Ízből tíz

Narancsos-gyömbéres sütőtöktorta vaníliás mascarponekrémmel

IMG_9947 (2)

Néhány napja sütőtököt sütöttem, és kimaradt néhány szelet amiket már sehogy sem tudtam betuszkolni a sütőbe. Na nem volt nagy mennyiség, csak épp annyi, hogy nem  nagyon tudtam vele mit kezdeni, így gondoltam a klasszikus répatortához nyúlok, csak most sütőtököt reszelek bele. 
Szerintem mindenki el tudja képzelni mennyire isteni illatok járták be a házat, amíg sült a torta.
Többek között az ilyen sütikért is imádom az őszt!

IMG_9975 (2)

IMG_9949 (2)

 

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához, 24 cm-esben is elkészíthető, de akkor csak a tetejét tudjuk megkenni mascarponekrémmel, mert laposabb lesz):

Tortához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • Csipet só
  • 15 dkg nádcukor (eredeti receptben 25 dkg szerepel, de így is elég édes volt nekünk)
  • 15 dkg reszelt sütőtök (nálam most kanadai fajta)
  • 200 ml olaj (napraforgó)
  • Negyed narancs leve
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 15 dkg dió durvára vágva

Vaníliás mascarponekrémhez:

  • 35 dkg mascarpone vagy más krémsajt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja (ha nincs, 1 csomag vanílíliáscukor)

 

Elkészítési idő:1 és negyed óra, plusz hűtés

Receptötlet: Nigel Slater

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a narancs reszelt héját és a csipet sót. Jól elkavarjuk.

A 3 tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk (legalább addig, amíg az eredeti térfogat kétszerese nem lesz).

A tojásfehérjét is felverjük.

A száraz anyagokhoz adjuk a cukros-tojássárgájás keveréket, a reszelt sütőtököt, az olajat és a narancs levét.

Az egészet összedolgozzuk. Ilyenkor még elég sűrű.

A felvert tojásfehérjék 1/3-át szintén a masszához adjuk. Ezt bátran bele is keverhetjük, nem kell vigyázni, hogy összetörjük a habot, ez csak fellazítja a keveréket.

A tojásfehérje maradék részét 2 adagban, óvatosan a masszához keverjük (itt már vigyázunk, hogy ne törjük össze a habot).

Végül a durvára felaprított diót is hozzáadjuk.

A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a tésztát.

Sütőbe tesszük, 45 perc – 1 óra alatt sütjük készre.

Tűpróbát végezzünk, az eredeti recept 45 percet ír, de nekem 1 óra volt, szóval sütőfüggő.

Ha nagyon barnulna a teteje fedjük le alufóliával.

A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk. 

A mascarponekrém felét a két lap közé töltjük, a maradékkal pedig megkenjük a torta tetejét.

Díszítésként megszórjuk a tetejét dióval és reszelt narancshéjjal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9946 (2)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!