Ízből tíz

Kukoricás lepénykék citromos joghurttal

IMG_7822 (2)

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én imádom a kukoricát, ilyenkor augusztusban, az igazi szezonjában meg pláne. Ha kukoricáról van szó hajlamosak vagyunk leragadni a főtt kukoricánál és a majonézes kukoricasalátánál, pedig nagyon sok lehetőség rejlik a zsenge, édes szemekben. Grillezve szerintem sokkal szuperebb, mint főzve, mondjuk jófajta fűszervajjal kínálva. Arról nem is beszélve, hogy egy kis citromban/limeban pácolt lilahagymával, sok zöldfűszerrel, kis csilivel máris kész a nehéz majonézes változat egészségesebb és finomabb alternatívája. Ősszel, télen pedig már a fagyasztott változatból melengető krémlevest szoktam készíteni, hol curryvel, chilivel és kókusztejjel, hol csak egyszerűen tejszínnel.   

IMG_7807 (2) IMG_7861 (2)

 

IMG_7815 (2)

Odáig vagyok a zöldségekből készített lepényekért, azt hiszem azért, mert én az a csipegetős fajta vagyok, és ez pont olyan egyfalatos “nassolnivaló”. A blogon már szerepel is egy fetás cukkinilepény (ami szintén tízpontos), és nemsokára elhozom nektek a póréhagymás lepény receptjét is, de addig is, itt a kukoricaszezon, úgyhogy ezt próbáljátok ki először. Nálunk bekerült a kedvenc receptek közé. Érdemes dupla adaggal indítani, mert mi ketten 20 perc alatt elpusztítottuk ezt a mennyiséget.

 

IMG_7858 (2)

Hozzávalók (15 darabhoz):

  • 100 g finomliszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 nagy méretű tojás
  • 6 evőkanál tej
  • 1 kis csili
  • negyed csokor koriander
  • 1 újhagyma vékonyan felkarikázva
  • 300 g kukorica (körülbelül 3 cső főtt kukoricáról, konzerv is lehet lecsöpögtetve)
  • só,bors

A korianderes-citromos joghurthoz:

  • 300 g görög joghurt
  • fél csokor friss koriander, felaprítva
  • fél citrom leve

Recept: Gordon Ramsay

IMG_7812 (2)

Elkészítés:

  1. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport, a tojást, a tejet, habverővel simára kavarjuk. 
  2. Belekeverjük a felkarikázott újhagymát, az apróra vágott, kimagozott csilit, a felaprított koriandert és a kukoricákról levágott (vagy konzerv) kukoricaszemeket. Az egészet összekeverjük.
  3. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítünk, majd kisütjük a lepényeket (egy lepényhez körülbelül 1 evőkanálnyi mennyiség kell).
  4. Közben elkészítjük a korianderes-citromos joghurtot. 
  5. A  joghurthoz keverjük fél citrom levét (lime még jobb) és fél csokor apróra vágott koriandert.
  6. A kisült kukoricalepényeket a citromos joghurttal tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

Töltsük fel a kamrapolcokat: korianderes meggy csatni

IMG_6767 (2)

Mikor, ha nem most, a grillszezon kellős közepén tehetnek jó szolgálatot a különböző csatnik. Ezek az édes, savanyú, fűszeres szószok tökéletesen illenek a faszén felett sült húsokhoz, de ha kicsit előre gondolkodunk, egy hűvösebb őszi estén jófajta sajtok mellé kínálva is nagyszerű lesz. 

A csatnikészítés már-már gyerekjáték, hiszen mindent beledobálunk a lábasba, körülbelül fél órát rotyogtatjuk, és már tehetjük is a kamrapolcra a teletöltött üvegeket. Most épp meggyből készítettem, de nagy kedvencem még a rebarbarából és a szilvából készült változat is. A tavalyi őszi-téli szezon kedvence pedig ez az ötfűszeres körte-alma csatni volt nálunk.

Most rosé kacsamellhez ettük, amihez még egy fantasztikus lencsesalátát is készítettem, ennek a receptjét is hozom nektek.

IMG_6782 (2) IMG_6759 (2)

IMG_6799 (2)

Hozzávalók:

  • 700 g kimagozott meggy
  • 4 közepes fej sonkahagyma vagy 1 nagy fej vörös
  • 30 g friss gyömbér, reszelve
  • 1 teáskanál szegfűbors, mozsárban megőrölve
  • 65 ml vörösborecet
  • 90 g kristálycukor
  • 1 nagy csokor friss koriander
  • 2 evőkanál olaj

IMG_6761 (2)

Elkészítés:

  1. A hagymákat félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. Az olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, majd körülbelül 2-3 perc alatt ezt is megpirítjuk.
  2. Hozzákeverjük a kimagozott meggyet, a megőrölt szegfűborsot, az ecetet és a cukrot. Addig főzzük közepes lángon a csatnit, amíg sűrű, sziruposra nem fő. Ha nagyon elfőné a levét, kis vizet tehetünk alá. 
  3. A kész csatnihoz hozzákeverjük a felaprított koriandert, majd befőttes üvegekbe töltjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

 

Hideg kókusztejes borsókrémleves

IMG_6252 (2)

Hőségriadó van, és a holnapi napra még melegebbet mondanak, így nem árt ha van a tarsolyunkban egy-két jól bevált hűsítő leves. Én most az ázsiai ízek rajongóinak kedvezek ezzel a borsókrémlevessel, aminek nálunk hatalmas sikere  volt. 

Már régóta kívántam a klasszikus zöldborsólevest, de mivel TG nem igazán rajong érte, ennek elkészítése most elmaradt. Helyette született meg ez az ízeiben thai hangulatot hordozó krémleves, amire még TG is azt mondta, hogy ” Ez a zöldborsóleves bármikor jöhet!”. 

IMG_6246 (2) IMG_6249 (2)

IMG_6241 (2)

Hozzávalók:

  • fél kg zsenge zöldborsó (tisztított súly)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 30 g gyömbér, megtisztítva, reszelve
  • 3 kaffir lime levél
  • 1 szál thai citromfű
  • fél teáskanál cukor
  • 7 dl zöldségalaplé
  • 3 dl kókusztej
  • 1,5 evőkanál halszósz
  • ízlés szerint frissen facsart limelé
  • 2 evőkanál olaj

A tálaláshoz:

  • friss korianderzöld
  • vizitorma
  • 1-2 evőkanál kókusztej

IMG_6278 (2)

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd egy lábasban 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a gyömbért, majd további 2-3 percig pároljuk.
  3. Hozzákeverjük a zöldborsót, a kaffir lime leveleket, a thai citromfüvet (amit előtte klopfolóval kicsit megtörünk, hogy az aromáját jobban kiengedje), a sót, a cukrot és a zöldségalaplevet. Addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
  4. Ekkor levesszük a tűzről, kihalásszuk a kaffir lime leveleket és a thai citromfüvet, majd az egészet krémesre turmixoljuk, ezután hozzákeverjük a halszószt, a kókusztejet, valamint a limelevet. Ha nincs olyan turmixunk, botmixerünk, amivel selymes, krémes állagot tudunk elérni, akkor érdemes a levest egy sűrű szövésű szűrön átpasszírozni, hogy elérjük a kívánt állagot.
  5. A levest hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.
  6. Tálaláskor a levesre halmozzuk a zöldeket (korianderzöld, vizitorma), végül néhány csepp kókusztejjel díszítjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Csirkés-avokádós quesadilla cheddar sajttal és jalapenoval

IMG_5646 (2)

Mindig tartok itthon tortillalapot, mert gyakorlatilag bármivel megtölthető, és pillanatok alatt szuper vacsorát készíthetünk belőle.

Ez a változat persze igényel némi időt, de megéri, mert ezerszer finomabb bármilyen melegszendvicsnél, és persze ha épp van otthon maradék sült vagy grillezett hús, azt is nyugodtan felhasználhatjuk.

IMG_5634 (2) IMG_5645 (2)

Hozzávalók (4 quesadillához)

  • 8 tortillalap

A grillezett csirkemellhez:

  • 40 dkg csirkemell
  • só, bors, kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj

A tortillák töltéséhez:

  • 35 dkg cheddar sajt, reszelve
  • 1 avokádó, vékonyra szeletelve
  • savanyított jalapeno (ízlés szerint, én egy quesadillához 5-6 karikát használtam)
  • 4 szál újhagyma, felkarikázva
  • 1 csokor koriander, felaprítva

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • korianderzöld
  • felkarikázott újhagyma

IMG_5648 (2)

Elkészítés:

  1.  Először a grillezett csirkemellet készítjük el.
  2. A húst vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük.
  3. Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat hevítünk, majd a húst néhány perc alatt készre sütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük.
  4. Egy tortillalapra először reszelt sajtot szórunk, ráhelyezzük az előzőleg felaprított grillezett csirkemell negyedét, néhány szelet avokádót, a jalapeno-t, valamint a felaprított újhagyma és korianderzöld szintén negyedét. Végül az egészet megszórjuk egy újabb réteg sajttal, majd befedjük egy másik tortillalappal.
  5. Az így előkészített quessadillát felforrósított serpenyőbe tesszük, addig sütjük, amíg az alja kissé megpirul, és a sajt megolvad , ekkor megfordítjuk, majd a másik oldalát is készre sütjük.
  6. Tálaláskor ízlés szerint tejfölt halmozunk a töltött tortillákra, megszórjuk aprított korianderzölddel és felkarikázott újhagymával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Zöldfűszeres héjában sült újburgonya

IMG_5383 (2)

 

Egy gyors és isteni recept a nagyszerű újkrumpliból. 

A burgonya sütőben ropogósra sült külső vékony héja és a krémesen puha belső, ahogy keveredik a zöldfűszeres-olívaolaj zamatával, az tényleg abbahagyhatatlan.  A klasszikus petrezselymes újburgonya mellett ez is kötelező darab!

 

IMG_5361 (2)IMG_5401 (2)

IMG_5371 (2)

Hozzávalók:

  • 1 kg apró szemű újkrumpli
  • 130 ml olívaolaj
  • 40 g zöldfűszer vegyesen (én kaprot, petrezselyemet, bazsalikomot, koriandert használtam)
  • só, frissen őrölt bors
  • őrölt római kömény (elhagyható)
  • ízlés szerint friss citromlé

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
  2. A krumplit megmossuk, majd a felesleges vizet konyhai papírtörlővel leitatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a burgonyát, meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, alaposan összeforgatjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, körülbelül 30-40 perc alatt puhára, ropogósra sütjük. Sütés közben néha rázogassuk meg a tepsit, hogy egyenletesen piruljon.
  4. A sütőből kivett újkrumplit sózzuk, borsozzuk, római köménnyel ízesítjük, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, majd belekeverjük a felaprított zöldfűszereket. Végül ízlés szerint citromlevet facsarunk rá.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres vöröslencsével töltött sült paprika

IMG_5278 (2)

Ezúttal két örök kedvencem, a sültpaprika és a  vöröslencse találkoznak egy receptben.

A töltött paprikát a hagyományostól eltérően legtöbbször sütőben sütve készítem el, mert a paprika édeskés íze így sokkal koncentráltabbá válik. Mindenkinek javaslom, hogy legalább egyszer próbálja meg így elkészíteni, tényleg megéri. A töltelék persze millió-féleképpen variálható, itt én például fűszeres rizzsel töltöttem meg, de fűszeres túróval, sajttal, hússal töltve is szuper lehet!

