Néhány napja sütőtököt sütöttem, és kimaradt néhány szelet amiket már sehogy sem tudtam betuszkolni a sütőbe. Na nem volt nagy mennyiség, csak épp annyi, hogy nem nagyon tudtam vele mit kezdeni, így gondoltam a klasszikus répatortához nyúlok, csak most sütőtököt reszelek bele.
Szerintem mindenki el tudja képzelni mennyire isteni illatok járták be a házat, amíg sült a torta.
Többek között az ilyen sütikért is imádom az őszt!
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához, 24 cm-esben is elkészíthető, de akkor csak a tetejét tudjuk megkenni mascarponekrémmel, mert laposabb lesz):
Tortához:
- 3 nagy tojás szétválasztva
- 25 dkg finomliszt
- 1,5 tk. sütőpor
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
- Csipet só
- 15 dkg nádcukor (eredeti receptben 25 dkg szerepel, de így is elég édes volt nekünk)
- 15 dkg reszelt sütőtök (nálam most kanadai fajta)
- 200 ml olaj (napraforgó)
- Negyed narancs leve
- 1 nagy narancs reszelt héja
- 15 dkg dió durvára vágva
Vaníliás mascarponekrémhez:
- 35 dkg mascarpone vagy más krémsajt
- 10 dkg porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magja (ha nincs, 1 csomag vanílíliáscukor)
Elkészítési idő:1 és negyed óra, plusz hűtés
Receptötlet: Nigel Slater
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a narancs reszelt héját és a csipet sót. Jól elkavarjuk.
A 3 tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk (legalább addig, amíg az eredeti térfogat kétszerese nem lesz).
A tojásfehérjét is felverjük.
A száraz anyagokhoz adjuk a cukros-tojássárgájás keveréket, a reszelt sütőtököt, az olajat és a narancs levét.
Az egészet összedolgozzuk. Ilyenkor még elég sűrű.
A felvert tojásfehérjék 1/3-át szintén a masszához adjuk. Ezt bátran bele is keverhetjük, nem kell vigyázni, hogy összetörjük a habot, ez csak fellazítja a keveréket.
A tojásfehérje maradék részét 2 adagban, óvatosan a masszához keverjük (itt már vigyázunk, hogy ne törjük össze a habot).
Végül a durvára felaprított diót is hozzáadjuk.
A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a tésztát.
Sütőbe tesszük, 45 perc – 1 óra alatt sütjük készre.
Tűpróbát végezzünk, az eredeti recept 45 percet ír, de nekem 1 óra volt, szóval sütőfüggő.
Ha nagyon barnulna a teteje fedjük le alufóliával.
A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk.
A mascarponekrém felét a két lap közé töltjük, a maradékkal pedig megkenjük a torta tetejét.
Díszítésként megszórjuk a tetejét dióval és reszelt narancshéjjal.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: