Ízből tíz

Citromos mascarponekrémes tészta spárgával, parmezánnal, grillezett csirkemellel

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300 g fettuccine
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma,reszelve
  • 200 ml habtejszín
  • 150 g mascarpone
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 50-60 g parmezán, reszelve
  • ízlés szerint citromlé
  • 500 g zöld spárga (tisztítatlan súly)
  • 1 nagy csokor petrezselyem, durvára vágva

A grillezett csirkemellhez:

  • 500 g csirkemell
  • só, bors, kakukkfű

 

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és forró serpenyőben 2 evőkanál olajon néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük.
  2. A spárgákat megtisztítjuk, fás végeit eltávolítjuk, majd lobogó, sós vízben 1-2 perc alatt ressre főzzük, leszűrjük, majd mikor picit hűlt, 3-4 centis darabokra vágjuk.
  3. A citromos mascarponekrémhez a fokhagymát a vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a mascarponét, sózzuk, majd az egészet összeforraljuk.
  4. Közben a tésztát lobogó, sós vízben fogkemény állagúra főzzük. A kifőtt tésztát a mártásba tesszük. Hozzáadjuk a spárgát, néhány evőkanál tésztafőzővizet, a reszelt parmezánt, és a reszelt citromhéjat. Alaposan összeforgatjuk, végül meglocsoljuk citromlével, és megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel.
  5. A tésztát az előzőleg kisütött csirkemellel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Csirke karamellizált hagymával, kardamomos rizzsel

IMG_7156 (2)

A hagyományos sült csirke szuper alternatívája ez a recept. Nem kell hozzá sok alapanyag, mégis egészen különleges lesz a végeredmény. A karamellizált hagyma készítése talán pepecs munkának tűnhet, vagy legalábbis hosszadalmasnak, de nem érdemes kispórolni ezt a lépést, mert az egész étel esszenciáját ez képzi. Ezt leszámítva pofonegyszerűen  és gyorsan elkészíthető. Mindent belerakunk a serpenyőbe, felöntjük vízzel, és bő fél óra alatt már az asztalunkon gőzölög ez az isteni csirke.

IMG_7157 (2)

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb (csontos, bőrös)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 10 szem zöld kardamom
  • 4 egész szegfűszeg
  • 2 egész fahéjrúd
  • 3 evőkanál aszalt vörösáfonya
  • 300 g basmati rizs
  • 550 ml forrásban lévő víz
  • 1-1 kis csokor friss petrezselyem és kapor
  • só, bors

Recept: innen

IMG_7164 (2)

Elkészítés:

  1. A hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, felkarikázzuk.
  2. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolaj felét, rádobjuk a hagymát, és alacsony lángon körülbelül 15 perc alatt megkaramellizáljuk. Szép aranybarna színűnek kell lennie. A kész hagymákat egy tálba szedjük, a serpenyőt kitöröljük.
  3. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk.
  4. Ezután a serpenyőben felmelegítjük a maradék olívaolajat, majd a csirkecombokat mindkét oldalukon 10-10 percig pirítjuk. Tányérra szedjük a húst.
  5. A serpenyőbe tesszük a kardamomot, a fahéjat, a szegfűszeget, 1-2 percig pirítjuk a fűszereket, hozzáadjuk a rizst, az aszalt áfonyát, a karamellizált hagymát. Alaposan elkeverjük, majd a csirkecombokat a rizsre helyezzük, végül felöntjük a vízzel.
  6. Lefedve, alacsony lángon 30 percig főzzük.  Ha letelt a fél óra ellenőrizzük, hogy a csirke megfőtt-e.
  7. A tűzről lehúzva megszórjuk az aprított zöldfüszerekkel, óvatosan átkavarjuk, megkóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

 

Töltött cukkini mascarponés-kapros csirkével, basmati rizzsel, tetején füstölt sajttal

IMG_6492 (2)

Töltött cukkinit elég ritkán szoktam készíteni, de már napok óta ezt az ételt kívántam. Így született meg a fejemben ez  a kánikulához tökéletesen passzoló, nyárias ízvilágú változat, amiben a friss kapor és citrom tökéletes párost alkot a krémes mascarponéval. Hús nélkül, dupla mennyiségű rizzsel készítve is szuper lehet.

