Ízből tíz

Sós karamellás kávé mousse-os pite

Hozzávalók (1 darab 24 cm-es kivehető aljú és 6 darab mini piteformához)

Az pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A sós karamell réteghez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 200 ml tejszín
  • nagy csipet só

A kávémousse-hoz:

  • 250 g tej
  •  2 kapszula nespresso (vagy ugyanennyi őrölt kávé)
  •  2 tojássárgája
  • 50 g nádcukor
  •  3 lap zselatin
  •  225 g habtejszín

Elkészítés:

  1. A mousse-hoz a kávét egy éjszakára a tejbe áztatjuk. Másnap leszűrjük.
  2. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  3. Közben elkészítjük a sós karamellt.
  4. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  5. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük.
  6. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  7. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
  8. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A kávémousse-hoz a tojássárgáját habosra keverjük  a cukorral, hozzáadjuk a leszűrt tejet. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (kb. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük a kávékrémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a kávés krémhez keverjük. 
  10. A kihűlt pitetésztákon egyenletesen eloszlatjuk a karamellt, majd a kávémousse-t.
  11. Néhány órára hűtőbe tesszük (amíg a kávémousse megszilárdul).

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés csokoládé mousse torta

 

Maga a csokoládé mennyország. Vékony, mogyorós piskótán egy igazán könnyű, krémes, lágy csokoládéhab, amibe ha beleharapunk máris szétolvad a szánkban. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A mogyorós alaphoz:

  • 60 g tojásfehérje
  • 35 g nádcukor
  • 35 g porcukor
  • 35 g darált mogyoró
  • 20 g finomliszt
  • 10 g kakaópor
  • 60 g olvasztott vaj

A kávés csokoládé mousse-hoz:

  • 300 g étcsokoládé felaprítva (legalább 65% kakaótartalommal) 
  • 4 evőkanál jó minőségű eszpresszó
  • 3 nagy tojás
  • 30 g kristálycukor
  • 3 evőkanál méz
  • 300 ml tejszín (legalább 30%-os)
  • kakaópor, a szóráshoz

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
  2. A mogyorós alaphoz a tojásfehérjét egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a porcukrot, a darált mogyorót, a lisztet és a kakaóport. Az egészet kihabosítjuk. Végül az olvasztott vajat a tojásfehérjés keverékhez csorgatjuk, elkeverjük.
  3. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a mogyorós keveréket. 
  4. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. A kávés csokoládéhabhoz a felaprított csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük, hűlni hagyjuk, majd a kávét belekeverjük. A lábasban lévő vizet a tűzhelyen hagyjuk gyöngyözni.
  6. A tojásokat hőálló tálba ütjük, elektromos habverővel felverjük. Amikor a tojás már könnyű, habos, a cukrot és a mézet is hozzákeverjük.
  7. A tálat a gyöngyöző víz felé helyezzük. Elekromos habverővel 10 percig verjük, hogy térfogata nagyjából háromszorosára nőjön. A tálat levesszük, és addig verjük, amíg a hab kissé kihűl.
  8. A tejszínt lágy habbá verjük, a felvert tojásba forgatjuk, végül az olvasztott csokoládét is belekeverjük.
  9. A csokoládéhabot a kihűlt piskótára öntjük. Körülbelül 6 órára a hűtőbe tesszük.
  10. A kihűtött tortát tálaláskor megszórjuk kakaóporral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés csokoládétorta

Őszinte leszek, ha egy szelet  tortát kell választanom egy cukrászdában, akkor a csokitorta nálam a sor végén foglal helyet. Ugyanakkor, a hétvégén a Pinterestet görgetve megláttam ezt a csodát, és egyből jött is az ihlet, hogy nekem bizony most ezt a klasszikust meg kell sütnöm. És milyen jól tettem , hogy a megérzéseimre hallgatva elkészítettem, hiszen a csokoládétorta egy egésszen más dimenzióba került. 🙂  Ez a változat igazi kedvencünk lett TG-vel, számunkra ez A CSOKITORTA. 

 A vajkrémben a hozzáadott kakaópor, az étcsokoládé és a kávé keserűsége remekül ellensúlyozza a vaj és a porcukor töménységét, így a végeredmény egy igazán kiegyensúlyozott, cseppet sem geil csokikrém lesz. 

 

 

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A piskótához:

  • 200g étcsokoládé (70%-os)
  • 480 g finomliszt
  • 4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 240 g puha vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 120 g nyers nádcukor
  • 6 tojás 
  • 250 g tejföl 
  • 350 ml espresszó

A csokoládékrémhez:

  • 200 g étcsokoládé
  • 300 g vaj
  • 450 g porcukor
  • 100 g cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
  • 7 evőkanál habtejszín
  • fél-1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 csapott evőkanál instant kávé
  • 2 narancs reszelt héja

A mascarponekrémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 100 ml habtejszín

Receptötlet: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. Először a pikótát készítjük el.
  3. A csokoládét megolvasztjuk. A lisztet egy tálba mérjük, összekeverjük a sóval, a szódabikarbónával és az őrölt kardamommal.
  4. A puha vajat habosra keverjük a kétfajta cukorral, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, elektromos habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az olvasztott csokoládét és az eszpresszót. Homogén tésztává dolgozzuk. Ezután a lisztes keveréket is hozzáöntjük, alaposan összedolgozzuk.
  5. A tortaformák alját sütőpapírral kibéleljük. A piskótatésztát 3, 18 cm-es tortaformában eloszlatjuk. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük a lapokat. Ha nincs három tortaformánk egyesével süssük ki a lapokat. 
  6. A kisült piskótákat hűlni hagyjuk. Az eredet recept a három lapból állítja össze a tortát, de nekem elég magasra sikerültek a piskóták, így kettőt felbevágtam, és csak ezeket használtam fel, a harmadikat le is lehet fagyasztani, de akár pohárkrémbe is felhasználhatjuk.
  7. A csokoládékrémhez az étcsokit felolvasztjuk. Még melegen belekeverjük az instant kávét, hogy feloldódjon. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, az olvasztott, lehűtött étcsokoládét, a tejszínt és a kardamomot. Elektromos habverővel homogén állagú krémmé dolgozzuk.  A krémet kettéosztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a narancsok reszelt héját.
  8. A mascarponekrémhez a mascarponét elektromos habverővel fellazítjuk, hozzákeverjük a porcukrot, végül a tejszínt. Addig keverjük, amíg kellőképpen be nem sűrűsödik. 
  9. A torta összeállításához egy piskótalapot helyezünk alulra. Ezt a narancsos csokikrém felével egyenletesen megkenjük. Újabb piskótaréteg következik, amit most a mascarponekrémmel kenünk meg. Újabb piskota, rá a maradék narancsos csokikrém, végül az utolsó lapot is a tortára helyezzük. A natúr csokikrémmel egyenletesen bevonjuk a tortát kívülről. 
  10. Az elkészült csokitortát ízlés szerint dekorálhatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Csokoládés-kávés-diós keksz

Ha vendégeket várunk, vagy ha családunkat szeretnénk lenyűgözni egy kis délutáni nassolnivalóval, egy biztos, ezzel a keksszel sosem lehet mellényúlni. 

Habár legtöbbünknek van egy jól bevált csokis keksz receptje, íme az én változatom, amelyet a dió és a kávé zamata tesz igazán különlegessé.

Hozzávalók (körülbelül 15 darabhoz):

  • 115 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 70 g nyers nádcukor
  • 1 tojás
  • 220 g finomliszt
  • 40 g rizsliszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál instant kávépor
  • 100 g étcsokoládé (70%-os), darabolva
  • 50 g dió, durvára vágva
  • nagy csipet só

Eredeti recept: Allrecipes.com-ról

Elkészítés:

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A puha vajat a kristálycukorral, a nyers nádcukorral és az instant kávéval habosra keverjük. Hozzáütjük a tojást, ezzel is összekeverjük. Hozzáadjuk a finomlisztet, a rizslisztet, a sütőport, a sót, a diót és  a csokoládét, egynemű masszává dolgozzuk.
  3. A masszánkból diónyi nagyságú gombócokat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, majd kissé lelapítjuk a gombócokat.
  4. Nagyjából 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 
 

 

Kávés semifreddo sós karamellel rétegezve

IMG_7197 (2)

Ha nincs otthon fagylaltgéped, és nem szeretnél a botmixeres, turmixolós változattal pepecselni, hát ez a neked való fagyi recept. Az olaszok semifreddója a lágyan felvert tejszíntől és sok tojáshabtól lesz igazán légies és könnyű, tulajdonképpen a fagylaltalapba kevert levegő helyettesíti a kevergetést.

