Hát ez isteni! Aki úgy rajong a citromos sütikért, mint mi TG-vel, ez kötelező darab! Nekünk annyira bejött, hogy egy héten belül háromszor is elkészítettem. Üde, könnyű, igazi tavaszváró desszert, ami csak úgy eteti magát.
Hozzávalók (5 kis piteformához):
- 50 g vaj
- 120 g kristálycukor (ha édesebbre szeretnénk 150-200 g)
- 2 citrom reszelt héja
- 100 ml frissen facsart citromlé
- 3 tojás, szétválasztva
- 50 g finomliszt
- 250 ml teljes tej
- csipet só
Recept- Olive Magazine
Elkészítés:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A vajat a cukorral habosra keverjük (elektromos habverőver nagyjából 3-4 percig tart), hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a csipet sót, a tojássárgákat, a lisztet és a tejet. Egynemű tésztává dolgozzuk.
- Egy másik tálban kemény habbá verjük a fehérjét, majd óvatosan, több részletben a citromos alaphoz keverjük.
- A kész masszát kivajazott formákba öntjük. Egy nagy tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák feléig, harmadáig érjen.
- Az előmelegített sütőben a pudingot 20-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős. Az én formáim 2,5 cm magasak voltak, ha magasabb sütőformával dolgozunk a sütési idő nőhet, figyeljük mikor éri el a kívánt állagot.
- Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Szerintem hidegen a legfinomabb.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Köszönöm!
Szia! Természetesen nagyobb formában is el tudod készíteni, akár jénaiban, akár kerámia sütőformában, a lényeg, hogy ne kapcsos aljú legyen, mert abból kifolyhat a puding. Ha nagyobb adagban készíted, vagy nagyobb formában, akkor a sütési idő is arányosan nőni fog. 40-45 perc is lehet, de érdemes fél óra után rápillantani. Akkor jó a puding, ha a teteje már szilárd, de a közepe, alja még kissé remegős, krémes. Jó sütögetést! 🙂
Sziasztok! Ha nincsenek ilyen formáim egy nagy adagban is el lehet készíteni? üdv