IMG_6489 (2) IMG_6494 (2)

IMG_6487 (2)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 2 fej sonkahagyma  (1 fej vöröshagymával helyettesíthető)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 g friss gyömbér
  • 60 dkg csirkemell filé
  • só, frissen őrölt bors
  • 7 púpos evőkanál mascarpone
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 citrom reszelt héja
  • néhány facsarásnyi citromlé
  • 3 evőkanál olaj
  • 120 g basmati rizs
  • 10 dkg füstölt sajt, reszelve

A tálaláshoz:

  • 200 g tejföl
  • fél csokor kapor

IMG_6505 (2)

Elkészítés:

  1. A rizst dupla mennyiségű vízben megfőzzük. 
  2. A csirkemellet apró kockákra vágjuk. 
  3. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, és konyhai aprítóban felaprítjuk. 
  4. Egy serpenyőben 3 evőkanál olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymás keveréket, majd a csirkemell darabokat is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a csirkemellet készre sütjük.
  5. A tűzről levéve belekeverjük a mascarponét, a felaprított kaprot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a megfőtt rizst. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még ilyenkor  sózhatjuk.
  6. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk.
  7. Az előkészített cukkiniket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mindegyiket megtöltjük a töltelékkel, végül megszórjuk a reszelt sajttal.
  8. 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
  9. A tejfölt kikeverjük a felaprított kaporral és a sóval. A kész cukkiniket a kapros tejföllel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_6507 (2)

 

 

 

 

 

Újhagymás tejszínes tészta csirkemellel

IMG_4467 (2)

Kis kihagyás után újra itt vagyok. Az elmaradásom legfőbb oka, hogy a múlt héten még a húsvéti maradékok elpusztításával foglalatoskodtunk, így főznöm nem igen kellett, csak már hétvége felé. Az édességeket mostanában nem igazán kívánjuk, úgyhogy még sütit se sütöttem. 

Most egy gyors pastát hoztam nektek, amit nagyon szerettünk. Igazából még csirkemell se kell bele, anélkül is finom, de ha férfi is van a háznál, akkor ajánlatosabb beletenni. 🙂

IMG_4466 (2)IMG_4467 (2)

Hozzávalók  (3 személyre):

  • 300 g linguine
  • 300 g csirkemell filé
  • só, bors, kakukkfű
  • 2 dl tejszín (30%-os, nem főző!)
  • 125 g mascarpone
  • 8 szál újhagyma, felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
  • 1/2 csokor snidling, finomra aprítva
  • frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel.
  2. Egy serpenyőben közepes lángon kevés olívaolajat hevítünk, majd aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. Vigyázzunk, ne süssük túl, oldalanként bőven elég néhány perc. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.
  3. A serpenyőben maradt olajba dobjuk a felkarikázott újhagymát, valamint a reszelt fokhagymát, néhány perc alatt puhára dinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét, alaposan kikeverjük. Végül a snidlinget és a petrezselymet is beletesszük. Ízlés szerint sóval ízesítjük.
  5. A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük, A tésztát 4 evőkanál főzővízzel együtt  a szósszal összeforgatjuk. Ekkor tesszük bele az apróra vágott csirkemelleket is. Néhány csepp citromlével ízesíthetjük, ha szükségesnek gondoljuk.