Ez egy szuper alaprecept , amit kedvünk szerint ízesíthetünk kávé helyett mondjuk kardamommal, fahéjjal, vaníliával vagy akár gyömbérrel is. Bátran szórhatunk bele friss gyümölcsöket, magvakat, kandírozott gyümölcsöket, csokoládét. A variációk számának tényleg csak a képzeletünk szab határt. 

 

IMG_7186 (2)

Hozzávalók:

A kávés semifreddóhoz:

  • 4 nagy méretű tojás, szétválasztva
  • 300 ml habtejszín
  • 100 g kristálycukor
  • 1,5-2 evőkanál instant kávé
  • nagy csipet só
  • 5-6 evőkanál sós karamell öntet, receptjét  itt találjátok

IMG_7189 (2)

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral és asóval kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az instant kávét.
  2. A tojásfehérjéket kemény, a tejszínt lágyabb habbá verjük.
  3. A tojássárgás keverékhez adjuk a felvert tejszínt, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is belekeverjük.
  4. A kész fagylaltalap felét tetszőleges formába öntjük  (én egy szögletes, műanyag ételest használtam, de püspökkenyérforma is tökéletes, azt viszont érdemes előtte folpackkal kibélelni). Mélyhűtőbe rakjuk, addig amíg kissé megszilárdul.
  5. Ha ez megtörtént, a sós karamell öntetből a tetejére csorgatunk néhány evőkanállal. Újra mélyhűtőbe tesszük, amíg ez a réteg is kissé megszilárdul. Végül a fagylaltalap másik felét is beleöntjük a formába. 
  6. A mélyhűtőben hagyjuk megszilárdulni.
  7. Tálalás előtt forró vízzel töltött edénybe mártjuk a formánkat (2-3 másodpercre), így a külső része kissé megolvad, és nagyon könnyen kiboríthatjuk a formából.
  8. A kiborított semifreddót felszeletelve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

 

Isteni finom, puha mogyorós-kávés csigák

 

IMG_5522 (2)

Minden kelt tésztás receptemnél megemlítem, hogy imádok házilag péksütiket készíteni, legyenek azok édesek, vagy sósak.  Az egész folyamat, az élesztő felfuttatásán, a dagasztáson át a formázásig, örömmel és megnyugvással tölt el. Persze ez nem volt mindig így. Emlékszem az első kelt tésztás próbálkozásomra. Alaposan utánaolvastam az élesztő felfuttatásának, nagymamámtól is tanácsot kértem, mert nem igazán értettem a folyamatot. Aranygaluskát szerettem volna készíteni, fogtam egy lábast, felforraltam! a tejet, azonnal belemorzsoltam az élesztőt, majd csodálkoztam, hogy nem történik semmi. Sebaj, gondoltam attól én még megsütöm a sütit, ami persze olyan lapos lett, hogy csak na. Az íze ugyan nem volt rossz, de azért most már nem kínálnék meg vele senkit. Azóta sokat tanultam, és igazából a kelt tészta műfaj nem egy nagy ördöngösség, csak be kell tartani a szabályokat, és minél többet gyakorlunk, annál jobbak leszünk. 🙂

Ezt a receptet már korábban elkészítettem, igaz akkor dióval és fahéjjal ízesítve, és mivel a tészta istenien puha, ezért nagyon sokszor ezt az alapreceptet használom.  A mostani kávés-mogyorós változatot inkább a felnőtteknek ajánlom, bár szerintem a gyerekek is nagyon szívesen elmajszolják. 

IMG_5556 (2) IMG_5496 (2)

 

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

 A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 20 g friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj 

A töltelékhez:

  • 180 g puha vaj
  • 160 g porcukor
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 3 teáskanál instant kávé
  • 160 g darált törökmogyoró

 A kenéshez:

  • 1 tojás 

IMG_5526 (2)

Elkészítés: 

  1. A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat.
  3. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  4. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. Közben a töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a kávét.
  6. A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel, majd megszórjuk darált mogyoróval.
  8. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  9. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
  10. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  11. A sütőt 190 °-ra előmelegítjük.
  12. A megkelt csigákat lekenjük tojással.
  13. Az előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5520 (2) IMG_5568 (2)

Csokoládés mogyorótorta Nutellával, kávés mascarponekrémmel

IMG_5094 (2)

