé felturbózva!  

Érdemes rögtön dupla adaggal, egy 23 cm-es tortával indítani, mert ez a pici sajnos pikk-pakk elpárolog. Mákos süti rajongóknak kötelező darab!

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

  • 250 g kalács felkockázva (én ezt az alap kalácstésztát szoktam használni, persze levendula és lekvár nélkül 🙂 )
  • 300 ml tej
  • 150 ml tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 40 g vaj
  • 40 g porcukor
  • 40 g méz
  • 80 g darált mák
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

A vaníliás krémhez (bavaroise, recept a Praliné Paradicsom blogról):

  • 250 g tej
  •  1 vaníliarúd
  •  2 tojássárgája
  • 50 g nádcukor
  •  3 lap zselatin
  •  225 g habtejszín
A fehérjehabhoz:
  • 50 g tojásfehérje
  • 50 g porcukor
  • 50 g kristálycukor
  • 25 g víz

Elkészítés:

  1. A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
  2. A tejet a tejszínnel és a vajjal forráspontig melegítjük. A tojássárgát a porcukorral és a mézzel habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg. tejszínes, vajas tejet. Ezt a felaprított kalácsra öntjük, hozzáadjuk a darált mákot és a reszelt citromhéjat. Az egészet alaposan összeforgatjuk. 
  3. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd belenyomkodjuk a kalácsos masszát.
  4. Az előmelegített sütőbe toljuk, és nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.
  5. Sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük  a cukorral, hozzáadjuk a tejet és a vaníliarudat. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (kb. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük az angolkrémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a vaníliás krémhez keverjük.
  7. Az elkészült bavaroise-t a tortaalapra öntjük. (Ha a tortaformánk nem elég magas ahhoz, hogy a krém beleférjen, akkor vegyük ki a formából az alapot, és vágjunk le a tetejéből néhány centit, hogy a krém elférjen, majd tegyük vissza a formánkba, és így öntsük rá a krémet.)
  8. Néhány órára a hűtőbe tesszük, amíg a krém megszilárdul.
  9. A tojásfehérjehabhoz a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk, 120°C-ig melegítjük. Eközben a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Amikor a szirup elkészült, vékony sugárban a habunkhoz csorgatjuk, közben a habverővel fogyamatosan keverjük. Addig folytatjuk a habverést, amíg a habunk ki nem hűl, és szép fényes lesz.
  10. Ekkor habzsákba töltjük, tetszőleges formában a kihűtött torta tetejére nyomjuk. Végül zsebsárkánnyal a fehérjehabot megkaramellizáljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Citromos-mákos palacsinta

Mostanában nagyon rákattantunk a citromos-mákos édességekre, sütikre, ami nem is csoda, hiszen szuper ütős párosról van szó. Az üde citromos palacsinta a benne rejlő egész mákszemektől lesz igazán különleges, hiszen roppanós textúrájuk elég sokat dob a már amúgy is remek ízélményen.

Nemsokára itt a hétvége, úgyhogy akár tesztelhetitek is! 🙂 

Hozzávalók:

  • 150 g finomliszt
  • 50 g darálatlan, egész mák
  • 50 g kristálycukor
  • 1 evőkanál vaníiás cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 230 ml író (Aldiban kapható)
  • 1 egész tojás
  • 45 g olvasztott vaj
  • 2 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 60 ml frissen facsart citromlé

Eredeti recept: innen

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat (finomliszt, só, cukor, vaníliás cukor, egész mák, sütőpor, szódabikarbóna) összekeverjük egy nagytálban.
  2. Egy másik tálban a nedves hozzávalókat (író, tojás, olvasztott vaj, citromhéj, citromlé) is elegyítjük.
  3. A száraz összetevőket a nedves hozzávalókhoz adjuk, majd néhány mozdulattal homogén palacsintatésztává keverjük. Fontos, hogy ne keverjük túl. ( Ha túl sűrű lenne, adhatunk még hozzá írót, ha túl híg, akkor még egy kis lisztet.)
  4. Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes hőfokon, kenjük meg egy kis olajjal.
  5. A masszából szedjünk kisebb halmokat a serpenyőbe és terítsük el őket, hogy kb. 10 cm átmérőjűek legyenek.
  6. Mikor már elválik az alja a serpenyőtől, fordítsuk meg, és süssük készre.
  7. Tálaláskor locsoljuk meg mézzel, és facsarjunk rá ízlés szerint citromlevet.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mákos-citromkrémes sajttorta

A klasszikus sajttortával nem vállalunk nagy kockázatot sosem, hiszen mindenki szereti ezt a krémesen lágy desszertet. Ha azonban egy kis extrát szeretnénk a hagyományos változatba csempészni, akkor ez tökéletes megoldás lehet, főleg azok számára, akik hozzám hasonlóan rajonganak a mák-citrom zseniális kombinációjáért.  A sajtkrémes részben megbújó egész mákszemek ropogós textúrájukkal még tovább fokozzák az ízélményt, de a tökéletes összhangot a torta tetején elterülő savanykás, üde citromkrémmel érjük el.

Még néhány sajttorta receptem:

Csokoládés-mogyoróvajas sajttorta

Villámgyors Nutellás sajttorta sütés nélkül

Narancsos-mézes-túrós sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 75 g olvasztott vaj
  • 1 evőkanál darált mák

A sajtkrémes töltelékhez:

  • 375 g (3 doboz) Philadelphia krémsajt
  • 100 ml tejföl
  • 2 egész tojás
  •  1 tojássárgája
  • 120 g porcukor
  • 1 púpos evőkanál keményítő
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál darálatlan, egész mák

A citromkrémhez:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • Csipet só 

 

Elkészítés:

  1. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
  2. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. Robotgépben a kekszet morzsává törjük, hozzáadjuk a mákot és az olvasztott vajat, majd jól összedolgozzuk.
  4. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  5. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  6. A sajtkrémes töltelékhez a krémsajtot a porcukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojásokat, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját, a citromlevet, végül az egész mákot is. Homogén masszává keverjük.
  7. A tortaformánkat erős alufóliával csomagoljuk be szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  8. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  9. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  10. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  11. Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor a tetejére kenjük a citromkrémet (nagyjából az elkészített mennyiség fele fog kelleni). 
  12. Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!