Mentás-római köményes csirkefasírt lepénykenyérrel, kelkáposztás csicseriborsóval

 

IMG_0748 (2)

Ezt a fasírtot először kacsamellből készítettem  2014 nyarán. Annyira ízlett, hogy a rengeteg zöldfűszer dominál benne, hogy azóta is visszatérő vendég az asztalunkon. Ha éppen nincs kéznél kacsa (mint most), akkor csirkével készül, abból is nagyon ízletes.
A hüvelyesek közül a csicseriborsó a személyes kedvencem (mindig van itthon, szuper alapanyag).
A római köményes pirított csicseriborsót spenóttal szoktam készíteni, de még a hétvégén vettem a piacon egy gyönyörű fej kelkáposztát, így most az került bele.
Kicsit ugyan féltem, mert TG ki nem állhatja a vadkáposztákat ( kelbimbó, fejes káposzta, karfiol, fodros kel, kínai kel, lilakáposzta, kelkáposzta. ), de mivel én imádom mindegyiket, így tettem egy kísérletet, hátha neki is ízlik majd ebben a formában. Megérte, mert mind egy szálig elfogyott. 🙂

IMG_0767 (2)

Hozzávalók:

A csirkefasírthoz:

  • 50 dkg csirke felsőcomb filé (lehet csirkemell vagy kacsamell is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tojás
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tk. só
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1-1 kis csokor petrezselyem, koriander, menta
  • olaj a sütéshez

A kelkáposztás csicseriborsóhoz:

  • egy kisebb kelkáposzta fele
  • 1 doboz csicseriborsó (400g-os)
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Tálaláshoz:

  • joghurt
  • fél gránátalma

A lepénykenyér receptjét egy korábbi bejegyzésemben megtaláljátok.

Receptötlet: Segal Viktor – Ízek és formák

IMG_0756 (2)

Elkészítés:

A csirkét falatnyi darabokra vágjuk, késes robotgépbe tesszük, és tovább aprítjuk (ne legyen túl pépes, maradhatnak benne kisebb darabok is), majd egy nagy tálba öntjük.

Az aprítógépbe tesszük a felnegyedelt, megtisztított vöröshagymát, a két gerezd fokhagymát, a zöldfűszereket, és ezeket is felaprítjuk, majd a csirkéhez adjuk.

A „darált” csirkéhez tesszük még a tojást, a zsemlemorzsát, a sót és a római köményt is.

Az egészet jól összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük fél órára.

Egy serpenyőben közepes hőfokon olajat hevítünk (kb. annyit hogy a fasírtgolyókat félig ellepje).

A hűtőből kivett húsból nedves kézzel gombócokat formálunk, és az olajba tesszük őket.

Mindkét oldalukat aranyszínűre pirítjuk. Egyet kivehetünk, és ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e.

A kelkáposztás csicseriborsóhoz egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, rádobjuk a reszelt fokhagymát, megfuttatjuk (vigyázva, nehogy odaégjen). 

A kelkáposztát felaprítjuk, majd a fokhagymás olajhoz adjuk, néhány perc alatt megpirítjuk, közben meg is puhul. Ha nagyon oda akarna égni, akkor 1-2 evőkanál vizet tehetünk alá.

Amikor megpuhult, hozzákeverjük a lecsöpögtetett csicseriborsót és a római köményt. Sóval ízesítjük.

 További 3-4 percig pirítjuk, amíg a csicseri át nem melegszik. A tűzhelyről levéve szórjuk meg az apríott petrezselyemmel.

Tálaláskor a lepénykenyérbe teszünk  néhány fasírtot, 2-3 evőkanál kelkáposztás csicseriborsót, meglocsoljuk joghurttal, végül gránátalmamagokkal is megszórhatjuk, és feltekerjük. Persze nem muszáj feltekerni, külön-külön is megehetjük.

IMG_0771 (2)

 

Tortilla-tekercs grillezett csirkemellel, sültpaprikával, cheddarral

IMG_9376 (2)

Mostanában nagyon rákattantunk a tortilla-tekercsre.
Igazán jó alternatíva szendvicsek helyett, és a legjobb, hogy tulajdonképpen bármilyen maradék sült vagy grillezett hússal elkészíthetjük.
Nekünk most ez a csirkés-sült paprikás verzió, és a lilahagymás-kacsacombos a kedvencünk, amihez szintén lesz recept, csak azt még nem sikerült lefotóznom.
A tortillát persze házilag is elkészíthetjük, de én most kész változatot használtam.
A sült paprikából érdemes jó nagy adagot készíteni, mert nagyon változatosan felhasználhatjuk.
Most például, hogy hidegebbek lettek a napok, egy finom, melengető gyömbéres sültpaprika krémleves formájában.

IMG_9366 (2)

Hozzávalók (4 darabhoz):

  • 50 dkg csirkemell filé
  • Só,bors, kakukkfű
  • 2 ek. olívaolaj
  • 4 db kápia paprika
  • 15-20 dkg cheddar sajt reszelve
  • 1 csokor bazsalikom vagy petrezselyem
  • 4 tortilla lap

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, és sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsin 200°C-ra előmelegített sütőben feketedésig sütjük.

Közben egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldal hólyagosra, feketére piruljon. Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

 A kihűlt, összeesett paprikákat kicsumázzuk, és lehámozzuk a megfeketedett héjukat.

Miközben a kápia sül elkészítjük a grillezett csirkemellet.

A húst vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat hevítünk, majd a húst néhány perc alatt készre sütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük.

Egy tiszta, száraz, forró serpenyőben a tortillákat oldalanként egy perc alatt felmelegítjük.

A tortillákra halmozzuk az előzőleg felaprított csirkemellet, a sült paprikát, a reszelt sajtot, illetve a friss, aprított fűszernövényt.

Feltekerjük, és már ehetjük is.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_9384

 

Sültpaprika krémes linguine csirkemellel

IMG_5787 (2)

Az egyik legjobb dolog, ami a paprikával történhet, ha forró sütőben megsütjük, vagy ami még ezt is túlszárnyalja, ha mindezt faszén felett tesszük meg. Az illat, ami a sütőből kiáradva belengi a lakást igazán csodálatos. A paprikának ez a változata rendkívül sokoldalúan felhasználható. Szendvicseket dobhatunk fel vele, salátaként feta sajttal is megállja a helyét, vagy akár krémlevest is csinálhatunk belőle, és persze krémként elkészítve egyszerű pirítósra kenve is zseniális. Daninak (a testvérem) is van egy nagyszerű sült paprikás risotto receptje, már alig várom, hogy elkészítsem, és publikáljam itt a blogon.

Nálunk a nyáron tuti nagy sláger lesz a sült paprika, úgyhogy biztos fogok még hozni sok receptet.

Ez a tészta már nem először készült el nálunk, nagyon szeretjük. Mi amúgy is nagy tésztarajongók vagyunk, így hetente egyszer biztos, hogy tészta a vacsora nálunk.

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes kápia paprika
  • 15 dkg mascarpone
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb csokor petrezselyem
  • 50 dkg csirkemell
  • 50 dkg tészta
  • bors

 

IMG_5815 (2)

 

Elkészítés:

A paprikákat sütőpapírral, vagy alufóliával bélelt tepsin 200°C-ra előmelegített sütőben feketedésig sütjük, közben egyszer megfordítjuk a paprikákat, hogy mindkét oldal hólyagosra, feketére piruljon. Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. A kihűlt, összeesett paprikákat kicsumázzuk, és lehámozzuk a megfeketedett héjukat. A paprikákat egy tálba tesszük két gerezd fokhagymával együtt, botmixerrel pürésítjük.

Közben a csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.

A mascarponét a tejszínnel és a sült paprikakrémmel egy serpenyőben összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk.

A tésztát al dente állagúra főzzük.

 A sült paprikás mártáshoz a tészta főzőlevéből adunk néhány evőkanállal, majd a kész tésztával összeforgatjuk. Végül az aprított csirkemellet, és a felvágott petrezselymet is hozzáadjuk.

Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel, esetleg reszelt parmezánnal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!