Ízből tíz

Duplacsokis szedres piskótatekercs

Hozzávalók:

A csokoládés piskótához

  • 32 g finomliszt
  • 28 g kakaópor
  • nagy csipet só
  • 170 g ét- vagy félédes csokoládé
  • 28 g vaj
  • 30 ml víz
  • 6 közepes méretű tojás, szétválasztva
  • 70 g kristálycukor

A krémhez

  • 500 g mascarpone
  • 200 g fehércsokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 300 g szeder, plusz a díszítéshez
  • 50 g fehércsokoládé, durvára aprítva

A piskóta receptje: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  2. A piskótához a lisztet, a kakaóport és a sót összekeverjük.
  3. A csokoládét egy hőálló tálba tördeljük, hozzáadjuk a vajat és a vizet, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
  4. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. Az eredeti térfogat körülbelül háromszorosára.
  5. A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, amikor már lágyan felverődött, hozzáadjuk a cukor másik felét, és addig verjük, amíg szép fényes habot kapunk.
  6. A cukros-tojássárgájás keverékhez adjuk az olvasztott vajas csokoládét, valamint a szárazanyagokat. Végül a tojásfehérjét több részletben a masszához keverjük.
  7. Egy körülbelül 40×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd ráöntjük a piskótatésztát. 
  8. Az előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskót elkészült-e.
  9. A sütőből kivett pikótát egy tiszta konyharuhára borítjuk, majd feltekerjük, hűlni hagyjuk.
  10. Közben a krémhez a 200g fehércsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, majd a mascarponéval kikeverjük. A tejszínt habbá verjük, és a fehércsokis mascarponéhoz keverjük.
  11. A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a krém 2/3-ával, egyenletesen megszórjuk a szederrel és az 50 g felaprított fehércsokival, majd feltekerjük. A piskótatekercs külsejét a maradék mascarponekrémmel bevonjuk.
  12. Legalább 4-5 órára a hűtőbe tesszük, de legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk a hűtőben pihenni.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Rebarbarás mandulakrémes pite

 

Hozzávalók (24 cm átmérőjű piteformához):

A tésztához (pate sucrée):

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg  enyhén puha vaj, felkockázva
  • 10 dkg porcukor
  • 2 közepes méretű, sobahőmérsékletű tojás
  • csipet só

A töltelékhez (frangipánhoz=mandulakrémhez):

  • 70 g kristálycukor
  • 125 g vaj
  • 2 közepes tojás
  • 130 g darált mandula/törökmogyoró
  • Csipet só
  • 50 g kandírozott gyömbér
  • fél vaníliarúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vanílikivonat
  • 50 g feldarabolt fehércsokoládé
  • 4 szál rebarbara

Elkészítés:

  1. Először a tésztát készítjük el.
  2. Ehhez a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval.
  3. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojásokat. Egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát cipóvá formáljuk, és folpackba csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  4. A pihentetett tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk (szerintem így a legkönnyebb kinyújtani az omlós tésztát), majd a pitébe helyezzük, és az oldalát elegyengetjük.
  5. Fél-1 órára a hűtőbe tesszük.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  7. A hűtőből kivett pitét villával megszurkáljuk, majd a sütőbe tesszük.
  8. 10-15 perc alatt elősütjük a tésztát.
  9. Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.
  10. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a vaníliarúddal habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.
  11. Végül a mandulát, a sót, a felaprított kandírotott gyömbért és a fehércsokit is hozzáadjuk.
  12. A rebarbarát megmossuk, végeit levágjuk, majd tetszőleges hosszúságú darabokra vágjuk. Az első képen jól látható, hogy én hogyan oldottam meg. 🙂
  13. A sütőből kivett pitébe helyezzük a tölteléket, és a rebarbarát ízlés szerint elhelyezzük a tetején.
  14. A sütőbe visszatesszük, és tovább 40-50 percig sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Matcha teás keksz fehércsokival, kardamommal

 

A sok Pinterest-ezésnek megint meg lett az eredménye, ami most ebben  a japán zöld teás aprósüteményben mutatkozik meg. A matcha teát már régóta használom sütik ízesítésére, nagyon szeretjük az ízét, és mivel még a blogon nem is szerepel matchás édesség, ezért már éppen itt volt az ideje.

A matcha-kardamom-fehércsokoládé trió nagyon szuperül működik együtt, de ha valaki a tiszta zöld tea ízt szeretné kiérezni a kekszben, nyugodtan elhagyhatja a kardamomot. A keksz díszítéséhez , ha van otthon, használhatunk szárított rózsaszirmot, ami, ha ízében nem is, de esztétikailag mindenképpen fokozza az összhatást. 🙂

 

 

Hozzávalók (kb. 23 darabhoz):

  • 2 csésze finomliszt (250 g)
  • 1-1,5 evőkanál matcha tea 
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom (opcionális)
  • 1 csésze kristálycukor ( 200g, én körülbelül 150 g-ot használtam)
  • 1/2 csésze nyers nádcukor
  • 170 g olvasztott vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál rózsavíz (opcionális)
  • 100 g durvára vágott fehércsokoládé

Eredet recept: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport, a matcha tea port és a kardamomot.
  3. Az olvasztott vajhoz adjuk a kétféle cukrot, habverővel habosra kavarjuk. Hozzáütjük a tojást és a sárgáját, ezekkel is elkeverjük.
  4. A vajas-cukros keverékhez adjuk a száraz összetevőket. Homogén masszává dolgozzuk, végül a darabolt fehércsokoládét, és ha használunk, a rózsavizet is hozzáadjuk, összekeverjük.
  5. A kekszmasszából kisebb diónyi gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, kezünkkel enyhén lelapítjuk. 
  6. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Az elkészült kekszeket rácsra tesszük, hűlni hagyjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Rózsavizes-fehércsokoládés panna cotta málnával

IMG_6493 (2)Azt hiszem talán nincs is hálásabb desszert a panna cottánál, hiszen minimális idő alatt összedobható, és még ennél is gyorsabban párolog el az asztalról.

Van egy jól bevált receptem, amibe tejfölt is szoktam tenni, és ennek köszönhetően ez a légies desszert még könnyedebbé válik. Ezt a receptet is hamarosan publikálom.

De most valami másra vágytam, gyönyörű friss málnákat kaptam a piacon, és eszembe jutott Pierre Hermé francia cukrászmester egyik klasszikus ízkombinációja, az Ispahan, ami a málna-licsi-rózsavíz trióból alakult ki. Lekvárt már készítettem ezekből a hozzávalókból télen, de mivel most nincs licsiszezon, így ezt kihagytam.

A panna cottát rózsavízzel ízesítettem, édesítés gyanánt pedig fehércsokoládét használtam, a fanyar, friss málnaszemek pedig megkoronázták ezt a kissé parfümös ízvilágot.

 

 

Hozzávalók:

  • 4 dl habtejszín
  • 2 dl teljes tej
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 1,5 tk. rózsavíz
  • 4 zselatinlap
  • csipet só
  • 30 dkg friss málna

 

IMG_6430 (2)IMG_6505 (2)

 

Elkészítés:

A tejszínt a tejjel együtt egy lábasba öntjük, alacsony lángon forráspontig melegítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított fehércsokoládét, a csipet sót és a rózsavizet.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak. A vizet alaposan kinyomkodjuk a lapokból, és a még meleg tejszínes-tejes keverékhez adjuk, jól elkavarjuk. Kisebb tálkákba öntjük, és legalább 4 órára a hűtőbe tesszük.

Hidegen, friss málnával tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_6399 (2)IMG_6460 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!