Ízből tíz

Töltött cukkini bazsalikomos-paradicsomos csirkével, mozzarellával

IMG_7062 (2)

Az előző töltött cukkinis receptemnél azt állítottam, hogy ezt az ételt nagyon ritkán készítem, most pedig egy hónapon belül felkerül még egy változata. 🙂 Őszinte leszek, picit a kreativitás hiányából fakad a recept, és abból, hogy most tényleg valami egyszerűt és gyorsat szerettem volna összedobni, mert hát ilyen napok is vannak! 🙂 Azt sem gondoltam, hogy felteszem a blogra, hiszen annyi paradicsomos csirkés töltött cukkini recept kering a neten. Hogy miért kerül fel mégis? Mert olyan jól sikerült, hogy azt muszáj  megosztanom veletek. A töltelékbe lévő leheletnyi fahéj, a kuszkusz és a rengeteg bazsalikom teszi igazán különlegessé.  

IMG_7047 (2)

Hozzávalók:

  • 3 közepes méretű cukkini

A töltelékhez:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 g csirkemell filé
  • 1 doboz aprított paradicsom konzerv
  • 200 ml passzírozott paradicsom
  • só. frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 2 marék kuszkusz
  • 1 nagy csokor friss bazsalikom, durvára aprítva
  • 1 evőkanál friss oregánó, felaprítva
  • 3 evőkanál olívaolaj

A tetejére:

  • 250 g mozzarella, vékonyan felszeletelve
  • 2-3 szem paradicsom, felkarikázva

IMG_7048 (2)

Elkészítés:

  1. A csirkemellet apró kockákra vágjuk. 
  2. A hagymát, fokhagymát  megtisztítjuk, és konyhai aprítóban felaprítjuk. 
  3. Egy serpenyőben 3 evőkanál olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymás keveréket, majd a csirkemell darabokat is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. A csirkemellet néhány perc alatt lepirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsom konzervet, a passzírozott paradicsomot, a cukrot és a fahéjat. Addig főzzük, míg a csirkemell el nem készül.
  5. Ezután hozzákeverjük a felaprított, friss oregánót, bazsalikomot és a kuszkuszt. ( a kuszkuszt nem kell előre elkészíteni, a paradicsomszósz nedvességét fogja magába szívni, így fog megpuhulni)
  6. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk.
  7. Az előkészített cukkiniket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mindegyiket megtöltjük a töltelékkel. Tetejükre mozzarellát és friss paradicsomot teszünk.
  8. 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

Töltött cukkini mascarponés-kapros csirkével, basmati rizzsel, tetején füstölt sajttal

IMG_6492 (2)

Töltött cukkinit elég ritkán szoktam készíteni, de már napok óta ezt az ételt kívántam. Így született meg a fejemben ez  a kánikulához tökéletesen passzoló, nyárias ízvilágú változat, amiben a friss kapor és citrom tökéletes párost alkot a krémes mascarponéval. Hús nélkül, dupla mennyiségű rizzsel készítve is szuper lehet.

IMG_6489 (2) IMG_6494 (2)

IMG_6487 (2)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 2 fej sonkahagyma  (1 fej vöröshagymával helyettesíthető)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 g friss gyömbér
  • 60 dkg csirkemell filé
  • só, frissen őrölt bors
  • 7 púpos evőkanál mascarpone
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 citrom reszelt héja
  • néhány facsarásnyi citromlé
  • 3 evőkanál olaj
  • 120 g basmati rizs
  • 10 dkg füstölt sajt, reszelve

A tálaláshoz:

  • 200 g tejföl
  • fél csokor kapor

IMG_6505 (2)

Elkészítés:

  1. A rizst dupla mennyiségű vízben megfőzzük. 
  2. A csirkemellet apró kockákra vágjuk. 
  3. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, és konyhai aprítóban felaprítjuk. 
  4. Egy serpenyőben 3 evőkanál olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymás keveréket, majd a csirkemell darabokat is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a csirkemellet készre sütjük.
  5. A tűzről levéve belekeverjük a mascarponét, a felaprított kaprot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a megfőtt rizst. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még ilyenkor  sózhatjuk.
  6. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk.
  7. Az előkészített cukkiniket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mindegyiket megtöltjük a töltelékkel, végül megszórjuk a reszelt sajttal.
  8. 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
  9. A tejfölt kikeverjük a felaprított kaporral és a sóval. A kész cukkiniket a kapros tejföllel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_6507 (2)

 

 

 

 

 

Spárgás-kolbászos tészta

IMG_5234 (2)

Nálam a május egyik alapzöldsége a spárga! Szinte nem telik el úgy bevásárlás, hogy ne vennék egy-két köteggel.

Ebben a receptben a kolbász – spárga párosítás kissé szokatlannak tűnhet, de a kolbász zsírosságát a spárga friss, zsenge íze nagyon jól kiegészíti. Kétségkívül nem a legdiétásabb recept, sőt egyáltalán nem az , de ehhez a szeszélyes időjáráshoz szerintem remekül passzol. 

Elkészíteni a spárgák megtisztításával együtt nem több, mint 20 perc, úgyhogy  akár fáradtan, munkából hazaérve is gyorsan összedobhatjuk vacsorára. Én is így tettem. 🙂

IMG_5227 (2)IMG_5231 (2)

IMG_5215 (2)

Hozzávalók:

  • 500 g zsenge zöld spárga (tisztítatlan súly)
  • 200 g chorizo vagy más félszáraz kolbász 
  • 300 g tészta (nálam most penne)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • facsarásnyi citromlé
  • 1 nagy csokor petrezselyem, felaprítva

Recept: Hugh Fearnley-Whittingstall – Három jó dolog a tányéron

IMG_5196 (2)IMG_5188 (2)

 

Elkészítés:

  1. A spárgát megmossuk, fás végeit eltávolítjuk, majd körülbelül 3 cm-es darabokra vágjuk.
  2. A kolbász bőrét leszedjük, és a spárgával megegyező hosszúságú, vékony gyufaszálra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a kolbászcsíkokat, és közepes lángon, óvatosan 5 -10 perc alatt megpirítjuk. Akkor jó, ha kissé már ropogósra sül, és szépen szaftot enged.
  4. A tésztát sós, lobogó vízben harapható, azaz  al dente állagúra főzzük. Az utolsó 1-2 percben a spárgákat is hozzáadjuk a tésztához. 
  5. A spárgát és a tésztát leszűrjük (a főzővízből hagyjunk meg 3-4 evőkanálnyi mennyiséget), majd a kolbászhoz adjuk a főzővízzel együtt. Alaposan átforgatjuk, hogy a kolbászból kisült zsír a tészta minden részét befedje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarásnyi citromlével ízesítjük.
  6. Tálaláskor megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Újhagymás tejszínes tészta csirkemellel

IMG_4467 (2)

Kis kihagyás után újra itt vagyok. Az elmaradásom legfőbb oka, hogy a múlt héten még a húsvéti maradékok elpusztításával foglalatoskodtunk, így főznöm nem igen kellett, csak már hétvége felé. Az édességeket mostanában nem igazán kívánjuk, úgyhogy még sütit se sütöttem. 

Most egy gyors pastát hoztam nektek, amit nagyon szerettünk. Igazából még csirkemell se kell bele, anélkül is finom, de ha férfi is van a háznál, akkor ajánlatosabb beletenni. 🙂

IMG_4466 (2)IMG_4467 (2)

Hozzávalók  (3 személyre):

  • 300 g linguine
  • 300 g csirkemell filé
  • só, bors, kakukkfű
  • 2 dl tejszín (30%-os, nem főző!)
  • 125 g mascarpone
  • 8 szál újhagyma, felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
  • 1/2 csokor snidling, finomra aprítva
  • frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel.
  2. Egy serpenyőben közepes lángon kevés olívaolajat hevítünk, majd aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. Vigyázzunk, ne süssük túl, oldalanként bőven elég néhány perc. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.
  3. A serpenyőben maradt olajba dobjuk a felkarikázott újhagymát, valamint a reszelt fokhagymát, néhány perc alatt puhára dinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét, alaposan kikeverjük. Végül a snidlinget és a petrezselymet is beletesszük. Ízlés szerint sóval ízesítjük.
  5. A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük, A tésztát 4 evőkanál főzővízzel együtt  a szósszal összeforgatjuk. Ekkor tesszük bele az apróra vágott csirkemelleket is. Néhány csepp citromlével ízesíthetjük, ha szükségesnek gondoljuk.

Fűszeres-paradicsomos csicseriborsó garam masalás joghurtban pácolt csirkével

IMG_3978 (2)

Azt hiszem ezt az étel napokig, sőt  lehet hetekig is eleszegetném. A csicseriborsót egyszerűen imádom, minden formában, még magában, konzervből kanalazva is. A csirke pedig a joghurtban való pácolásnak köszönhetően (és persze annak, hogy nem sütjük túl!) elképesztően puha.

Ami pedig a fűszerezést illeti, a keleti ízvilág szintén nagyon közel áll a szívemhez, így számomra ez tényleg tökéletes fogás. Persze a legklasszabb házi lepénykenyérrel lenne, ám én most ezt a munkafázist kispóroltam, de ha hétvégén készítettem volna, biztosan kisütöttem volna néhányat. Lepénykenyér recept itt.

 

IMG_4001 (2)

Hozzávalók:

A fűszeres-paradicsomos csicseriborsóhoz:

  • 2 konzerv csicseriborsó (400 g-os)
  • 2 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 25 g tisztított gyömbér
  • 1 1/2 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál cukor (a paradicsom savasságától függően lehet több kell)
  • 1 csokor friss koriander, durvára aprítva (levelek és a szár! rész is)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

A joghurtban pácolt csirkéhez:

  • 200 g görög joghurt
  • 600 g csirkemell filé, vékony szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 púpos teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 teáskanál só
  • olívaolaj a sütéshez

IMG_3977 (2)

Elkészítés:

  1. A pácolt csirkéhez a joghurtot összekeverjük a sóval, a garam masalával, valamint a reszelt fokhagymával. Beleforgatjuk a csirkemell szeleteket. Lefedve hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Én általában 3 órára szoktam.
  2. Egy serpenyőben közepes lángon kevés olívaolajat hevítünk, majd aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. Vigyázzunk, ne süssük túl, oldalanként bőven elég néhány perc. 
  3. A fűszeres csicseriborsóhoz a hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk, késes aprítóba tesszük a két gerezd fokhagymával, a gyömbérrel, valamint a koriander szár részével együtt. Pépesre pürésítjük.
  4. Egy lábasban kis lángon 2-3 evőkanál olívaolajat hevítünk. Hozzáadjuk a hagymás-gyömbéres pépet, majd körülbelül 5-8 percig pároljuk.
  5. Hozzákeverjük a paradicsomot, az ízlés szerinti sót, a cukrot és a római köményt, majd további 5 percig főzzük.
  6. Végül a lecsöpögtetett csicseriborsót is belekeverjük. 5 perc alatt átmelegítjük.
  7. A legvégén megszórjuk a koriander durvára aprított leveleivel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Márton-napi libamell narancsos lilakáposztával

IMG_1398 (2)

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én rajongok az ünnepekért. Azokért meg pláne, amik a gasztronómiával is kapcsolatba hozhatók.   

Családunkban nem volt hagyománya  a Márton-napi libasültnek, sem az újbornak, de én néhány évvel ezelőtt mégis úgy döntöttem, hogy folytatom ezt a szép szokást.  Igaz, hogy ez az étel most hétvégén készült, de csakis azért, hogy ihletett adhassak nektek még Márton-nap előtt. Szerdán valószínű libacombot fogok készíteni, vagy egy jófajta libalevest, még nem találtam ki.

IMG_1388 (2)

Hozzávalók (2 személy)

A libához:

  • 1 db libamell 
  • fél tk. kínai ötfűszer keverék (el is hagyható)
  • só, frissen őrölt bors (ha nincs kínai ötfűszer keverékünk bors helyett használjunk fél tk. egész szegfűborsot, amit mozsárban őröljünk meg)

A narancsos lilakáposztához:

  • 1 nagy fej lilakáposzta fele (körülbelül 50 dkg)
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 ek. étolaj
  • 2 ek. cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 4-5 szem szegfűbors enyhén megtörve
  • 1 csillagánizs
  • 2-2 ek. vörösborecet és balzsamecet (ízlés kérdése ki milyen savasan szereti, először kevesebbet tegyünk bele)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 narancs húsa kifilézve
  • 1 filézett narancs maradékából kifacsart narancslé 
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra.

