Ez a recept igazi nyári kedvenc lehet mindazoknak, akik szeretik a frissítő, üde, citrusos süteményeket. A puha, vajas-mákos piskóták között, könnyű, savanykás citromos mascarponekrém pihen, melyben az édes, pirosló málnaszemek tökéletes egyensúlyt teremtenek a fanyar citromkrémmel.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)
A vajas-mákos piskótához
- 200 g puha, szobahőmérsékletű vaj
- 200 g porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 200 g tojás
- 180 g finomliszt
- 40 g darálatlan, egész mák
A málnás citromkrémhez
- 90 g kockára vágott vaj
- 90 g kristálycukor
- 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
- 3 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 közepes méretű tojás
- csipet só
- 500 g mascarpone
- 200 g friss málna
A tetejére
- 100-150 g friss málna
Elkészítés:
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
- A piskótához a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd belekeverjük az enyhén felvert tojásokat, a lisztet, a citromhéjat, a vaníliát, és az egész mákot.
- A masszát 2 db, 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amíg a piskóta sül, elkészítjük a citromkrémet. Ehhez egy lábasba tesszük a tojásokat, a citromlevet, a kristálycukrot, a sót és a citromok reszelt héját.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sűrű szövésű szűrön átpasszírozzuk, átszűrjük, hogy a citromhéjdarabokat, és az esetlegesen kicsapódott tojást eltávoítsuk. Hűlni hagyjuk.
- Ha a citromkrém teljesen kihűlt, elkeverjük a mascarponével, megkóstoljuk, ha kell porcukorral édesíthetjük. Fél-egy órára a hűtőbe tesszük.
- A kihűlt piskótalapokat félbevágjuk.
- A lapokat egyenletesen megkenjük a mascarponés citromkrémmel, és megszórjuk a friss málnával. Az utolsó lapot is megkenjük a krémmel, valamint a torta külsején is egyenletesen eloszlatjuk. A kész tortát friss málnaszemekkel díszítjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: