Ízből tíz

Meyer citromos-levendulás legyező kalács

IMG_2701 (2)

Itt a Meyer citrom szezonja! Habár idén a szokottnál korábban, már december elején is lehetett találkozni ezzel a fajtával némelyik üzletben. Aki esetleg még nem hallott róla, bár gasztronómiai berkekben ez elég elképzelhetetlen, annak itt egy kis kiegészítés.

Mindig bajban vagyok az ehhez hasonló szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel. Már hónapokkal a  megjelenésük előtt tervezgetem, hogy mi is készüljön belőlük. Így volt ez most a Meyer citrommal is. Nálunk ez az istenien puha kalács nyitotta a sort, ami most az aktuális kedvenc péksütink is lett, de a következő hetekben biztosan számíthattok még jó néhány citromos receptemre.

IMG_2681 (2)IMG_2694 (2)

Hozzávalók (egy kalácshoz):

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 3 dl teljes tej
  • 1 (Meyer) citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 120 g puha vaj
  • 60 g kristálycukor
  • 2-3 (Meyer) citrom reszelt héja
  • 1-1,5 teáskanál szárított levendulavirág

A sziruphoz:

  • 50 g kristálycukor
  • 1 (Meyer) citrom leve
  • 100 ml víz

IMG_2714 (2)

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval és a citrom reszelt héjával alaposan összekeverünk. 

A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.

Lágy tésztát dagasztunk.

Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.

A megkelt tésztát 30×45 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta elég lágy, így bőven alá kell lisztezni. 

A puha vajat elkeverjük a citromok reszelt héjával és a levendulával, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát.

A tésztát hosszában kettévágjuk, majd a felezett tésztát ismét megfelezzük. Így négy egyforma hosszúságú tésztacsíkot kapunk. A tésztákat egymásra helyezzük, majd körülbelül 8 cm-es téglalapokká vágjuk.

Egy püspökkenyér formát élére állítunk, majd belerakosgatjuk négyesével a téglalapokat. Vízszintesbe helyezzük, majd kicsit elegyengetjük.

Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd ismét duplájára kelesztjük.

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A megkelt tésztát az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a citromos szirupot.

Ehhez egy kisebb fazékba önjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Felforraljuk, majd 3-4 percig lobogva tovább főzzük. Körülbelül 10-12 evőkanál folyadékunk marad.

A sütőből kivett kalácsot még melegen meglocsoljuk a citromos sziruppal. A formában hagyjuk néhány percig, hogy beigya a folyadékot.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!