A libamellet megtisztítjuk (hártyákat eltávolítjuk), bőrét beirdaljuk (a húsát ne érjük a késsel). Mindkét felét sózzuk, borsozzuk, és a kínai ötfűszerrel is alaposan bedörzsöljük.

Forróra hevített serpenyőbe helyezzük a bőrös felével lefelé, amit 5 percig sütünk, majd megfordítjuk, így további 3 percig kérgesre pirítjuk a húst. Áttesszük a kacsamellet egy hőálló tálba, és az előmelegített sütőben 12 perc alatt rozéra sütjük (ha valaki idegenkedne tőle, akkor süsse tovább, de így lesz tökéletes állaga ennek az isteni húsnak). Szeletelés előtt 5 percig pihentetjük a húst.

Közben elkészítjük a köretet. A lilakáposztát megmossuk, felnegyedeljük, torzsáját eltávolítjuk (én imádom a torzsát, így mindig megeszem szeletelés közben). Vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk, majd beledobjuk a lilahagymát a cukorral együtt. Hagyjuk hogy a hagyma megdinsztelődjön, a cukor pedig karamellizálódjon, majd hozzáadjuk a fűszereket, az ecetet és a lilakáposztát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és közepes lángon a kívánt állagúra pároljuk (én szeretem ha egy picit még roppanós marad).

Miközben a káposzta párolódik filézzünk ki 3 narancs húsát. Itt egy kis videó a narancsfilézésről, ha valaki még nem próbálkozott volna vele.

Tűzhelyről levéve hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a narancsgerezdeket és a narancslevet is.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_1402 (2)

 

 

 

Vörösboros kacsaragu pappardelle tésztával

IMG_0531 (2)

Nagyon kritikus vagyok a saját főztömmel kapcsolatban, de erre a receptre azt kell mondanom, hogy tökéletes. Nem akarok ódákat zengeni, de ez az egyik legfinomabb tésztaétel, amit valaha is ettem.
Nem a rohanós hétköznapokra való, sokkal inkább a ráérős, nyugodt napokra, esetleg ünnepekre. Maga a ragu ízgazdagsága is mesés, de egyértelműen a házi tészta teszi teljessé a fogást.
Igazán házias, és kényeztető. Nálunk biztos, hogy nagy családi kedvenc lesz, és a gyermekeimnek, sőt még az unokáimnak is nagy-nagy szeretettel fogom készíteni 40-50 év múlva is. 🙂

IMG_0533 (2)

Hozzávalók:

A vörösboros kacsaraguhoz:

  • 4 kacsacomb
  • 750 ml minőségi, testes vörösbor
  • 2 szál sárgarépa, 1 cm-es darabokra kockázva
  • 2 szál szárzeller, 1 cm-es darabokra kockázva
  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 5 nagyobb ág kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 750 ml csirke vagy zöldség alaplé
  • só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem a tálaláshoz

Friss pappardelléhez:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csapott tk. só
  • 4 egész tojás

Receptötlet: Neil Perry – Jól enni, jól lenni

IMG_0561 (2)

Elkészítés:

Először a páclevet készítjük el.

Ehhez egy nagy tálba öntjük a bort, beletesszük a felaprított répát, szárzellert, hagymát, fokhagymákat, a kakukkfüvet, végül a kacsacombokat is a páclébe fektetjük.

Lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a pácléből kivesszük a kacsacombokat. Konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk róla a bort, sózzuk, borsozzuk mindkét felüket.

Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk nagy lángon. Beletesszük a kacsacombokat, és mindkét oldalukon 2-2 percig pirítjuk.

A pácléből a zöldségeket leszűrjük, és a kacsacombokból kisült zsíron 5 percig pároljuk.

Ezután visszatesszük a kacsacombokat, beleöntjük a páclevet (kakukkfűvel, hagymával, fokhagymával együtt), és felforraljuk.

Mikor felforrt, az alaplevet is beleöntjük.

A kacsacombokat 2,5-3 óra alatt puhára főzzük, amíg a húsa a csontról le nem válik.

A kacsahúst, a zöldségeket kiszedjük, a kakukkfüvet kidobjuk.

A levet további 20 percig főzzűk, amíg be nem sűrűsödik.

A kacsahúst leszedegetjük a csontról, és a zöldségekkel együtt visszatesszük a mártásba.

A házi pappardelléhez a lisztet egy nagy tálba mérjük, összekeverjük a sóval, közepébe mélyedést készítünk, amibe beleütjük a tojásokat.