A törökmogyorót igazán szeretem, de ami a Nutellát illeti, ritkán kerül a bevásárlólistámra. Házi mogyorókrémet már készítettem, na az egy egészen más kategória (abban van bővel mogyoró és nincs agyon cukrozva) . Na de akkor felmerülhet bennetek a kérdés, hogy miért is használom ehhez a recepthez a bolti változatot. A válasz nagyon egyszerű. Megfelelően alkalmazva sütikben szuperül működik, mert hiányosságai nagyon jól kompenzálhatók ( mogyoró hozzáadásával és azzal, hogy az édességhez nem adunk plusz cukrot). 

A receptre egyébként az egyik kedvenc édességes könyvemben, a Hogyan váljunk házi istennőkké-ben találtam, és már nagyon régen bejelöltem kipróbálásra, mert Nigella is ódákat zengett róla. Nem túlzott, ez a torta tényleg fantasztikus. Míg Nigella a tetejére egy étcsoki ganache-t álmodott meg, én egy krémesen lágy kávékrémet halmoztam a mogyorótorta közepére.

Az elkészítése rém egyszerű, leendő ” házi istennők” is bátran álljanak neki! 🙂

 

IMG_5076 (2) IMG_5123 (2)

IMG_5107 (2)

Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):

A tortához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva
  • 65 g puha vaj
  • 200 g Nutella
  • 1,5 evőkanál barna rum
  • 50 g darált törökmogyoró
  • 50 g étcsokoládé, megolvasztva
  • nagy csipet só

A kávés mascarponekrémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 2 evőkanál nádcukor

A tetejére:

  • 100 g pirított, egész törökmogyoró

Receptötlet: Nigella Lawson- hogyan váljunk házi istennőkké

IMG_5141 (2) IMG_5165 (2)

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. Egy nagy tálban a Nutellát kikeverjük a puha vajjal. Hozzáadjuk a 3 tojássárgát, a darált mogyorót, a nagy csipet sót, a rumot, valamint a megolvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűlt étcsokoládét.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd három részletben, óvatosan a Nutellás alapba forgatjuk.
  4. A keverékünket a tortafomába öntjük, majd az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krémhez a tejszínben elkavarjuk a kávét és a cukrot, majd a mascarponéhez öntjük. Addig keverjük kézi habverővel, amíg kellőképp sűrűvé nem válik, de ügyeljünk, nehogy túlverjük. Krémesen lágy krémet kell kapnunk, aminek van tartása.
  6.  A kihűlt tortát egy tortatálra vagy tálcára tesszük, megkenjük a krémmel, végül pedig megszórjuk a pirított mogyoróval.
  7. Azonnal tálalhatjuk, de ha nem fogyasztjuk rögtön, tegyük hűtőbe, nehogy a krém “megolvadjon”.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Csokoládés-kávés keksz

IMG_2160 (2)

A keksz külseje elsőre igencsak megtévesztő lehet, hiszen egy ártatlan nyalánkságnak tűnik, miközben egy igazán ízgazdag, tömény csokoládés brownie-t takar. Ha valaki rajong a brutál csokis édességekért, ezt is imádni fogja, vagy ha netán ismerőseink között lenne ilyen (és már miért ne lenne), készítsünk nekik egy nagy adaggal karácsonyi ajándék gyanánt! 🙂

IMG_2155 (2)

Hozzávalók (12 darab nagy vagy 24 darab kis kekszhez):

  • 225 g étcsokoládé
  • 60 g puha vaj
  • 90 g liszt
  • fél tk. sütőpor
  • fél tk. só
  • 2 tojás
  • 150 g kristálycukor
  • fél tk kínai ötfűszer keverék
  • fél tk. instant kávé

IMG_2161 (2)

Elkészítés:

Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a kávét, valamint a kínai ötfűszer keveréket. Hűlni hagyjuk.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott csokoládés-vajas keveréket. Végül a lisztet, a sütőport és a sót is hozzákeverjük. A masszát 15 percre a hűtőbe tesszük.

A pihentetett kekszmasszából kanál vagy fagylaltszedő segítségével halmokat rakunk a sütőpapírral bélelt tepsire (nekem egy fagylaltszedő adag volt egy halom). 170 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10-11 percig. Fontos, hogy ne süssük túl, mert könnyen kiszáradhat.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_2163 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!