Még több sültpaprika recept tőlem:

Sültpaprika- krémleves gyömbéres húsgombóccal

Sültpaprika krémes linguine grillezett csirkemellel

IMG_5280 (2)

Hozzávalók: 

  • 4 közepes méretű kaliforniai paprika vagy kápia
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 g gyömbér, tisztítva
  • 20 g korianderzöld
  • 20 g petrezselyem
  • 1 doboz 400 g-os darabolt paradicsom konzerv
  • 1 púpos teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál fekete mustármag
  •  1/2 teáskanál kurkuma
  • 300 ml víz
  • 2 teáskanál cukor ( a paradicsom savasságától függően)

Tálaláshoz:

  • tejföl/ görög joghurt
  • friss petrezselyem/koriander durvára vágva

IMG_5287 (2)

Elkészítés:

  1. A korianderzöld és a petrezselyem felét konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott hagymát, fokhagymát, gyömbért. A gépet bekapcsoljuk, és felaprítjuk a hozzávalókat.
  2. Egy vastag aljú, magas falú serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, majd beleszórjuk a mustármagot, amit pattogásig pirítunk. Amikor elkezd pattogni, hozzáadjuk a hagymás keveréket és az olajat.
  3. Kevergetve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt római köményt és a kurkumát, majd ezekkel együtt további 5 percig pirítjuk.
  4. Ezután hozzákeverjük a lencsét, a paradicsomot, a vizet, a cukrot és az ízlés szerinti sót. Lefedjük, addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Közben néha kukkantsunk rá, ha elfőtt a víz alóla, akkor pótoljuk.
  5. A paprikák magházát eltávolítjuk, majd félbevágjuk mindegyiket. 
  6. Az elkészült fűszeres vöröslencséhez keverjük a maradék, felaprított petrezselymet és koriandert, majd a paprikákba töltjük.
  7. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  8. A felezett, megtöltött paprikákat sütőpapírral bélelt tepsin az előmelegített sütőbe tesszük. 15-25 perc alatt készre sütjük.
  9. Az elkészült töltött paprikákat tejföllel/joghurttal meglocsolva és durvára vágott zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Hajdinatészta saláta sült padlizsánnal és mangóval

IMG_4572 (2)

Újabb Ottolenghi, újabb zseniális recept!

Hideg soba tészta (japán hajdinatészta) salátát gyakran készítek, mert nagyon szeretjük, így ezt a változatot is muszáj volt kipróbálnom. Elsőre talán érdekesnek tűnhet a hozzávalók kombinációja, de mindenkit megnyugtatok, tökéletes az összhang.

Nálunk a sült padlizsánok fele szépen elpárolgott mire a saláta összeállítására került volna sor, így talán érdemes kicsivel több padlizsánnal számolni. 🙂

A különlegesebb hozzávalókat, amik ehhez a recepthez is kellenek a Fővám téren található Ázsia Bt.-ben szoktam beszerezni, de a Lehel piacon a tojásárusok mögötti részen is van egy deli, ahol megvásárolhatjuk a nem hétköznapi alapanyagokat. A koriandert a Lehel piacon vagy a Tesco-ban szerzem be, de a Bosnyák téri piacon is szokott lenni.

Az eredeti receptet itt  megtaláljátok.

IMG_4593 (2)

Hozzávalók (3 személyre):

  • 120 ml rizsecet
  • 40 g kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1/2 friss, piros csili, felaprítva
  • 1 teáskanál pirított szezámolaj
  • 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
  • 200 ml napraforgóolaj
  • 3 kisebb padlizsán, 2-3 cm-es kockára vágva
  • 250 g soba tészta
  • 1 nagy, érett mangó, vékony csíkokra vágva
  • 30 g bazsalikomlevél, durvára vágva
  • 30 g korianderlevél, durvára vágva
  • 3 szál újhagyma, felkarikázva

 

Elkészítés:

Az öntethez az ecetet, a cukrot és a sót egy kis lábasba tesszük, majd addig melegítjük kis lángon, amíg a cukor el nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt fokhagymát, a szezámolajat és a felaprított csilit, félretesszük. Ha kihűt, a lime héját és levét is hozzáadjuk.

A napraforgóolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és a padlizsánkockákat 3-4 részletben kisütjük benne. Amikor kívűlről mepirultak, szűrőbe szedjük, megsózzuk, és hagyjuk lecsöpögni.

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, maradjon rugalmas. Ha kész, leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük.

A tésztát összekeverjük az öntettel, a mangóval, a padlizsánnal, az újhagymával és a zöldfűszerek felével. 1-2 órát pihentetjük.