Körülbelül 10-15 perc alatt ruganyos, viszonylag kemény tésztát gyúrunk.

Fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

Tésztanyújtó gépben kinyújtjuk, kézzel vagy géppel metéltekre vágjuk.

Néhány perc alatt, lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük.

Tálaláskor a tésztára szedjük a kacsaragut, és megszórjuk friss petrezselyemmel.

Mentás-római köményes csirkefasírt lepénykenyérrel, kelkáposztás csicseriborsóval

 

IMG_0748 (2)

Ezt a fasírtot először kacsamellből készítettem  2014 nyarán. Annyira ízlett, hogy a rengeteg zöldfűszer dominál benne, hogy azóta is visszatérő vendég az asztalunkon. Ha éppen nincs kéznél kacsa (mint most), akkor csirkével készül, abból is nagyon ízletes.
A hüvelyesek közül a csicseriborsó a személyes kedvencem (mindig van itthon, szuper alapanyag).
A római köményes pirított csicseriborsót spenóttal szoktam készíteni, de még a hétvégén vettem a piacon egy gyönyörű fej kelkáposztát, így most az került bele.
Kicsit ugyan féltem, mert TG ki nem állhatja a vadkáposztákat ( kelbimbó, fejes káposzta, karfiol, fodros kel, kínai kel, lilakáposzta, kelkáposzta. ), de mivel én imádom mindegyiket, így tettem egy kísérletet, hátha neki is ízlik majd ebben a formában. Megérte, mert mind egy szálig elfogyott. 🙂

IMG_0767 (2)

Hozzávalók:

A csirkefasírthoz:

  • 50 dkg csirke felsőcomb filé (lehet csirkemell vagy kacsamell is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tojás
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tk. só
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1-1 kis csokor petrezselyem, koriander, menta
  • olaj a sütéshez

A kelkáposztás csicseriborsóhoz:

  • egy kisebb kelkáposzta fele
  • 1 doboz csicseriborsó (400g-os)
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Tálaláshoz:

  • joghurt
  • fél gránátalma

A lepénykenyér receptjét egy korábbi bejegyzésemben megtaláljátok.

Receptötlet: Segal Viktor – Ízek és formák

IMG_0756 (2)

Elkészítés:

A csirkét falatnyi darabokra vágjuk, késes robotgépbe tesszük, és tovább aprítjuk (ne legyen túl pépes, maradhatnak benne kisebb darabok is), majd egy nagy tálba öntjük.

Az aprítógépbe tesszük a felnegyedelt, megtisztított vöröshagymát, a két gerezd fokhagymát, a zöldfűszereket, és ezeket is felaprítjuk, majd a csirkéhez adjuk.

A „darált” csirkéhez tesszük még a tojást, a zsemlemorzsát, a sót és a római köményt is.

Az egészet jól összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük fél órára.

Egy serpenyőben közepes hőfokon olajat hevítünk (kb. annyit hogy a fasírtgolyókat félig ellepje).

A hűtőből kivett húsból nedves kézzel gombócokat formálunk, és az olajba tesszük őket.

Mindkét oldalukat aranyszínűre pirítjuk. Egyet kivehetünk, és ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e.

A kelkáposztás csicseriborsóhoz egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, rádobjuk a reszelt fokhagymát, megfuttatjuk (vigyázva, nehogy odaégjen). 

A kelkáposztát felaprítjuk, majd a fokhagymás olajhoz adjuk, néhány perc alatt megpirítjuk, közben meg is puhul. Ha nagyon oda akarna égni, akkor 1-2 evőkanál vizet tehetünk alá.

Amikor megpuhult, hozzákeverjük a lecsöpögtetett csicseriborsót és a római köményt. Sóval ízesítjük.

 További 3-4 percig pirítjuk, amíg a csicseri át nem melegszik. A tűzhelyről levéve szórjuk meg az apríott petrezselyemmel.

Tálaláskor a lepénykenyérbe teszünk  néhány fasírtot, 2-3 evőkanál kelkáposztás csicseriborsót, meglocsoljuk joghurttal, végül gránátalmamagokkal is megszórhatjuk, és feltekerjük. Persze nem muszáj feltekerni, külön-külön is megehetjük.

IMG_0771 (2)

 

Tortilla-tekercs grillezett csirkemellel, sültpaprikával, cheddarral

IMG_9376 (2)

Mostanában nagyon rákattantunk a tortilla-tekercsre.
Igazán jó alternatíva szendvicsek helyett, és a legjobb, hogy tulajdonképpen bármilyen maradék sült vagy grillezett hússal elkészíthetjük.
Nekünk most ez a csirkés-sült paprikás verzió, és a lilahagymás-kacsacombos a kedvencünk, amihez szintén lesz recept, csak azt még nem sikerült lefotóznom.
A tortillát persze házilag is elkészíthetjük, de én most kész változatot használtam.
A sült paprikából érdemes jó nagy adagot készíteni, mert nagyon változatosan felhasználhatjuk.
Most például, hogy hidegebbek lettek a napok, egy finom, melengető gyömbéres sültpaprika krémleves formájában.

IMG_9366 (2)

Hozzávalók (4 darabhoz):

  • 50 dkg csirkemell filé
  • Só,bors, kakukkfű
  • 2 ek. olívaolaj
  • 4 db kápia paprika
  • 15-20 dkg cheddar sajt reszelve
  • 1 csokor bazsalikom vagy petrezselyem
  • 4 tortilla lap

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, és sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsin 200°C-ra előmelegített sütőben feketedésig sütjük.

Közben egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldal hólyagosra, feketére piruljon. Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

 A kihűlt, összeesett paprikákat kicsumázzuk, és lehámozzuk a megfeketedett héjukat.

Miközben a kápia sül elkészítjük a grillezett csirkemellet.

A húst vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat hevítünk, majd a húst néhány perc alatt készre sütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük.

Egy tiszta, száraz, forró serpenyőben a tortillákat oldalanként egy perc alatt felmelegítjük.

A tortillákra halmozzuk az előzőleg felaprított csirkemellet, a sült paprikát, a reszelt sajtot, illetve a friss, aprított fűszernövényt.

Feltekerjük, és már ehetjük is.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_9384

 

Sültpaprika krémes linguine csirkemellel

IMG_5787 (2)

Az egyik legjobb dolog, ami a paprikával történhet, ha forró sütőben megsütjük, vagy ami még ezt is túlszárnyalja, ha mindezt faszén felett tesszük meg. Az illat, ami a sütőből kiáradva belengi a lakást igazán csodálatos. A paprikának ez a változata rendkívül sokoldalúan felhasználható. Szendvicseket dobhatunk fel vele, salátaként feta sajttal is megállja a helyét, vagy akár krémlevest is csinálhatunk belőle, és persze krémként elkészítve egyszerű pirítósra kenve is zseniális. Daninak (a testvérem) is van egy nagyszerű sült paprikás risotto receptje, már alig várom, hogy elkészítsem, és publikáljam itt a blogon.

Nálunk a nyáron tuti nagy sláger lesz a sült paprika, úgyhogy biztos fogok még hozni sok receptet.

Ez a tészta már nem először készült el nálunk, nagyon szeretjük. Mi amúgy is nagy tésztarajongók vagyunk, így hetente egyszer biztos, hogy tészta a vacsora nálunk.

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes kápia paprika
  • 15 dkg mascarpone
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb csokor petrezselyem
  • 50 dkg csirkemell
  • 50 dkg tészta
  • bors

 

IMG_5815 (2)

 

Elkészítés:

A paprikákat sütőpapírral, vagy alufóliával bélelt tepsin 200°C-ra előmelegített sütőben feketedésig sütjük, közben egyszer megfordítjuk a paprikákat, hogy mindkét oldal hólyagosra, feketére piruljon. Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. A kihűlt, összeesett paprikákat kicsumázzuk, és lehámozzuk a megfeketedett héjukat. A paprikákat egy tálba tesszük két gerezd fokhagymával együtt, botmixerrel pürésítjük.

Közben a csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.

A mascarponét a tejszínnel és a sült paprikakrémmel egy serpenyőben összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk.

A tésztát al dente állagúra főzzük.

 A sült paprikás mártáshoz a tészta főzőlevéből adunk néhány evőkanállal, majd a kész tésztával összeforgatjuk. Végül az aprított csirkemellet, és a felvágott petrezselymet is hozzáadjuk.

Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel, esetleg reszelt parmezánnal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!