Maga a csokoládé mennyország. Vékony, mogyorós piskótán egy igazán könnyű, krémes, lágy csokoládéhab, amibe ha beleharapunk máris szétolvad a szánkban.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
A mogyorós alaphoz:
- 60 g tojásfehérje
- 35 g nádcukor
- 35 g porcukor
- 35 g darált mogyoró
- 20 g finomliszt
- 10 g kakaópor
- 60 g olvasztott vaj
A kávés csokoládé mousse-hoz:
- 300 g étcsokoládé felaprítva (legalább 65% kakaótartalommal)
- 4 evőkanál jó minőségű eszpresszó
- 3 nagy tojás
- 30 g kristálycukor
- 3 evőkanál méz
- 300 ml tejszín (legalább 30%-os)
- kakaópor, a szóráshoz
Elkészítés:
- A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
- A mogyorós alaphoz a tojásfehérjét egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a porcukrot, a darált mogyorót, a lisztet és a kakaóport. Az egészet kihabosítjuk. Végül az olvasztott vajat a tojásfehérjés keverékhez csorgatjuk, elkeverjük.
- A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a mogyorós keveréket.
- Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A kávés csokoládéhabhoz a felaprított csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük, hűlni hagyjuk, majd a kávét belekeverjük. A lábasban lévő vizet a tűzhelyen hagyjuk gyöngyözni.
- A tojásokat hőálló tálba ütjük, elektromos habverővel felverjük. Amikor a tojás már könnyű, habos, a cukrot és a mézet is hozzákeverjük.
- A tálat a gyöngyöző víz felé helyezzük. Elekromos habverővel 10 percig verjük, hogy térfogata nagyjából háromszorosára nőjön. A tálat levesszük, és addig verjük, amíg a hab kissé kihűl.
- A tejszínt lágy habbá verjük, a felvert tojásba forgatjuk, végül az olvasztott csokoládét is belekeverjük.
- A csokoládéhabot a kihűlt piskótára öntjük. Körülbelül 6 órára a hűtőbe tesszük.
- A kihűtött tortát tálaláskor megszórjuk kakaóporral.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek