Így advent első vasárnapján gondoltam kedveskedek nektek egy igazán karácsonyi péksüti recepttel, ami mind illatában, mind ízében előcsalogatja az ünnepi hangulatot.
Ami pedig az előző posztomban említett meglepetést illeti elárulom, hogy december 24-ig minden nap hozok nektek egy (lehet néha több) karácsonyi receptet. Lesznek köztük ajándékok a konyhából, lazulós estékhez ötletek, előételek, főételek, és persze desszertek is szép számban. Szóval figyeljétek a blogot! 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 25 g friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 ek. kristálycukor
- csipet só
- 50 g olvasztott vaj
- 3 tojássárgája
- 1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
- 150 g puha vaj
- 120 g kristálycukor
- 150 g aszalt vörösáfonya
- 150 g marcipánmassza
- 1 vaníliarúd
- 2-3 narancs reszelt héja (én 3-at használtam)
- 100 g kandírozott narancshéj (opcionális)
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni ( kb. 5-10 perc). A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, az olvasztott vajat,a tojások sárgáját és a csipet sót. Lágyabb, levegős tésztát dagasztunk, majd 35-45 perc alatt hagyjuk duplájára kelni. lehet kevesebb vagy több idő is a szoba hőmérsékletétől függően.
A töltelékhez a vajat elkeverjük a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a narancsok reszelt héjával.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a vajas töltelékkel, megszórjuk az aszalt vörösáfonyával, végül egyenletesen ráreszeljük a marcipánt. A téglalap hosszabbik végénél kezdve feltekerjük, és két ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csigákat, ismét hagyjuk duplájára kelni.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A megkelt csigákat megkenjük tojássárgával, majd a sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük a péksütiket.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: