Ízből tíz

Levendulás-sárgabarackos gombóc

Akkora sikere volt a sárgabarackos gombócnak az Instagramon, és annyian kértétek a receptet, hogy bár nem gondoltam, hogy felteszem a blogra (mert hát Dunát lehet rekeszteni a sok gombóc recepttel, ami az interneten fent van), de íme, én így készítem ezt az isteni desszertet. 🙂

Hozzávalók (körülbelül 25-30 közepes gombóchoz):

  • 1 kg “régi” burgonya ( ha szupermarketben vásároljuk, akkor a C típusút válasszuk, mert annak magas a keményítőtartalma , az újkrumpli gombócfőzésre nem alkalmas, mert túl magas  a víztartalma )
  • 30-40 dkg finomliszt
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 púpos evőkanál puha vaj
  • csipet só
  • érett sárgabarack, lehetőleg kisebb méretű
  • levendulás/fahéjas nádcukor (a nádcukorhoz ízlés szerint őrölt fahéjat, vagy levendulavirágot keverünk)
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál vaj 
  • porcukor

 

Elkészítés:

  1. A krumplit héjában puhára főzzük. A megfőtt krumplikat meghámozzuk, és krumplinyomóval áttörjük. Hűlni hagyjuk.
  2. Közben a sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk. 
  3. A zsemlemorzsát a vajon megpirítjuk,  kicsit hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint porcukorral ízesítjük. Nem muszáj a morzsába keverni  a porcukrot, a gombócokat a natúr morzsába is bele lehet forgatni, és a tálaláskor megszórni porcukorral.
  4. A kihűlt krumplihoz keverjük a tojást, a csipet sót, a puha vajat és a lisztet. Egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztához először 30 dkg lisztet adjunk, és ha szükséges, akkor még keverjünk hozzá kis adagonként.
  5. A tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és körülbelül fél centi vastagra nyújtjuk. A sárgabarack méretétől függően négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy sárgabarackot, aminek a közepébe 1 kiskanál levendulás vagy fahéjas nádcukrot teszünk. A barackot befedjük a tészával, és szép gombócokat formázunk belőlük. 
  6. A gombócokat gyöngyöző vízben kifőzzük. A víz tetejére feljött gombócokat még hagyjuk 2 percig főni, végül átszedjük a zsemlemorzsába.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Két kedvenc egy sütiben – Répatortás sajttorta

Ilyen, amikor két kedvenc klasszikus, a fűszeres, szaftos répatorta, és a krémesen lágy sajttorta egy sütiben találkozik. Tuti bombasiker, garantálom! 

Hozzávalók (22-23 cm-es tortaformához):

A répatortához:

  • 160 g finomliszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 140 ml repceolaj vagy napraforgóolaj
  • 110 g kristálycukor
  • 60 g nádcukor
  • 2 egész tojás
  • 225 g reszelt répa (kislyukú reszelőn reszelve)

A sajttortás réteghez:

  • 375 g krémsajt (Philadelphia- 3 doboz)
  • 100 ml magas zsírtartalmú tejföl
  • 120 g porcukor
  • 1 púpos evőkanál keményítő
  • 2 nagy méretű egész tojás
  • 1 tojássárgája

A krémsajtos mázhoz:

  • 120 g krémsajt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 60 g magas zsírtartalmú tejföl

Receptötlet: innen

 

Elkészítés:

  1. A répatortához a lisztet egy nagy tálba mérjük. Elkeverjük a fűszerekkel (fahéj, gyömbér, narancshéj), a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
  2. Egy másik tálban a cukrot kikeverjük az olajjal és a tojásokkal. A lisztes keveréket hozzáadjuk, elkavarjuk, végül a reszelt répával is összeforgatjuk. 
  3. A sajtkrémes töltelékhez a krémsajtot a porcukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az egész tojásokat, a tojássárgáját. Homogén masszává keverjük.
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A répatortás massza felét öntjük alulra, erre a sajtkrém 1/3-a kerül, majd a maradék répatorta, végül a megmaradt sajtkrém.
  5. A 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 1 óra alatt készre sütjük. A 40. percnél pillantsunk rá, ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk rá alufóliát. Tűpróbáva ellenőrizzük, hogy a sütink elkészült-e.
  6. Ha a torta kész, a sütőből kivesszük, és a formában hagyjuk kihűlni. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  7. A krémsajtos mázhoz a krémsajtot összekeverjük a porcukorral és a tejföllel, majd a kihűtött tortára kenjük. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a máz megszilárduljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Karácsonyi marcipános kalács (Stollen)

img_8838

 Annak, aki imádja a gazadag, fűszeres gyümölcskenyereket, ez kötelező darab! Én mondjuk sokkal inkább az effajta süteményekért rajongok, mintsem a habos-babos társaikért. Jó-jó egy jófajta profiterolnak, tiramisunak vagy mille-feuille-nek sem mondanék nemet, ha éppen azzal kínálnának. De az évnek ebben a szakában valahogy mégiscsak ezek a gazdagon fűszerezett, aromás, jó értelemben vett tömény sütemények esnek a legjobban, azok, amelyekben a karácsony összes íze, zamata megtalálható, és a Stollen bizony ilyen.

A recepteben eredetileg az aszalt gyümölcsök között nagyobb mennyiségű mazsola is szerepel, de mivel TG finoman szólva sem lelkesedik érte, ezért én most kihagytam, de ha ti épp szeretitek, bátran tegyetek bele.

img_8816 img_8821

Hozzávalók (2 rúdhoz):

  • 130 g aszalt szilva
  • 170 g aszalt gyümölcs vegyesen ( én sárgabarackot, vörösáfonyát, meggyet és datolyát használtam)
  • 80 ml barna rum, ugyanennyi frissen facsart narancslével helyettesíthető (én 40 ml rumot, és 40 ml narancslevet használtam)
  • 570 g finomliszt
  • 125 ml langyos tej
  • 30 g friss élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
  • 3/4 teáskanál só
  • 1 kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 225 g olvasztott vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 egész tojás
  • 100 g aprított mandula 
  • 50 g kandírozott gyömbér
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 200 g marcipánmassza

A kisült stollen tetejére:

  • 120 g olvasztott vaj
  • fahéjas kristálycukor 

Recept: David Lebovitz

img_8793 img_8806

Elkészítés:

  1. Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, tálba tesszük, leöntjük a rummal (narancslével), és legalább egy órát állni hagyjuk.
  2. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, a lisztből 140 g-ot hozzáadunk, elkeverjük, majd konyharuhával letakarva egy órát kelesztjük.
  3. Egy nagy tálba kimérjük a maradék (430 g) lisztet, a fűszereket, a sót, elkeverjük. Hozzáadjuk az élesztős-lisztes-tejes tésztánkat, a tojást, a mézet, az olvasztott vajat, az rumba áztatott aszalt gyümölcsöket, a kandírozott gyümölcsöket és az aprított mandulát. Alaposan eldolgozzuk, majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Újra átdolgozzuk, majd konyharuhával lefedve 1 órát pihentetjük.
  5. A tésztát kettévágjuk, mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk, és a hosszabbik oldalával párhuzamosan a téglalap közepébe tesszük az előzőleg hengerré formált marcipánmasszát, majd egymásra hajtjuk a két tésztafelet. A marcipánmasszát egyenletesen a tésztára is “tépkedhetjük”, majd feltekerhetjük. Én mindkét változatot kipróbáltam, nem tudnék dönteni, hogy melyik a jobb! 🙂
  6. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 30 percig letakarva pihentetjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A pihentetett sütiket 30-40 perc alatt készre sütjük. 
  8. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal egyenletese, hogy mindenhol be tudja szívni. Amikor teljesen kihűlt jöhet rá a fahéjas kristálycukor, hiszen azzal az igazi! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

img_8780

Narancsos-fahéjas-diós keksz

img_8777

Imádom a mézeskalácsot, tényleg, de ez a keksz sokkal-sokkal finomabb, higgyetek nekem.  Az ünnepi hangulatot ez is garantáltan meg fogja hozni, hiszen ízeiben a dió-narancs-fahéj dominál, ami abszolút karácsonyi ízkombináció. Persze tudom, hogy ebből nem lehet szép formákat kiszúrni, cserébe  viszont lehet mártogatni étcsokoládéba, tejcsokiba, vagy épp fehércsokiba, kinek mihez van kedve. (én azért az étcsokit javaslom mindenkinek 🙂 ) A keksz állaga számomra tökéletes, igazán ropogós, de ugyanakkor omlós, és a durvára vágott dió pedig még egy kis plusz textúrát kölcsönöz az aprósütinek.

Arra bíztatok mindenkit, hogyha nem is a mézeskalács helyett, de mellette még ezt a receptet is feltétlenül készítsétek el!

img_8766img_8762

Hozzávalók:

  • 170 g puha vaj
  • 130 g kristálycukor
  • 1 egész tojás
  • 270 g finomliszt
  • 1/2-1 teáskanál fahéj ( ízlés szerint)
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 30 ml (2 evőkanál) narancslé
  • 70 g dió, durvára vágva
  • 150 g étcsokoládé, felolvasztva (opcionális, a kekszek bevonásához)

Eredeti recept: innen

img_8764img_8776

Elkészítés:

  1. A puha vajhoz hozzáadjuk a cukrot, majd kézi habverővel habosra keverejük. Hozzáütjük a tojást, ezzel is elkeverjük.
  2. A lisztet egy másik tálba mérjük, összekeverjük a fahéjjal, a sóval, a narancs reszelt héjával és a durvára vágott dióval.
  3. A száraz hozzávalókat a vajas-cukros keverékhez adjuk, végül a narancslevet is beleöntjük.
  4. Az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztából rudat formázunk (a rúd olyan átmérőjű legyen, amilyen átmérőjű kekszeket szeretnénk), és folpackba csomagolva legalább 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, de legjobb ha egy éjszakát pihentetjük. (Én egy napot hagytam.)
  5. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  6. A pihentetett tésztát éles késsel felszeleteljük úgy, hogy nagyjából fél cm vastagságú korongokat kapjunk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a korongokat, és az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
  8. A kekszeket hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint belemárthatjuk a felolvasztott étcsokoládéba.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

img_8760

Fahéjas-almás tekercsek

img_8721

Az otthon nyugalma nekem mindig is sokat jelentett. Az évnek ebben, a számomra már “túl nyüzsgő”  szakában, pedig különösen.  Nincs is annál megnyugtatóbb este , mint amikor kezemben  egy ilyen, vagy ehhez hasonló istenien fűszeres, frissen sült péksütivel, egy  meleg, puha pléddel betakarózva, karácsonyi zenéket hallgatva elmerülök saját gondolataimban.  

A hangolódás abszolút kedvenc péksüteménye lehet ez a darab, hiszen az édes-fűszeres tekercsek már az illatukkal otthonunkba csalogathatják a karácsony meghitt békességét. 

Ezzel a poszttal kívánok nektek kellemes, stresszmentes, örömteli készülődést! 🙂

img_8718 img_8720

 

image1-1

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

A tésztához:

  • 450 g finomliszt
  • 20 g friss élesztő
  • 160 ml langyos tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás
  • 140 g puha vaj 
  • nagy csipet só

A töltelékhez:

  • 160 g puha vaj
  • 700 g megtisztított, felkockázott alma
  • 70 g nádcukor
  • 1 evőkanál fehéj

A csigák lekenéséhez:

  • 1 tojás

Receptötlet: innen

img_8740 img_8743

img_8747

Elkészítés:

  1. A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba mérjük a lisztet, a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást,valamint a puha vajat.
  3. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges adhatunk hozzá plusz lisztet, vagy ha kicsit szárazabb, langyos tejet.
  4. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. Miközben a tészta kel elkészítjük a tölteléket. Ehhez két evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, majd hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon. Hozzákeverjük a felkockázott almát, és hagyjuk néhány percig párolódni (ne főzzük szét az almát). Tűzről levéve hozzákeverjük a maradék cukrot és a fahéjat. 
  6. A megkelt tésztát 35×45 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Egyenletesen megkenjük a puha vajjal, majd elterítjük rajta a párolt, fahéjas almát.
  8. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  9. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
  10. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  11. A sütőt 180 °-ra előmelegítjük.
  12. A megkelt csigákat lekenjük tojással.
  13. Az előmelegített sütőben körülbelül 25-35 perc alatt aranyszínűre sütjük.

    Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres almás galette rumos sós karamell öntettel

img_8609

Hogy én mennyire szeretem ezeket a rusztikus, francia lepénykéket! Szuper omlós tésztalapon a fűszeres, savanykás, sült alma, aminek már a galette készítése, és sülése közben is mennyei az illata.  Ha mindezt még egy rumos sós karamell öntettel is megkoronázzuk, na az már hedonizmus a javából. 

img_8569img_8578

img_8566

A galettében külön nagyszerű, hogy igazából csak egy szuper alaptészta recept kell, és onnantól nincs megállás. Bármilyen gyümölccsel kedvünk szerint variálható, sőt zöldségekkel, zöldség-sajt, gyümölcs-sajt kombinációkkal is mennyei.

Mivel imádom a cheddar-karamellizált hagyma-kakukkfű kombót, legközelebb biztosan azt sütök, vagy egy pórés-szalonnásat. 🙂 Egyébként a sós változatok vacsorára is tökéletesek. Ha gyorsan szeretnénk valami finomat az asztalra varázsolni, akkor a tésztát begyúrhatjuk reggel, vagy akár előző este is, így már annak az összeállításával sem kell “bajlódnunk”.

img_8602img_8597

Hozzávalók (1 db 18 cm átmérőjű, vagy 4 kis méretű lepényhez) :

A tésztához:

  • 180 g finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 1 csapott ek. cukor
  • csipet só
  • 1-3 ek. hideg víz

A töltelékhez:

  • 3 közepes méretű, savanykás alma (nálam most Granny Smith fajta)
  • fél-1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • nagy csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál cukor

A rumos sós karamell öntethez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 200 ml tejszín
  • nagy csipet só
  • 3 evőkanál sötét rum

img_8607

Elkészítés:

Rumos sós karamell öntet:

  1. Egy magas falú lábasban 20 dkg kristálycukrot karamellizálunk. A karamellizálásnál bátran, nem elég, hogy a cukor elolvad, és épp hogy csak egy kis színt kap, legyen sötét borostyán színű, de azért ne égessük oda. Ha valaki tartana ettől a folyamattól tegyen a cukorhoz egy-két evőkanál vizet. Magasabb falú lábast azért ajánlok, mert ha a tejszínt hozzáadjuk, akkor általában „köpköd” egy kicsit a karamell.
  2. Ha a cukrot megkaramellizáltuk, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  3. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Végül hozzáöntjük a rumot, ezzel már csak összemelegítjük.
  4. Üvegbe töltjük (hűtőben 1-2 hétig eláll), vagy azonnal felhasználjuk. A hűtőszekrényben tárolt karamell öntet be fog sűrűsödni, így felhasználás előtt érdemes felmelegíteni, hogy ismét folyós állaga legyen.

Almás lepénykék:

  1.  A lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott, hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon.  Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.Az almákat megpucoljuk, felnegyedeljük, magházukat eltávolítjuk, és vékonyan felszeleteljük.
  3. A szeletelt almákat alaposan összeforgatjuk a fűszerekkel és a cukorral.
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Halmozzuk rá az almát úgy, hogy a szélén kb. 2-3 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Tegyük a sütőbe. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
  5. A kész galettéket a karamell öntettel meglocsolva tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Tejfölös-szilvás süti fahéjjal

IMG_8164

Ez a torta egy héten belül kétszer is az asztalunkra került. Az első alkalommal sajnos nem tudtam lefotózni, de mivel  a blogra mindenképpen fel szerettem volna tenni a receptet (mert annyira jó, és egyszerű), így “kénytelen” voltam még egyszer elkészíteni. Na nem mintha nagyon bántuk volna. 🙂

Igazán gazdag, de a szilvától mégis könnyű sütemény, amit igazából bármilyen más gyümölccsel elkészíthetünk, de a legjobb, ha valamilyen savanykásabb fajtát választunk. Én most vaníliás tejföllel tálaltam, de anélkül is pazar.

 

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

  • 180 g vaj
  • 170 g kristálycukor
  • 3 nagy méretű tojás
  • 250 g finomliszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 2-3 teáskanál őrölt fahéj
  • nagy csipet só
  • 45 g őrölt mandula
  • 330 g zsíros tejföl
  • 60 dkg szilva

Receptötlet: http://www.lacigale.co.nz/recipes/sour-cream-plum-cake/

IMG_8158

Elkészítés:

  1. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat.
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót és az őrölt mandulát, elkeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk a tejföllel együtt. Homogén masszává keverjük a tésztaalapot.
  3. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A szilvák felét nyolcadokba vágjuk, és a tésztába keverjük.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tepsibe öntjük. Tetejét a maradék, felezett szilvákkal kirakjuk.
  5. 180°C-ra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a sütemény elkészült-e.
  6. Az elkészült sütit a formában hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük.
  7. Tálalhatunk mellé vaníliás tejfölt vagy görög joghurtot is.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

Zablisztes-túrós palacsinta vaníliás-fahéjas-mézes sült szilvaszósszal

IMG_8075

Az ősz beköszöntének egyértelmű jele nálunk a fűszerektől mennyeien illatozó sült szilva. Már tavaly is lelkesen írtam róla, nincs az a mennyiség, ami villámgyorsan el ne fogyna nálunk. Zseniális sűrű görög joghurtra, tejberizsre, esetleg tejbegrízre kanalazva, vagy mint ahogy a receptben is szerepel, mini palacsintákkal tálalva.

Nehéz lenne eldöntenem, hogy maga a sült, fűszeres gyümölcsszósz vagy a légiesen könnyed palacsinták voltak finomabbak, de igazából ez nem is lényeges, mert külön-külön is pazar mindkettő, együtt viszont egyértelműen abbahagyhatatlan párost alkotnak. 

Ha megkóstolod ezeket a palacsintákat, akkor legközelebb, ha a túrós palacsintáról esik szó, már garantáltan nem a klasszikus változat fog eszedbe jutni! 🙂

IMG_8084

Hozzávalók:

  • 250 g zabliszt
  • 2 evőkanál cukor (vagy bármilyen más édesítő)
  • 2 teákanál sütőpor
  • 250 g félzsíros túró
  • 200 ml tej
  • 4 nagy méretű tojás szétválasztva
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  •  csipet só

A sült szilvaszószhoz:

  • 1 kg szilva, kimagozva, kettévágva
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1-2 szem csillagánizs (2 szemmel intenzív csillagánizs ízt kapunk)
  • 0,5-1  teáskanál fahéj (ízlés szerint)
  • 1 rúd vanília kikapart magja

IMG_8073

Elkészítés:

  1. Először a sült szilvaszószt készítjük el.
  2. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük. A szilvákat összeforgatjuk a mézzel, a fahéjjal, a vaníliarúd kikapart magjaival és a csillagánizzsal. Hőálló tálba tesszük, alufóliával letakarva a sütőbe tesszük. Addig sütjük a szilvákat, amíg megpuhulnak, levet eresztenek. (ez körülbelül 15-25 perc). A megsült szilvákat a lével együtt összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, mézzel édesíthetjük.
  3. A palacsintákhoz egy tálba mérjük a zablisztetlisztet, elkeverjük a sóval, a reszelt citromhéjjal, a sütőporral és a cukorral.
  4. Hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, az előre kimért tejet és a villával áttört túrót.
  5. Könnyedén elkeverjük.
  6. Lágyabb habbá verjük a tojásfehérjéket.
  7. A hab 1/3-át hozzáadjuk a keverékhez, itt nem kell vigyáznunk, nyugodtan keverhetjük erősebben is, a cél, hogy fellazítsa a keveréket.
  8. Ezután a maradék habot további két részletben forgassuk össze a keverékkel, itt már figyeljünk, hogy a habot ne törjük össze.
  9. Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes hőfokon, kenjük meg egy kis olajjal.
  10. A masszából szedjünk kisebb halmokat a serpenyőbe és terítsük el őket, hogy kb. 10 cm átmérőjűek legyenek.
  11. Mikor már elválik az alja a serpenyőtől, fordítsuk meg, és süssük készre.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

 

Sütés nélküli szilvás pite mascarponekrémmel

IMG_7740 (2)

Habár a szilvák megjelenése a piacon már jelzi a közelgő ősz beköszöntét, és ezzel együtt a meleg, napsütéses nyár végét, de én mégis minden évben nagyon várom. Egyrészt, mert ez az egyik kedvenc gyümölcsöm, legjobban akkor szeretem amikor még kissé savanykás és nem túl érett, szinte még kemény, másrészről  a szilva magában rejti  az őszi hangulatot, amiért annyira rajongok.

IMG_7598 (2) IMG_7612 (2)

IMG_7666 (2)

Az ilyen, és ehhez hasonló sütés nélküli piték számtalan lehetőséget rejtenek magukban, hiszen mind a krémet, mind a “feltétet”, sőt a kekszes alapot is ízlésünknek megfelelően variálhatjuk. Úgyhogy nem árt, ha van egy alapreceptünk, amiből kiindulhatunk. 

Néhány szilvás receptem a blogról, amiket egytől egyig most azonnal elkészítenék:

Kardamomos sültszilva fagylalt

Rozmaringos szilvakrémleves

Vaníliás-ánizsos-szilvás tarte tatin

IMG_7716 (2)

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):

A kekszes alaphoz:

  • 215 g zabkeksz
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 110 g olvasztott vaj

A krémhez:

  • 250 dkg mascarpone
  • 200 g habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 g méz (ha édesebben szeretitek, tegyetek bele többet)

A rozmaringos szilvához:

  • 8-9 darab szilva, felezve, kimagozva
  • 2 evőkanál cukor 
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagyobb ág rozmaring

IMG_7752 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, összekeverjük a kakaóporral, a fahéjjal, a gyömbérrel és az olvasztott vajjal. A masszát a piteformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  2. A krémhez a mascarponét kézi habverővel fellazítjuk, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd a tejszínt. Addig keverjük, amíg a krém besűrűsödik, homogénné válik, ekkor hozzáadjuk a mézet. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még adhatunk hozzá mézet. (Mi nem szeretjük a túl édes sütiket 🙂 )
  3. Az elkészült krémet a kekszes alapra simítjuk. Hűtőbe rakjuk pihenni.
  4. A szirupos, rozmaringos szilvához egy serpenyőbe tesszük a vajat, a cukrot és a vizet. Addig melegítjük, amíg elkezd karamellizálódni, ekkor hozzáadjuk a rozmaringot, majd a szilvákat is belehelyezzük vágott felükkel lefelé.
  5. Néhány perc alatt a szilvákat kissé megpároljuk. Fontos, hogy még ress maradjon, ne legyen túl puha.
  6. A szirupban hagyjuk kihűlni a szilvákat.
  7. Ha a pite kellően lehűlt és összeállt, a tetejére rakosgatjuk a szilvákat, és meglocsoljuk a maradék sziruppal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

Ilyen, amikor egy diétás édesség nemcsak egészséges, de istenien finom is, zablisztes-ribizlis palacsinta

IMG_6526 (2)

Az elég sokat elárul a receptről, hogy már zsinórban a negyedik napja ezt reggelizzük TG-vel. 🙂

Eddig még nem készítettem zabliszttel palacsintát, ez a változat is hirtelen felindulásból született, ami itthon volt, belekerült, és annyira jó lett, hogy azt veletek is meg kell osztanom.

A zabpalacsintában a legjobb, hogy a zab természetes diós íze igazán hangsúlyossá válik, plusz a tésztának is ad egy kellemesen tömör(ebb) állagot. Ha valaki esetleg nem szeretné a ribizlit, akkor nem kell ehhez ragaszkodni, bátran tehetünk bele áfonyát, almát vagy málnát , de szuperek lehetnek a sós változatok is sok zöldfűszerrel. Én a hétvégén biztosan ezeket fogom tesztelni! 🙂

IMG_6516 (2) IMG_6517 (2)

IMG_6522 (2)

Hozzávalók:

  • 240 g zabliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2-3 evőkanál nyírfacukor
  • 2 evőkanál apró szemű zabpehely
  • 2 evőkanál puffasztott amaránt (opcionális)
  • nagy csipet só (tényleg nagy csipet legyen)
  • 1,5 teáskanál fahéj (opcionális)
  • 2 közepes méretű tojás
  • 100 ml joghurt
  • 200 ml tej (magtejekkel is helyettesíthető)
  • 130 g ribizli, megmosva, leszárazva
  • kókuszzsír a sütéshez (persze használhatunk helyette vajat, étolajat is)

IMG_6531 (2) IMG_6540 (2)

IMG_6518 (2)

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat (zabliszt, zabpehely, puffasztott amaránt, nyírfacukor, fahéj, sütőpor, só) egy nagy tálba mérjük, összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a nedves anyagokat (tojások, joghurt, tej). A palacsintatésztát alaposan kikavarjuk (sűrűbb palacsintatészta állagot kell kapnunk), majd a végén a ribizliszemeket óvatosan beleforgatjuk.
  3. A palacsintasütőt felmelegítjük, a kókuszzsírt megolvasztjuk, és közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Egy palacsintához 1,5 evőkanál palacsintamasszát használtam fel, de ez ízlés kérdése, hogy ki mekkorákat szeret, én ez esetben a kisebb átmérőjű példányokra szavazok! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_6539 (2) IMG_6536 (2)

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!