Tálaláskor hozzáadjuk a maradék zöldfűszert.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Tavaszi kenyérsaláta spárgával

IMG_4613 (2)

Végre itt a spárgaszezon! Azt hiszem az elkövetkező egy- másfél hónapban tele lesz a blog spárgás recepttel, mert egyszerűen imádom. 

Íme, itt az első, egy egyszerű kenyérsaláta formájában, ami olyan szenzációsra sikeredett, hogy a szezonban tuti az asztalunkra kerül  még néhányszor. 🙂

A receptnél fontos, hogy tényleg zsenge sárgával dolgozzunk. Ha nem tudunk ilyet beszerezni, akkor forrásban lévő vízben 2-3 percig főzzük elő a zöldséget, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, legyen roppanós. Koriander helyett friss petrezselyemmel is megszórhatjuk a végén, de kétségkívül ezzel lesz igazán ütős az ízkombináció!

IMG_4625 (2)

Hozzávalók (2-3 személyre):

A pirított kenyérkockához:

  • 300 g szikkadt kenyér
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve

Az öntethez:

  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 60 ml olívaolaj
  • 1/2 teáskanál dijoni mustár

A salátához:

  • 300 g zsenge, zöld spárga, 4-5 cm-es darabokra vágva
  • 1 konzerv fehérbab, lecsöpögtetve
  • 1 csokor koriander, durvára aprítva
  • só, frissen őrölt bors

Receptötlet: innen

IMG_4641 (2)

Elkészítés:

  1. Az olívaolajat a reszelt fokhagymával összekeverjük.
  2. A kenyeret felkockázzuk, nagy tálba tesszük, ráöntjük a fokhagymás olívaolajat, majd jól összekeverjük.
  3. A kenyérkockákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 220°C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítjuk.
  4. Ezalatt elkészítjük az öntetet. Ehhez a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, és egy tálkába tesszük. Ráöntjük a citromlevet, a fehérborecetet, majd néhány percre félre tesszük. Ezután az olívaolajt és a mustárt is hozzákeverjük.
  5. Egy nagy salátás tálba tesszük a megpirított kenyérkockákat, hozzáadjuk a lilahagymás öntete, a nyers spárgát, a babot, valamint a durvára vágott koriandert. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül az egészet alaposan összeforgatjuk. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres-paradicsomos csicseriborsó garam masalás joghurtban pácolt csirkével

IMG_3978 (2)

Azt hiszem ezt az étel napokig, sőt  lehet hetekig is eleszegetném. A csicseriborsót egyszerűen imádom, minden formában, még magában, konzervből kanalazva is. A csirke pedig a joghurtban való pácolásnak köszönhetően (és persze annak, hogy nem sütjük túl!) elképesztően puha.

Ami pedig a fűszerezést illeti, a keleti ízvilág szintén nagyon közel áll a szívemhez, így számomra ez tényleg tökéletes fogás. Persze a legklasszabb házi lepénykenyérrel lenne, ám én most ezt a munkafázist kispóroltam, de ha hétvégén készítettem volna, biztosan kisütöttem volna néhányat. Lepénykenyér recept itt.

 

IMG_4001 (2)

Hozzávalók:

A fűszeres-paradicsomos csicseriborsóhoz:

  • 2 konzerv csicseriborsó (400 g-os)
  • 2 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 25 g tisztított gyömbér
  • 1 1/2 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál cukor (a paradicsom savasságától függően lehet több kell)
  • 1 csokor friss koriander, durvára aprítva (levelek és a szár! rész is)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

A joghurtban pácolt csirkéhez:

  • 200 g görög joghurt
  • 600 g csirkemell filé, vékony szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 púpos teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 teáskanál só
  • olívaolaj a sütéshez

IMG_3977 (2)

Elkészítés:

  1. A pácolt csirkéhez a joghurtot összekeverjük a sóval, a garam masalával, valamint a reszelt fokhagymával. Beleforgatjuk a csirkemell szeleteket. Lefedve hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Én általában 3 órára szoktam.
  2. Egy serpenyőben közepes lángon kevés olívaolajat hevítünk, majd aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. Vigyázzunk, ne süssük túl, oldalanként bőven elég néhány perc. 
  3. A fűszeres csicseriborsóhoz a hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk, késes aprítóba tesszük a két gerezd fokhagymával, a gyömbérrel, valamint a koriander szár részével együtt. Pépesre pürésítjük.
  4. Egy lábasban kis lángon 2-3 evőkanál olívaolajat hevítünk. Hozzáadjuk a hagymás-gyömbéres pépet, majd körülbelül 5-8 percig pároljuk.
  5. Hozzákeverjük a paradicsomot, az ízlés szerinti sót, a cukrot és a római köményt, majd további 5 percig főzzük.
  6. Végül a lecsöpögtetett csicseriborsót is belekeverjük. 5 perc alatt átmelegítjük.
  7. A legvégén megszórjuk a koriander durvára aprított leveleivel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres vöröslencse uborkás joghurttal

IMG_3361 (2)

Kétségkívül a januári és februári hónap sztárja nálunk a konyhában ez az étel volt, hetente egyszer biztos elkészítettem. Hihetetlenül finom, tápláló és egészséges.

A vöröslencse szuper alapanyag, én mindig tartok itthon, mivel áztatás nélkül is körülbelül 15-20 perc alatt megpuhul, és isteni leveseket, salátákat lehet belőle készíteni szupergyorsan.

Habár az alapanyagok listája elsőre hosszúnak tűnhet, de nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A fűszeres “lencsefőzeléket” a tetejére halmozott friss joghurtos uborka teszi tízpontossá.

Hozzávalók (2-4 személyre):

A fűszeres vöröslencséhez:

  • 200 g vöröslencse
  • 350 ml víz
  • 50 g friss koriander
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 40 g hámozott, friss gyömbér
  • 3 gerezd közepes méretű fokhagyma
  • 1 1/2 teáskanál fekete mustármag
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 1/4 teáskanál őrölt édes paprika
  • 300 g hámozott, darabolt konzerv paradicsom
  • 2 teáskanál cukor
  • 1/4 teáskanál görögszéna (elhagyható)
  • 70 g vaj
  • fél zöldcitrom leve

A joghurtos uborkához:

  • 300 g görög joghurt
  • 200 g uborka
  • 2 evőkanál olívaolaj

Recept: Yotam Ottolenghi- Vegetáriánus finomságok

IMG_3368 (2)

Elkészítés:

  1. A koriandercsokrot a felénél kettévágjuk. A leveles részét durvára felaprítjuk, majd félretesszük. A szárakat is tartalmazó részt konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott hagymát, fokhagymát, gyömbért. A gépet bekapcsoljuk, és felaprítjuk a hozzávalókat.
  2. Egy vastag aljú, magas falú serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, majd beleszórjuk a mustármagot, amit pattogásig pirítunk. Amikor elkezd pattogni, hozzáadjuk a hagymás keveréket és az olajat.
  3. Kevergetve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt római köményt, az őrölt koriandert, a kurkumát, a paprikát, majd ezekkel együtt további 5 percig pirítjuk.
  4. Ezután hozzákeverjük a lencsét a paradicsomot, a vizet, a cukrot, a görögszénát és az ízlés szerinti sót. Lefedjük, addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Közben néha kukkantsunk rá, ha elfőtt a víz alóla, akkor pótoljuk.
  5. Miközben a lencse fő elkészítjük a joghurtos uborkát. Ehhez a joghurtot összekeverjük az apró kockákra vágott uborkával és az olívaolajjal, enyhén sózzuk is.
  6. A megfőtt lencséhez keverjük a vajat, a zöldcitromlevet és  az előzőleg félretett, aprított, friss korianderleveleket. Kóstoljuk meg, ha kell, akkor még sózzuk meg.
  7. Szétosztjuk tányérokba, rákanalazzuk a joghurtos uborkát és díszítésként megszórjuk korianderlevéllel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!