Ízből tíz

Kávés csokoládé mousse torta

 

Maga a csokoládé mennyország. Vékony, mogyorós piskótán egy igazán könnyű, krémes, lágy csokoládéhab, amibe ha beleharapunk máris szétolvad a szánkban. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A mogyorós alaphoz:

  • 60 g tojásfehérje
  • 35 g nádcukor
  • 35 g porcukor
  • 35 g darált mogyoró
  • 20 g finomliszt
  • 10 g kakaópor
  • 60 g olvasztott vaj

A kávés csokoládé mousse-hoz:

  • 300 g étcsokoládé felaprítva (legalább 65% kakaótartalommal) 
  • 4 evőkanál jó minőségű eszpresszó
  • 3 nagy tojás
  • 30 g kristálycukor
  • 3 evőkanál méz
  • 300 ml tejszín (legalább 30%-os)
  • kakaópor, a szóráshoz

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
  2. A mogyorós alaphoz a tojásfehérjét egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a porcukrot, a darált mogyorót, a lisztet és a kakaóport. Az egészet kihabosítjuk. Végül az olvasztott vajat a tojásfehérjés keverékhez csorgatjuk, elkeverjük.
  3. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a mogyorós keveréket. 
  4. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. A kávés csokoládéhabhoz a felaprított csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük, hűlni hagyjuk, majd a kávét belekeverjük. A lábasban lévő vizet a tűzhelyen hagyjuk gyöngyözni.
  6. A tojásokat hőálló tálba ütjük, elektromos habverővel felverjük. Amikor a tojás már könnyű, habos, a cukrot és a mézet is hozzákeverjük.
  7. A tálat a gyöngyöző víz felé helyezzük. Elekromos habverővel 10 percig verjük, hogy térfogata nagyjából háromszorosára nőjön. A tálat levesszük, és addig verjük, amíg a hab kissé kihűl.
  8. A tejszínt lágy habbá verjük, a felvert tojásba forgatjuk, végül az olvasztott csokoládét is belekeverjük.
  9. A csokoládéhabot a kihűlt piskótára öntjük. Körülbelül 6 órára a hűtőbe tesszük.
  10. A kihűtött tortát tálaláskor megszórjuk kakaóporral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!