Végre itt a Meyer citrom szezonja!
Mikor megjelenik a piacokon és a boltok polcain, elsőként mindig citromkrémes pitét sütök belőle, mert rajongunk ezért a savanykás desszertért.
Természetesen hagyományos citrommal elkészítve is isteni lesz a végeredmény.
Hozzávalók (1 darab 24 cm-es piteformához vagy 6 darab mini és 1 darab 36×13 cm-es piteformához)
A pitetésztához:
- 250 g finomliszt
- 50 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 150 g vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
A citromkrémhez:
- 250 ml frissen facsart citromlé (én most Meyer citromot használtam)
- 2 citrom reszelt héja
- 150 g cukor (ha Meyer citromot használunk, akkor csak 100 g cukrot tegyünk a krémben, mert ez édesebb, mint a hagyományos citrom)
- 170 g vaj
- 4 egész tojás
- 4 tojássárgája
A citromkrém receptje: David Lebovitz-tól
A habcsókhoz (meringue-hez):
- 100 g kristálycukor
- 50 g víz
- 100 g porcukor
- 100 g tojásfehérje
- A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
- A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
- Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
- A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, majd sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk, hűlni hagyjuk.
- A tojásfehérjehabhoz a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk, 120°C-ig melegítjük. Eközben a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Amikor a szirup elkészült, vékony sugárban a habunkhoz csorgatjuk, közben a habverővel fogyamatosan keverjük. Addig folytatjuk a habverést, amíg a habunk ki nem hűl, és szép fényes lesz. Habzsákba töltjük.
- A kész tésztakosarakat megtöltjük a kihűlt citromkrémmel, majd a krém tetejére, tetszőleges formában a tojáshabot kinyomjuk.
- 120°C-ra előmelegített sütőben 12 percig szárítjuk a meringue-et. A kész tart-ok tetején lévő habot zsebsárkánnyal karamellizáljuk. (Ha nincs karamellizáló pisztolyunk ez a lépés el is maradhat).
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: